Kéregben sült sertésszűz

2013. december 11.
Nemrég adtunk hírt Ízbolygó most megjelent könyvéről, amiből máris érkezik egy kis ízelítő. Bemutatjuk nektek a Konyhatündérképző egyik sztárját, a „Kéregben sült sertésszüzet”.

Kéregben sült sertésszűz:

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE:

35 dkg magmix (földimogyoró, törökmogyoró, pisztácia, kesudió, dió, illetve ezek bármilyen keveréke)
1 nagy csokor petrezselyem
1 kezeletlen citrom héja
+ fél citrom leve
1 fej vöröshagyma
2 tojás
50 dkg sertésszűz
2 evőkanál olaj
20 szelet levegőn szárított
sonka (pl. prosciutto crudo, jamon serrano, fekete erdei sonka)
só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

A magokat (együtt) száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd durvára vágjuk. A petrezselymet finomra aprítjuk, a hagymát szintén finomra vágjuk, és a magokhoz keverjük. A megmosott citrom héját belereszeljük, beleütjük a tojást, belefacsarjuk a citromlét.

A sertésszüzet lehártyázzuk, megmossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, majd körben vékonyan megkenjük olajjal és megborsozzuk. Forró serpenyőben körbepirítjuk/kérgesítjük a húst. Közben a sonkákat egymásra lapolva kiterítjük úgy, hogy az egyik mindig fedje egy kicsit a mellette lévőt, rákenjük a „magos” masszát, végül ráhelyezzük az elősütött húst, és feltekerjük. 180 °C-os sütőben 15 perc alatt pirosra sütjük. Igény szerint tálalás előtt sózzuk (a sonka is sós).