Tavasszal is folytatódik a Mozaik Múzeumtúra

2014. április 01.
Magyarország eddigi legnagyobb múzeumnépszerűsítő programjához a februári indulás óta több ezer fiatal, valamint neves színészek, műsorvezetők, zenészek, írók-költők is csatlakoztak. A matricagyűjtő játékkal is kiegészülő marketingkampány a célcsoport, valamint a múzeumi szféra részéről is pozitív fogadtatásra talált: a játékosok a garantált nyereményeknek és az élményeknek, a részt vevő múzeumok pedig a feléjük forduló figyelemnek, a látogatók fokozódó érdeklődésének örülhetnek.


Még mindig nem késő csatlakozni a Mozaik Múzeumtúrához. A május 31-ig tartó, nagyszabású múzeumnépszerűsítő kampány formabontó eszközökkel próbálja elérni, hogy minél több látogató keresse fel a hazai múzeumokat: a 300 múzeum és kiállítóhely Magyarországon címmel megjelent hiánypótló kiadványra épülő matricagyűjtő játék, valamint mobil applikáció hivatott felkelteni az érdeklődést a részt vevő intézmények sokszínű kulturális kínálata iránt.

A várakozásoknak megfelelően a matricagyűjtő játék az elsősorban fiatalokat célzó program legnépszerűbb eleme. A Mozaik Múzeumtúra gyűjtőfüzetet, valamint az ahhoz tartozó matricacsomagokat már több mint 130 értékesítési ponton (Alexandra könyvesboltokban, múzeumokban) tudják megvásárolni a kulturális kalandozásba bekapcsolódó érdeklődők. A gyűjtemény csak akkor lehet teljes, ha a játékosok négy múzeumot is meglátogatnak, és igénylik a kizárólag a programban részt vevő intézményekben beszerezhető matricákat. A teljes gyűjteményt visszaküldő játékosok garantált ajándékot – féléves National Geographic-előfizetést és Mozaik Múzeumtúra ajándékcsomagot – kapnak.

„A Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal megvalósult együttműködés eredményeként 10 000 gyűjtőfüzetet ingyenesen juttattunk el a közoktatási intézményekbe, így a garantált ajándék begyűjtésére egyre több fiatalnak lesz lehetősége” – közölte Pápay György, a programot megvalósító Örökség Kultúrpolitikai Intézet ügyvezető igazgatója. A visszajelzések alapján a programnak köszönhetően felpezsdült az együttműködés az oktatási és a kulturális intézmények között. Volt olyan múzeum, ahol azért bővült a múzeumpedagógiai kínálat, mert egyre több Mozaik Múzeumtúra gyűjtőfüzettel „felszerelkezett” diákcsoport kereste fel a programba bevont kiállítóhelyeket.

„Főleg a szűkös költségvetésből gazdálkodó, kisebb intézmények számára jelent nagy segítséget, hogy a Mozaik Múzeumtúra felületein keresztül az átlagosnál szélesebb nyilvánossághoz is eljuthatnak” – mondta Pápay György. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott programhoz – melynek a Facebookon már közel 15 000 követője van – színészek, műsorvezetők, zenészek is csatlakoztak. A Mozaik Múzeumtúra honlapján, valamint a közösségi oldalon megjelenő videókban többek között Gundel Takács Gábor, Hien, Pál Feri atya, Lackfi János és Szente Vajk beszél arról, miért fontos szerintük múzeumba járni, hogy áll össze a saját, négy „állomásból” álló múzeumtúrájuk.

Azért is érdemes csatlakozni a Mozaik Múzeumtúrához, mert a tavasszal nyitó intézményekkel tovább bővültek a lehetőségek: március közepétől már – többek között – a gödöllői Királyi Kastély Múzeum, a kalocsai Magyar Fűszerpaprika Múzeum, valamint az Egerben található Gárdonyi Géza Emlékház is csatlakozott a matricagyűjtő pontokhoz.

További információt itt találsz!