Terry Richardson – Perverz divatfotós kockás ingben


Terry Richardson 1965-ben született New Yorkban, és míg mások Hollywood háza tájára csak felnőttként tévedhettek, addig Terry már a középiskolát is ebben a fényűző városban végezte el. Itt vált a fotózás szerelmesévé is, és hamarosan olyan divatházaknak dolgozhatott, mint a Gucci, az Yves Saint Laurent, a Miu Miu vagy a Sisley, 2009-ben pedig például a H&M őszi–téli kampányához is készített képeket.

A divatlapok nagyjai is előszeretettel kérték fel az amerikai fotóst, hogy lőjön nekik egy-két fotósorozatot. Az angol Vogue, a Harper’s Bazaar , a GQ és a Purple magazin is a munkaadói között szerepelnek.








Rengeteg modellt és hírességet örökített meg. Lindsay Lohan, Jared Leto, Kanye West, Pamela Anderson, vagy a napokban Lana del Rey… csak néhány név a sok közül. Apropó, Mihalik Enikőnek is volt szerencséje együtt dolgozni Terryvel, sőt még az amerikai elnök, Obama is villantott egy-két mosolyt a fotós kamerájába.  


Ha alanyai sokszínűek is – politikai és közéleti személyiségek, modellek stb. –, Terry stílusa mégis egyetlen irányvonalon halad. Ez pedig nem más, mint az erotika. A legtöbb esetben fényképei megbotránkoztatnak, és szinte akármilyen téma közé be tudja csempészni a szexualitást. Internetes naplóját virtuálisan lapozgatva láthatjuk, hogy modelljeit előszeretettel fényképezi meztelen felsőtesttel, szexi fehérneműben vagy olyan pózokban, amelyek láttán joggal tehetnénk 18-as karikát a képekre. Sokszor lépi át az úgynevezett jó ízlés határait: ilyen volt például, amikor Charlotte Free modellt szőrős hónalja nyalogatása közben kapta lencsevégre. Ezek mellett mégis szereti az egyszerű háttereket: legtöbbször egy fehér fal elé állítja alanyait, és általában közös képeket is készít velük.





Terryt egyébként szinte mindig kockás ingekben vagy egyszerű pólókban és vastag keretes szemüvegében láthatjuk, ezekhez pedig általában aranyóra és valamilyen nyaklánc társul. Egyénisége pedig még a műanyag babák készítőinek is szemet szúrt és az utóbbi időben Terry Richardson figurákat is piacra dobtak. 

(terrysdiary.com)