Kedvenc helyünk a héten: Zhao Zhou

2019. július 24.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Sosem gondoltuk volna, hogy mekkora különbség lehet tea és tea között, egészen a Zhao Zhou (ejtsd: Dzsáo Dzsdó) teaházban tett látogatásunkig. A Lánchíd utca 5. alatt működő hely a nyugalom szigete, ahol amellett, hogy informatív workshopokon mélyíthetjük el tudásunkat a teázási kultúráról, alfába kerülhetünk egy-egy többszáz éves teakülönlegességtől. Egy ilyen minőségű ellazulás pedig mindenkire ráfér.

A névválasztást nem más, mint Dzsao Dzso csan buddhista mester inspirálta, akinek megvilágosdásában nagy szerepet játszott a teázás rituáléja. Türelmetlen tanítványainak is csak ennyivel zárta rövidre a nirvánához vezető út titkát: „Menj, igyál teát.”

Valódi szerelemprojekt a teaház megalapítása, amely két elhivatott, Ázsiában évekig barangoló jó barát története. Tálos Gábor ma már itthonról vezeti a házat, de gyakran visszajár Kína teafatermő vidékeire Galambos Péterhez – a hely másik tulajdonosához -, aki Nepálból „teszteli” a tea pozitív hatásait. A 2015-ös nyitás óta Vigh Ágnes is fontos tagja a csapatnak, vele találkozunk bent a legnagyobb eséllyel, és onnan fogjuk felismerni, hogy elképesztő szakértelemmel készíti a macha tonikot (is) különböző menő bambusz eszközökkel. Ők hárman a Zhao Zhou elhivatott mozgatórugói, ha éppen nem találnánk őket a házban, akkor Kínában fedeznek fel újabb termőterületeket, friss ízek után kutatva.

Tálos Gábor és Vigh Ágnes teakészítés közben

Ági és Gábor órákig mesélt nekünk a többszázéves teafákról gyűjtött, különböző eljárásokkal készülő tealevelekről. A „szeánszt” a matchával kezdtük, melyet tonikkal és vízzel is megkóstoltunk. A finomra szitált matcha por egyfajta csodaszer is lehetne, lassabban, ám jóval intenzívebben és hosszabban koncentrálttá teszi az embert, így megfontolandó, hogy áttérjünk rá a kávéról. Kóstoltunk sheng (világos), és egy vadabb shu (sötét) teát is, melyekből annyi típússal dolgoznak, hogy mi még ezek után is csak a jéghegy csúcsát ismerjük.

Friss szállítmány Kínából

Gábor mellett a 17 éves “kollégája”, Samu is segített nekünk abban, hogy egy ilyen komoly fekete teánál mire kell figyelni. Samu fiatal kora ellenére elhivatott teaszakértő, kedvence a Puerh tea, ami az egyik legnehezebben „érthető” teafajta a Zhao Zhouban. Mi is kipróbáltuk, és elképesztő különbségeket és hatást érzékeltünk az első és harmadik öntés után.

A teák mellé érdemes megkóstoni a rendhagyó tibeti teasüteményeiket is, ezek a ház signature ételei. Ági házilag készít jókant is, ami egy tradicionális japán desszert vörösbab pasztából, és nehéz vele leállni.

Ahhoz, hogy igazán megértsd, mitől ennyire más a Zhao Zhou-ban időt tölteni, nincs
más dolgod, csak menj, és igyál egy teát! Mi már alig várjuk, hogy bejelentkezzünk a következő workshopjukra!

Kiknek ajánljuk: Gábor szerint vendégeik három csoportba oszthatók:
● akik a különleges ízeket keresik, és netán kulináris megfontoltságból kísérleteznek,

● akik tisztában vannak a tea számtalan egészséges hatásával, netán “gyógyírként”
fogyasztják,
● és az úgynevezett “seekerek”, a befelé figyelők, akik az ősi fekete tea nemcsak testi, de lelki hatásait is fürkészik.

15 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Mikor: augusztus elején egy hétre ismét felfedező körútra indulnak, de hazaérkezésük után
újra várnak szeretettel mindenkit keddtől péntekig 13.00-19.00-ig, szombaton 11.00-17.00- ig.

Árfekvés: Egy teát ideálisan egy óra alatt, lassan, figyelve érdemes elfogyasztani, ez az adag
2-3 emberre elég, és 2000-3000 Ft körül mozog az ára. Aki csak beugrana, ne hagyja ki a matcha tonicot egy finom babpürés teasüteménnyel (780 Ft a holdsüti). További információkért és a workshop időpontokért kattints a honlapjukra.

Marie Claire plusz: fenntartható teázóként is szuperálnak, eszközeik nagy része bambuszból és természetes alapanyagokból készül, elvitelre pedig választhatjuk a Kitchy design lebomló poharakat. Emellett odavagyunk a letisztult, skandináv és keleti elemeket is megjelenítő enteriőrért, ami Varga Noémi (Numbernow) ötleteit dícsérik.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi