Sós élvezetek és az olivás grissini

2013. november 15.
Zólyomi Zsolt nemrég Mallorcán nyaralt, és egy újabb illatos kincsre bukkant, amit magával hozott Magyarországra. A Flor de Sal d'Es Trenc fűszersókkal ízesített finomságokból mi is kóstolhattunk.

A Fashion Streeten található Le Parfum Croisette concept-butik tulajdonosa azt mondja, minden nyaralását átitatják az illatok, a helyi kincsek utáni „vadászat”. A Mallorcán megismert és megszeretett Flor de Sal d’Es Trenc fűszersók (tengeri sókristályok, különböző napon szárított fűszeralapanyagokkal vegyítve) hazai megjelenését éppen egy ilyen nagy találkozásnak köszönhetjük

A különleges sókat Michelin-csillagos éttermek használják világszerte, és érdekessége, hogy olyan tiszta, hogy fürdővízbe, masszázsolajba vagy akár az enteriőrbe párologtatva is tökéletes, magas ásványi anyagoknak és magnéziumtartalomnak köszönhetően pedig nyugtató hatású. Mi természetesen gasztronómiai megjelenésében élvezhettük a fűszersóval való találkozást, mégpedig a Le Meredien Budapest sokfogásosra komponált Flor de Sal d’Es Trenc-ebédjén, ahol a francia sós sabléban, az olivás grissiniben, a sós aranykeszeg tatárban, a feketeszezámmagos burgonyás, macaronos, sóval marinált lazacban, vagy akár a sóval készült fekete csokoládés trüffelben egyaránt a mallorcai só volt a közös.

Hasonló sós élvezetekben lehet része azoknak is, akik részt vesznek november 22-én este a Le Méridien Budapest sóvacsoráján, ahol Flor de Sal d’Es Trenc sómestere, Oliver Backer is jelen lesz.

Addig is egy kís ízelítő, a menü egyik nagyágyújából, vagyis a mi, egyszerre ropogós és puha, kellemesen olivás és sós kedvencünkből. Íme, a sós grissini receptje.

Flor de Sal d’Es Trenc Olivas Negras olivás grissini ( Le Meridien Budapest Verzió )

Hozzávalók:

– 1,4dl langyos tej
– 2,5dkg élesztő
– 1 tk cukor
– 50dkg finomliszt
– 1tk só
– 1,8dl víz
– 15dkg sajt (pl.: parmezán)
– 10dkg fekete olajbogyó (apró darabokra vágva)
– 2 tojássárgája

Elkészítés:

A kelt tésztánkat a szokásos módon elkészítjük: az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd ezt hozzáadjuk a liszthez (amiben időközben elkevertük a sót) végül folyamatosan hozzácsurgatjuk a vizet. Ezt jól kidolgozzuk, dagasztjuk. Letakarva közel 1 órát meleg helyen kelesztjük.

Ha megkelt, a tésztánkat kiborítjuk és újra átgyúrjuk, majd kinyújtjuk úgy, hogy kb fél cm vasatgságú legyen. Akkora lapot biztosan kapunk,mint egy normál méretű gyúródeszka. Ezt hosszában vágjuk ketté, az egyik felét megszórjuk reszelt sajttal és az aprított olajbogyóval, majd befedjük a másik tésztalappal.

Ezt követően 1,5cm vastag és 15-20cm hosszú csíkokat vágunk, majd jön a csavar: mindkét végén megfogva ellentétes irányban negcsavarjuk a csíkokat, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és megkenjük a tojássárgájával:
Végül 200 fokos sütőben kb 10-13 percig sütjük, míg szép aranybarnák nem lesznek.