Jótékonysági licittel kezdi téli aukcióját a Virág Judit Galéria

2018. december 03.
Életműrekordokra számíthatnak a résztvevők december 16-án a Virág Judit Galéria 60. aukcióján, melynek az is különlegessége, hogy az este nyitó tételeiből befolyt összeget az Autistic Art Közhasznú Alapítvány számára ajánlják fel. A téli aukció festményeit december elsejétől lehet megtekinteni a galériában.

Az est egyik különlegessége az aukciót nyitó jótékonysági árverés, ahol Szurcsik József Halturizmus, Radák Eszter Retro II című festményeire, Réti Kristóf Figurák című alkotására, valamint az egyedi Gustav Klimt kollekcióból származó FREYWILLE ékszerszett Helena medáljára lehet licitálni, a bevételt pedig az Autistic Art Közhasznú Alapítvány számára ajánlja fel a galéria. A Virág Judit Galéria tulajdonosai saját gyűjteményükből ajánlottak fel két műalkotást a nemes célért.

Az összesen 649 510 000 millió forint összkikiáltási árról induló aukció egyik legjobban várt tétele Rippl-Rónai József életének egyik főműve, a kukoricás stílusban készült Cyniák fehér vázában. Ragyogó, tüzes színek teszik élővé a merész kompozícióval megfestett csendéletet. Az 1910 körül készült festmény színeinek intenzitása olyan francia nagymesterek műveihez hasonlítható, mint Matisse vagy Derain. Az alkotás kikiáltási ára 90 millió forintról indul, így várhatóan életműrekord fog születni az aukción.

Szintén életműrekordot érhet el Vaszary János Pesti Duna-korzó című festménye, amely a nagyvárosi vedúta-képek egyik legismertebb darabja. Az alkotást az itáliai corsók és piazzák, valamint a párizsi boulevardok lüktető világa inspirálta. A francia és olasz tematika itthoni párhuzamát a művész számára a budapesti kávéházak, teraszok és főleg a Duna-korzó jelentették. Az 1934-ben készült alkotás kikiáltási ára 65 millió forint, és a remények szerint szintén 100 millió fölött fog koppanni a kalapács.

A bordélyházak és örömlányok témája gyakran bukkan fel Batthyány Gyula piktúrájában, Kupleráj című alkotása pedig kiemelt figyelemnek örvend a műgyűjtők körében. Az ironikus hangvételű, meseszerű szereplőket felvonultató alkotás a korabeli úri bordély és garniszállók hangulatát eleveníti meg. Az előtérben lévő szalonban a férfiak állatok bőrébe bújva nézik a “babaházban” lévő örömlányokat.

Az aukciós tételek között megtalálhatóak Mednyánszky László, Koszta József, Ziffer Sándor, Tihanyi Lajos, Patkó Károly, Paál László és Czigány Dezső remekművei is. Az est során továbbá értékes Zsolnay kerámiákra is lehet majd licitálni. A licitálók között pedig számos értékes ajándékot is kisorsolnak majd.

A téli aukció kiállítását december 1. és 15. között lehet ingyenesen megtekinteni a Virág Judit Galériában. Az árverést december 16-án a Budapest Kongresszusi Központban rendezik.

További információ: https://viragjuditgaleria.hu/