Készítsd el a világ legjobb pizzáját – otthon!

2018. május 14.
A pizzát mindenki imádja, házilag elkészíteni pedig nem is olyan nagy ördöngösség, mint amekkorának tűnik. Az alábbi tippek segítségével a világ legjobb pizzáját készítheted el otthon, saját kezűleg.

Találd meg a tuti tésztareceptet

A pizza alapja természetesen maga a tészta, ami bár szinte csak lisztből, élesztőből, sóból és vízből áll, mégis annyi recept létezik az elkészítésére, mint égen a csillag. Használhatunk instant vagy friss élesztőt, a tésztát több lépcsőben pihentethetjük, de akár dúsíthatjuk is különböző extra ízesítőkkel, például oregánóval vagy reszelt parmezánnal.

Az igazán finom pizza titkának sokan a 00-ás, ún. olasz pizzalisztet tartják. Ez a típus rendkívül finomra őrölt, többször átszitált liszt, amitől a pizzatészta kevésbé ragad, így jóval könnyebb vele dolgozni. Ha valahol találunk ilyet, mindenképpen érdemes kipróbálni. De ne essünk kétségbe: a legtöbb magyar háztartásban használt BL55-ös lisztből is készíthetünk igazán emlékezetes pizzát. Kísérletezhetünk teljes kiőrlésű liszttel is, azonban ezt érdemes keverni a sima liszttel, különben kissé keményebb állagú és kesernyésebb ízű tésztát kapunk.

Sokszor kipróbált, otthoni körülmények között is bombabiztos megoldás a következő: fél liter kézmeleg vízben 2 kávéskanál sót feloldunk, majd félretesszük. 500 gramm lisztet összekeverünk 7 gramm (egy zacskónyi) instant élesztővel és egy csapott evőkanál cukorral, majd fokozatosan hozzáöntjük a sós vizet. Közben villával keverjük, amíg épp összeáll. Érdemes figyelni, mert nem biztos, hogy szükség lesz az összes folyadékra – persze az is lehet, hogy a tészta kemény lesz és még egy kevés vizet kell használnunk.

Dagassz kézzel!

Ha összeállt a tészta, dagasszuk kézzel. Azaz lendületesen, minden mozdulat után 90 fokkal elforgatva gyúrjuk át. Ezt legalább 5 percig folytassuk, amíg a tészta felülete sima és kissé fényes nem lesz. Ha nincs kedvünk a spontán erőnléti edzéshez, dagasztókarral rendelkező robotgéppel is dolgozhatunk, így kevesebb mint 5 perc is elég.

Bár a legpraktikusabb a speciális, fedeles kelesztőtál, anélkül is bátran nekiállhatunk az otthoni pizzasütésnek. Ha a tésztát kidagasztottuk, tegyük egy vékonyan kiolajozott nagyobb edénybe, amit fedjünk le frissentartó- vagy alufóliával, esetleg egy tiszta konyharuhával.

Érezhetően finomabb lesz a tészta, ha a dagasztási műveletet többször is elvégezzük. Ha elég időnk van sütés előtt, akkor érdemes hagyni fél óra szünetet, amíg az első dagasztás után kelesztjük a tésztát, majd ismét jól átgyúrni.

Fotók: Unsplash.com

Játssz a kelesztési idővel

A cél, hogy a tészta térfogatában a duplájára növekedjen. Ez általában egy óra alatt megtörténik, de függ a szoba hőmérsékletétől. Ha gyorsítani szeretnénk a dolgot, tegyük a kelesztőtálat a lakás legmelegebb pontjára.

Persze előfordul, hogy épp a lassúság a cél. Ha például nem sütnénk meg az összes tésztát, amit elkészítettünk – amire könnyen van esély, hiszen az 500 gramm lisztet tartalmazó adagból 6-7 darab, nagyjából 30 cm átmérőjű, klasszikus vékony tésztás pizza is kijön –, akkor a másnapra szánt adagot keleszthetjük a hűtőben is. A hideg lelassítja az élesztő által kiváltott folyamatokat, így nagyjából 24 óra alatt kerül a tészta olyan állapotba, mint ha szobahőmérsékleten 1 órán át kelesztettük volna.

Expressz paradicsomszósz

Bár gyakran csak megbújik a feltétek alatt, a paradicsomszósz nagyon is fontos része a tökéletes pizzaélménynek. Minimális odafigyeléssel, öt-tíz perc alatt is fantasztikus szószt főzhetünk, ami természetesen nem csak pizzán, de bármilyen tésztaételhez használható. Ehhez egy kis lábasban keverjünk össze 3 gerezd felaprított fokhagymát, sót, egy kevés chilit és 1 evőkanál olívaolajat, majd alacsony lángon hevítsük, amíg a fokhagyma illatozni kezd. Ekkor adjunk hozzá 3-4 púpos evőkanál paradicsomsűrítményt, 1 dl vizet, borsot, és bazsalikomot vagy oregánót. Keverjük át, majd lefedve 5-10 perc alatt főzzük készre.

Bátor feltétek

A pizzafeltételek világában egyetlen aranyszabály létezik: a kevesebb több. Ha elkészítjük a tésztát és a paradicsomszószt, ne rontsuk el túl sok féle feltéttel. Bőven elég néhány szelet mozarella sütés előtt, majd azután egy kevés friss bazsalikomlevél és finom olívaolaj.

Ha tovább mennénk, a különböző sonkákat is inkább sütés után érdemes a pizzára tenni, és persze sokak kedvence a nagy halom friss rukkolával megrakott pizza. A négysajtos verziónál érdemes a lehető legjobb minőségű sajtokat megvásárolni a pizzához – mivel többfélét használunk, mindegyikből elég egy kevés is.

És ha igazán bátrak vagyunk, készítsük el a legfurcsább olasz találmányt, a krumplis pizzát. A tésztára mozarellát, friss rozmaringot és vékonyra szeletelt krumplit tegyünk, majd megsózva és olívaolajjal meglocsolva süssük ki. Garantáltan új kedvenc lesz!

Sütés a maximumon

A pizzasütéshez szorosan kapcsolódó téma a kemenceépítés: egy erre a célra kialakított kemencében akár 40-60 másodperc alatt elkészül a pizza. Otthoni körülmények között persze más a helyzet, hiszen általában 250°C az elérhető maximum. Süssük ezen a pizzát 6-7 percig, lehetőleg úgy, hogy a sütőlapot is melegítsük fel a sütővel együtt (és persze vigyázzunk, nehogy megégessük vele magunkat).

Futureater