Most már adjunk földimogyorót a kisbabáknak

2019. április 03.
A földimogyoró korai bevezetése a kisbabák étrendjébe segíthet megelőzni az allergia kialakulását. Már nem csak Amerikában, Európában is egyre nagyobb probléma a mogyoróallergia. A legújabb kutatások most erre javasolnak megoldást.

A Pediatrics gyermekorvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint a tíz évvel ezelőtti irányelveket mára megcáfolta a tudomány, és számos bizonyíték amellett szól, hogy az ételallergiákban, így a mogyoróallergiában is, az allergén korai bevezetése lehet a megelőzés kulcsa.



Évekig a tojás, tej és földimogyoró minél későbbi fogyasztását javasolták az orvosok, főleg ha előfordult ekcéma vagy tojás-, esetleg mogyoróallergia a családban, de a legújabb kutatások szerint már 4 és 6 hónapos kor között sincs semmi akadálya annak, hogy megismertessük a gyermekekkel ezeket az ételeket, természetesen orvosi felügyelet és irányítás mellett. A hosszútávú követéses vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy akik így tettek, azoknál életük során kisebb eséllyel alakult ki a mogyoróallergia a későbbiekben. Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetségének útmutatója szerint nem kifejezetten ezeket az ételeket kell ennie a kisbabának, viszont arra sincs ok, hogy a szülők elhalasszák a földimogyoró bevezetését az étrendbe.

Hasonlóan hasznos lehet, ha az anya, amennyiben nem mogyoróallergiás természetesen, a terhesség és a szoptatás alatt is fogyaszt földimogyorót. És ami még fontos változás a tíz évvel ezelőtti irányelvekhez képest: semmilyen tanulmány nem támasztotta alá, hogy az ekcémás vagy atópiás bőrgyulladással küzdő kisbabák állapotán segített volna, ha az anyatejről csak ilyen okokból áttértek a hipoallergén tápszer használatára a táplálásánál.

Fotó: Unsplash