Athénból jelentjük

2015. július 16.
Hogyan látják a válságot a görög Marie Claire szerkesztőségében? Erről készítünk riportot a következő lapszámba. Addig is egy kis helyzetjelentés Athénból, ahol tegnap este Molotov-koktélok repültek az utcán, miközben a parlamenti vita és szavazás zajlott.


A görög szerkesztő kolléganőkkel (munkatársunk, Tiefenthaler Eszter középen)

A görög Marie Claire szerkesztőségében a nyomdába adás előtti utolsó napok zajlanak, ezt a feszültséget jól ismerjük mi is. A szerkesztők késő estig dolgoznak, végzik az utolsó simításokat, de közben szinte álladó téma a válság, az aktuális parlamenti események, a politikai döntések következményei – nagyon sok a bizonytalanság mindenkiben. A válság nem most kezdődött, már évek óta megszorítások közepette élnek, az országban óriási a munkanélküliség, számukra egy-egy újabb politikai döntés már nem jelent fordulópontot, évek óta küzdelmesek a mindennapjaik, és várhatóan mostantól méginkább azok lesznek. Ugyanakkor mégis mindenki úgy kezdi, vagy zárja mondandóját, hogy „optimista vagyok”, mintha nemzeti sajátosság lenne, hogy bíznak a jobb jövőben.

A szerda esti parlamenti szavazást utcai demonstrációk kísérték, mi is jártunk a Szintagma tér közelében, láttuk a tüntetőket, éreztük a könnygáz szagát, de veszélyben nem éreztük magunkat – az utcákon rengeteg rendőr volt, és a tüntetések helyszínét el lehetett kerülni. Néhány utcával arrébb tele voltak a bárok és éttermek.

A görög Marie Claire szerkesztőségénél azért vendégeskedünk, hogy közelebbről megismerjük a görög válság hétköznapjait, azon belül is a szerkesztőség működését a nehezített körülmények között és az ott dolgozók személyes történeteit. Erről majd a következő Marie Claire-ben olvashattok.

Tiefenthaler Eszter, Erdőháti Áron

Fotós kollégánk, Erdőháti Áron az egyik görög szerkesztőnővel


Éjszakai élet Athénban


Jelenet a tegnapi tüntetésről