Egy könyv, amely segít megérteni a gyerekeket

2016. augusztus 30.
Amber és Andy Ankowski most megjelent könyve, az Így jár a kisgyerek agya 33 otthon kipróbálható, egyszerű kísérletet tartalmaz, amely megmutatja a gondolkodás fejlődését.

Fotó: Profimédia – Red Dot

Vajon miért olyan nehéz megérteni a kisgyerekeket? Kezdő szülőként elkerülhető-e a teljes kétségbeesés? Vagy muszáj néha magzatpózban bőgni az ágyon? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Amber és Andy Ankowski könyve, és azok a tudományos kutatások, amelyekre a szerzők támaszkodtak.

A gyerekeket nehezebb megérteni, mint a felnőtteket, az újszülöttek pedig még nem is beszélnek, tehát nem tudják elmondani, mi jár a fejükben. Főként ezért született ez a könyv: a szerzők összegyűjtöttek egy csokor jól bevált kísérletet, amelyeket tudós kutatók az évek során kidolgoztak, majd leegyszerűsítették őket, hogy az olvasó szintén kipróbálhassa otthon a gyermekével. A kísérletek megmutatják, miként lehet a leghatékonyabban kommunikálni a gyerekkel, mikor szabad a tévé elé ültetni, és milyen közkedvelt játékokat nem tanácsos használni. Gyorsan és könnyen elvégezhetők otthon, mégis megdöbbentően mély bepillantást engednek a csecsemő és a kisgyermek agyának fejlődésébe.

„Valójában, ha meggondolod, az egész gyereknevelés nem más, mint egyetlen nagy, merész, őrült emberkísérlet” – írja a szerzőpáros azoknak, akik ódzkodnak attól, hogy „kísérletezzenek” saját gyermekeiken. – „A kísérleteink nem adnak választ az összes kérdésre, de sokkal többet segítenek abban, hogy megtudd, mi jár a kis fejében, mint bármilyen okos nevelési kézikönyv. Nemcsak olvasni fogsz róla, hogyan gondolkodik egy adott életkorban, és milyen fejlődési fázisokat jár be, hanem látni is fogod a saját szemeddel.”

Dr. Amber Ankowski fejlődéspszichológus, több száz különböző életkorú gyereken végzett kísérleteket, elsősorban a nyelv és a kognitív fejlődés területén. Férjével, Andy Ankowskival három gyermeket nevelnek, és tudják, hogy a szülőség összekoszolt autóval, ugyanakkor sok-sok nevetéssel és boldog perccel jár.

A kötetet Debreczeni Zita fényképei illusztrálják, amelyeket kifejezetten az egyes kísérletek bemutatásához készített.

(Európa Könyvkiadó)