Francia póréhagymaleves krumplival

2013. október 17.
Nemsüti ismét kinyitotta előttünk Sári nagyi receptes könyvét! Ezúttal a Francia (fokhagyma) póréhagymaleves krumplival receptjét osztja meg velünk!

Ezt a receptet is a nagymamám szakácskönyvében találtuk, mint „francia fokhagymaleves”. Sári nagyi soha nem aprózta el a receptek leírását. Saját célra jegyezte fel őket, csak a lényeg szerepel mindenhol, ezzel sok mindenben szabad kezet kapunk. Ennek az eredménye lett ez a leves, amiben ugyan érződik a fokhagyma, de inkább póré vagy krumpli leves lett belőle.

A hozzávalók nagyrészt megegyeznek az eredeti receptben leírtakkal. Figyelem, elég nagy mennyiség lett belőle, akár 8- 10 adag!

Hozzávalók:

1 nagy póréhagyma
5 gerezd fokhagyma
2 nagy krumpli
10 apró szemű és koktélparadicsom
1/2 kaliforniai paprika
50 g vaj

bors
oregánó
1,5l zöldségalaplé
1/2 citrom leve (ízlés szerint)

Elkészítés:

Fazékban pirítsuk üvegesre a vajon a felaprított pórét és a fokhagymát, erre dobjuk rá a felkockázott krumplit, paprikát a többi zöldséget és a fűszereket is. Néhány percen át pároljuk össze őket, majd öntsük fel az alaplével. Forrásig magas hőfokon, aztán takarékon főzzük, míg meg nem puhulnak a zöldségek.

Anyu szinte minden levesbe csavar egy kevés citromlét, azt mondja, kiemeli az ízeket. Csavarjuk hát bele, végül botmixerrel nagyvonalúan turmixoljuk össze, úgy, hogy maradjanak darabok benne. Mi fokhagymás pirítóssal kínáljuk.