Vegán konyha egyszerűen: kuszkusz spenótos csicseriborsóval

2016. november 24.
Nem tudod, honnan szerezz alapanyagokat a vegán főzéshez? Szeretnél egészségesebben étkezni, de túlzásnak tartod a „mindenmentes” ételeket? Bloggerünk, Füge Kata (Futureater) a héten megmutatja, hogy vegán fogás is készülhet egészen mindennapi hozzávalókból.

Manapság egyre többen igyekeznek bizonyos fajta élelmiszereket, például tej- vagy állati eredetű termékeket száműzni a táplálkozásukból. Vannak, akiket valamilyen ételallergia kényszerít erre a lépésre, de sokan különböző betegségek megelőzése miatt, vagy elvi meggyőződésből kerülnek bizonyos ételeket. Szerencsére a mentes-receptek már magyar nyelven is egyre szélesebb körben elérhetőek, azonban a pótló alapanyagok beszerzése nem mindig egyszerű. A jó hír viszont az, hogy létezik néhány fogás, ami eleve nem tartalmaz húst vagy tejterméket – ha így nézzük, az alábbi spenótos-csicseriborsós kuszkusz tulajdonképpen vegán. Akkor is érdemes kipróbálni, ha alapvetően nem törekszünk a mentes életmódra, mert nagyon egészséges, és persze nagyon finom.

Kuszkusz spenótos csicseriborsóval
(2 főre)

A kuszkuszhoz:

1/2 bögre kuszkusz

3/4 bögre forró víz

1 tk olívaolaj

1 nagyobb fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

5-6 db szárított paradicsom

2 ek mazsola

só, bors

A csicseriborsóhoz:

250 g csicseriborsó (konzerv, de készíthető szárított csicseriből, ez hosszabb projekt)

500 g spenót, a vastagabb szárak levágva

2 gerezd fokhagyma

olívaolaj

A kuszkuszt egy tálba tesszük, leöntjük a forró vízzel, hozzáadjuk az olívaolajat és a sót, majd lefedjük. 15 perc múlva átkeverjük.

A hagymát közben felszeleteljük, és serpenyőben 2 ek olajon, egy csipet sóval sütni kezdjük, lehetőleg alacsony lángon. Nem szabad gyorsan pirulnia, inkább lassú karamellizáció a cél. Kb. 7 perc után hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a szárított paradicsomot, majd ízlés szerint fűszerezzük és további 3 percen át főzzük. Amikor kész, összekeverjük a kuszkusszal.

Mindeközben a mazsolát egy bögrébe tesszük és ráöntünk annyi forró vizet, amennyi ellepi. Néhány perc után leöntjük a vizet, és a mazsolát is a kuszkuszhoz keverjük.

Nagyobb serpenyőbe 2 ek olívaolajat öntünk, és közepes lángon fél percig pirítjuk rajta a fokhagymát. Amikor illatozni kezd, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott spenótot. Először alig fér a serpenyőbe, de hamar összeesik. Hozzáadjuk a leszűrt és átmosott csicseriborsót, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt összemelegítjük. (Miután elkészült, a spenót pár perc alatt levet enged majd, ezt érdemes tálalás előtt eltávolítani.)

A spenótos csicserit a kuszkusszal tálaljuk. Jól passzol hozzá a sült padlizsán vagy egyéb grillezett zöldség, esetleg egy szelet hal vagy hús – persze ebben az esetben már nem vegán az étel.