A legújabb esküvőtrendek – egy nap valóban neked

2017. február 23.
Boros Kittivel, a NAGY NAP NEKED esküvő- és rendezvényszervezőjével beszélgettünk az újhullámos forradalomról az esküvők terén, valamint a legújabb trendekről, a régi és új szokásokról és a Pinterest átkáról.

Alapvetően nem vagyok olyan ember, aki hamar a bizalmába fogad másokat. Kitti viszont ezt már a háromórás beszélgetésünk elején elérte. Ahhoz a manapság ritka kivételhez tartozik, aki nem próbálja meg eladni magát. Nem próbál meg egyből levenni a lábadról lehengerlő dinamizmusával, (túlzott) közvetlenségével és azzal, hogy ő aztán tényleg tudja és megmondja a frankót és hogy ő a legjobb fej a világon. Viszont ha kérdezel tőle, lelkes odaadással és szenvedéllyel beszél munkájáról hivatásáról és mint egy nyíló virág, úgy bontakozik ki előtted kérdésről-válaszra, hogy mennyire profi, elhivatott és figyelmes.

Hogyan lettél esküvőszervező?

Nyolc éve élek Budapesten. A kommunikációs főiskolára jártam, majd reklámügynökségeknél dolgoztam, valamint a Millenárisnál voltam két évig rendezvényszervező. Körülbelül két éve fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy esküvőszervezéssel szívesen foglalkoznék, hisz folyamatosan szerveztem a saját magam és a körülöttem élők életét. Közben sokan házasodtak körülöttem, egy barátom kért meg, hogy segítsek emlékezetes lánykérést szervezni neki. Kreatív eljegyzésekkel kezdtem volna, amivel külföldön már rengeteg cég foglalkozik, de itthon ez (még) nem irány. Az esküvő pedig egyszerűen úgy jött, hogy ismerősök segítségre szorultak. Három esküvőt is szerveztem barátoknak majd a „semmiből” keresett meg egy pár, hogy szeretnének velem együtt dolgozni, őket pedig még többen követték. Nyilván egyező stílusúakkal találjuk meg egymást.

Mi számít mostanában kis és nagy esküvőnek?

Szűk körűnek számít egy esküvő, amikor csak a család és a legjobb barátok vannak jelen. Kicsinek számít, ha például 100 meghívott van a templomi szertartáson és 50 fő a polgárin, valamint a vacsorán. De a határ a csillagos ég! Volt egy pár, akiknek az esküvőjén 30 meghívott volt polgári szertartáson és az azt követő vacsorán, majd másnapra szerveztünk egy nagyobb bulit, több meghívottal.

Az egy dolog, hogy azonnal értesülünk az új trendekről, de mennyire adaptáljuk őket? Lemaradásban vannak a magyarok szerinted?

Sokaknak tetszik a blogom, ahol a referenciáimat is nézegethetik az újdonságok mellett, inspirálódhatnak a legújabb trendekről. Azt látom egyébként, hogy sok szolgáltató itthon belekényelmesedett egy-egy stílusba. Ilyen például a vintage – ez a stílus külföldön már régóta nem divatos, ellenben a naturális, természetközeli dolgok pedig sokaknak tetszenek. Ez kereslet és kínálat kérdése is: én szeretem megteremteni a keresletet.

Az „újhullám” sok esetben a korábbival való radikális szakítás. Az esztétikum mellett a hagyományokkal, szokásokkal mennyire szakítanak a modern párok?

Az, hogy koszorúslányokat kérsz fel, egyre divatosabb itthon is. Gyakran ilyenkor a menyasszony állja a koszorúslányok ruháját és a sminket, ez pedig jelentősebb pluszköltség lehet. Kiskoromban sok igazi hagyományőrző, falusi esküvőn voltam, ahol kikérték a lányt, majd végigvonult a násznép a falun. Régebben óriási lagzikat tartottak éttermekben, jellemző volt a menyasszonytánc és a menyasszonyszöktetés is, ezek ma már nem igazán fordulnak elő. Főleg fővárosi párokkal dolgoztam együtt eddig, akik pontosan tudták, mit nem szeretnének, ilyen a szöktetés is: nagyon meg tudja akasztani az esemény menetét, ha órákra eltűnik a menyasszony és ebből adódó balesetnek is voltam már szemtanúja, hisz ilyenkor már kevésbé szomjasak az emberek. 

Mi az, amihez ragaszkodnak?

Az egyik ilyen a templomi esküvő, amit gyakran ráadásul a leendő férj szokott szorgalmazni. Még ha nem is gyakorolják a párok a vallásukat, ehhez ragaszkodni szoktak. Valamint ahhoz is, hogy előző este nem alszanak együtt és a nyitótánc: ami már nem feltétlenül keringő.

Az újhullámos „forradalom” mondhatjuk, hogy gasztronómiában, kávéban már végbement Budapesten, igaz ez az esküvői szolgáltatókra is? Milyen párhuzamokat tudnál vonni a területek között? Az új mindig jó?

Valóban az elmúlt pár év alatt sok változás ment végbe az esküvői szolgáltatók terén is. Leginkább külföldről jönnek az ingerek a változáshoz, a piac pedig telítődött, azonban míg a mennyiség kétségkívül nagyobb, a minőség nem feltétlenül jobb. Ez igaz például a fotósokra is, épp ezért is szeretek együtt dolgozni korábbi munkáim során megismert emberekkel. Kétségkívül van azonban egy fejlődő tendencia, és habár sokan beléptek erre a piacra, az új megoldásokat csak kevesen keresik folyamatosan.

Milyen nehézségek merülnek fel a leggyakrabban a munkád során?

