Riporter 2017. április 7.

Az olaszoké lehet az első nyugati ország, ahol bevezetik a fizetett menstruációs szabadságot

Az olasz parlament a fizetett menstruációs szabadság bevezetését fontolgatja, de az olasz közvéleményt (köztük a nőket is) eléggé megosztja a kilátásba helyezett intézkedés.

Elsősorban ázsiai országok - Kína, Japán és Dél-Korea – példáját követve most Olaszország is bevezetheti a fizetett menstruációs szabadságot, melynek értelmében havonta három napot maradhatnának otthon teljes fizetésük megtartása mellett a fájdalmas menstruációtól szenvedő nők.

Fotó: Profimedia - Red Dot

Az olasz parlament alsóházában előterjesztett törvényrendeletről folyamatosan zajlanak a tárgyalások, de a közvéleményt már most megosztotta a kilátásba helyezett intézkedés: míg sokak lelkesen üdvözölték a menstruációs szabadság ötletét, (az olasz Marie Claire például az esélyegyenlőtlenségek eltörlését célzó, progresszív intézkedésként ünnepelte) ugyanakkor sokan tartanak tőle, hogy az intézkedés inkább kontraproduktív lehet.

Ennek elsősorban az olasz munkaerőpiac nőket érintő, meglehetősen ellentmondásos helyzete az oka. Elviekben a törvényi szabályozások kedveznek a nőknek: szülés után például 5 hónap fizetett szabadság jár az anyukáknak, amikor a fizetés 80%-kát megkapják, ezután pedig igénybe vehetnek további 6 hónapot (ez már az apukákra is vonatkozhat) a fizetés 30%-ka mellett. A valóság ezzel szemben az, hogy a nőknek alig jut hely az olasz munkaerőpiacon. Míg a nők foglalkoztatottsága Európában 72%, Olaszországban csak a nők 61%-ka dolgozik. Sokan ezért attól tartanak, hogy a menstruációs szabadság bevezetésével a munkaadók még kevésbé szívesen alkalmazzák majd a nőket.

A javaslatot március 13-án terjesztette elő a Demokrata Párt négy női képviselője. Egyelőre még zajlanak a tárgyalások, néhány hónapon belül eldőlhet, lesz-e törvény belőle.

Independent

  • Szerző(k):
  • KD

Galéria