FRANCIA TERVEZŐK

2016. október 13.
2016-ban a Marie Claire Fashion Daysre Párizs világhírű divatiskoláinak tanulói hozzák el diplomakollekciójukat: a jövő dizájnereinek, a legígéretesebb tehetségeknek a munkáit csodálhatják meg az érdeklődők.

Az ESMOD a divatiskolák ősi fellegvára, régi, patinás intézmény. Az EnsAD – teljes nevén École nationale supérieure des arts décoratifs – még régebbi: 1766-ban alapították, és a legnagyobb divatházakkal ápolnak jó kapcsolatot. A híres Duperré pedig szabad szellemű, kreatív műhely.

ALEXANDRE KERNEY (Duperré): Zaha Hadid munkássága hatott rá legerőteljesebben. A kollekcióban szereplő darabok erősen geometrikusak, a részleteket azonban a természet apró motívumai, gyöngyök, korallok, kristályok és kövek díszítik.

JOSE ARBOLEDA (Duperré): Munkáival a kultúrák sokszínűségét hirdeti, ezerféle motívumot használ: perzsa szőnyegeket, amerikai popkulturális logókat, ikonokat. A kulturális keveredés kérdéseire, az integráció fontosságára szeretné felhívni a figyelmet.

MARVIN DESROC (Duperré): Koncepcióját a városi úthálózatokban és a frizurákban megjelenő fonatokra, illetve ezek felszakítására alapozza. A kusza, magvadult vonalak gúnyt űznek a konformizmusból, a szabadság kézzel tapintható.

DAVID WONG (ESMOD): A modern férfi ruhatárának megalkotásához amerikai, ázsiai és olasz útjain szerzett meghatározó élményeket. Munkáiban a hagyományos szabászat aprólékos, finom technikáit használva tesz kísérletet a konzervatív tradíciók megújítására. A modern dandyt keresi.

DUSHICA PETIT (SHALEVA COUTURE): Téli virágzás fantázianevű kollekciója eredendően romantikus alkotás, amelynek a japán kertek és a hatalmas napernyők voltak az ihletadói. Vidám, kedves pasztelleket használ, ruháit pedig műanyag virágokkal teszi elevenné és modernné.

JOSÉ LOUIS MARTINEZ (ESMOD): Legújabb kollekciójához az édesanyja, az édesapja és a nővére, valamint az ’50-es és a ’80-as évek varázsa adta az inspirációt – vidám, könnyed, az életet élvező csillogás arany korszakait idézi meg.

MARILYN HAMPARTZOUNIAN (ESMOD): Kollekciója a torreádorokat, a bikaviadalokat állítja fókuszba. Anyagaiban a bőr és a legfinomabb kelmék dominálnak, színvilága a végletekig strukturált, fekete és fehér.

VALENTIN PARNETZKI (Ensad): E vidéki fiatal lány történetét tárja elénk, aki az Instagramon talált idoljait utánozva próbál felöltözni élete első bulijára. A figura zavarodottságát túlzásokkal, kuszán egymáshoz válogatott darabokkal illusztrálja.

ADELAIDE LE GRAS (EnsAD): Manapság a technológia áll mindenek felett, az emberi tényező mintha idejétmúlt lenne. A valódi mesteremberek, a kézművesek szinte titokban dolgoznak, és teszik hozzá a humánumot a végeredményhez. A kollekció tiszteletadás ezek előtt az emberek előtt.

GRÉGOIRE WILLERVAL (ESMOD): A francia királyok leszármazottjai profi gördeszkások. A nemzeti trikolór három színe határozza meg a kollekciót, amelyben katolikus vallási motívumok is felbukkannak. Hálószerű szövetek, víztaszító anyagokból készült, sportos szélkabátok, pólók tűnnek fel.


Fashion Days 2016