A párok általában nagyon izgatottak, megijednek az esküvő komplexitásától. Hogy utaztatnak és szállásolnak majd el 100 embert? Milyen menüsort állítsunk össze, hogy mindenkinek megfeleljen? Hogyan tudunk majd mindenkire elegendő időt fordítani? Milyen programokat találjunk ki, hogy minden korosztálynak érdekes és szórakoztató legyen? Sok elvárást akarnak megfelelni ilyenkor, és ők is sok esküvőn voltak már, sok inger érte őket. Mindig azt javaslom, lazuljanak el, semmi sem kötelező. Ez az egész róluk szól: ezt a barátoknak és a családnak is el kell fogadnia.

Van olyan szolgáltató esetleg, amiből hiányt szenvedünk?

Nagyon szeretem aprólékosan, részletekre kiterjedően megtervezni az esküvőket. A bútorszolgáltatók azok, akikből hiányt szenvedünk. Ez esetben pedig a Pinterest is átok tud lenni: sokkal nehezebb dolgunk van, ha a pár kiszemelt már megoldásokat a dekorációra és az enteriőrre, ahhoz viszont lehetetlen itthon bútorokat szerezni. Az élő növény is ilyen: elképesztő árban mozognak, egy szép, vadvirágos csokor akár 15-20.000 forintba is kerülhet. Ha pedig élő növényes hátteret nézett ki a pár? A pálma, a páfrány és az egzotikus virágok is ilyenek – nagyon népszerűek, sok szép esküvői fotó inspirálhat egy párt, azonban rengeteg dolog kell hozzá. Még ha elérhetőek is itthon, teljesen más árkategóriához tartoznak. Ez állandó probléma: van elképzelés, de sokszor nagyon drága lenne a megvalósítása. Ezzel nagyon sűrűn szembesülök, sok esetben óriási a szakadék az inspiráció és a megvalósítás között, ilyenkor próbálok kompenzálni egy másik megoldással. Sokan már egy évre előre lefoglalják a helyszínt, később viszont már más tetszik a párnak, ami pedig az eredeti helyszínnel már nem lenne kompatibilis – ezért is jobbak a semlegesebb terek.

Kijelenthetjük szerinted, hogy esetleg az alacsonyabb átlagkeresetek miatt „ésszerűbben” költekeznek a magyarok az esküvő kapcsán? Vagy ez egy olyan esemény, amikor is „nincs határ”?

Minden pár esetében más a költségvetés. Aki megteheti, annál valóban a csillagos ég szab csak határt az elképzeléseiknek. Nem általánosítanék, a többség megfelelő ár-érték arányban szeretné kihozni az esküvőjét. A szép pedig nem feltétlenül pénztárcafüggő. Mindent meg lehet oldani, sokszor pedig barátok is besegítenek. Ha van a baráti körben virágkötő vagy ács, akkor azon a pár sokat tud spórolni, ha ők felajánlják a segítségüket.

Idén melyik a kedvenc „egyszerű, ám nagyszerű” dekorációs megoldás?

Azoknak, akik szeretik a minimalista megoldásokat, idén nagyon divatosak az üveg és a plexi megoldások, ezek olyan egyszerű, ám látványos dolgok, amelyeket a pár otthon is el tud készíteni, hisz nem kell hozzá különösebb kalligráfia. Egyedi és látványos megoldásokat készíthetünk üvegből és plexiből!

A munkáidban hogyna oszlanak meg az esküvők és más rendezvények?

Tavaly csak esküvőkön dolgoztam, amelyek között nagyobbak is voltak, amelyek hosszú szervezést igényeltek. Idén nyitottam egyéb rendezvények felé, mert sok ilyen jellegű megkeresés is jött: szülinapi buli, céges rendezvények. Először nem is gondoltam volna, hogy pont az esküvőkből adaptálnak dolgokat, de így történt!

Van esetleg eddigi kedvenc munkád?

Nagyon közel áll hozzám egy tavalyi esküvő: a párral már a legelejétől szorosan együttműködtünk és nagyon jól tudtunk együtt dolgozni. Indusztriális stílusú volt – egy elhagyott ipartelepen Pesterzsébeten. Ráadásul szabad kezet is adtak, és mindenki nagyon elégedett volt a végeredménnyel. A vacsora egy pesterzsébeti fotóstúdió ipartelepén volt egy kelléktárban. Voltak a helyszínen elég elhanyagolt részek, meg is ijedtem, amikor odavittem a párt, hogy reagálnak majd. De imádták, egyből beleszerettek és nagyon szuperré varázsoltuk a helyszínt! Óriási egymásratalálás volt ez az esküvő mindenki részéről, ráadásul körülbelül 25 emberrel közösen dolgoztunk rajta – nagyon különleges volt.

INDUSTRIAL WEDDING BY NAGY NAP NEKED from Kitti Boros on Vimeo.

Hogyan képzeled az álommegbízást?

Inkább álomhelyszíneim vannak, például nagyon szeretem a rooftop bárokat, de az elszigetelt, különleges területek is vonzanak. Jó lenne egyszer felépíteni egy saját kis várost is a semmi közepén, régi indián sátrakkal, vagy egy gyümölcsöskertben is akár. Ráadásul minden szervező álma az, ha az első pillanattól kezdve szeretik az ötleteit.

Milyen tippet adnál azoknak, akiknek idén lesz a nagy nap?

Ne izguljanak! Időnként bepánikolnak a párok, hogy nem késtek-e el, de bizonyos dolgokkal még aznap sincsenek elkésve! Mindent megoldunk. Figyeljenek magukra – ezt hajlamosak elfelejteni!

A galériáért kattints a képre!


www.nagynapneked.hu
www.nagynapneked.blog.hu