Közös élmények a konyhában: nyári receptek és hasznos tippek Wolf Andrástól és Marton Adrienntől

2020. július 24.
Már a lehető legfiatalabb korban el kell kezdeni beépíteni a gyermekek mindennapjaiba a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztást, hiszen számos kutatás bizonyítja, hogy ez egészségünk megőrzésének egyik alapja.

Nyáron hatalmas a választék friss hazai zöldségből és gyümölcsből, ebben az időszakban könnyebben talál mindenki kedvére valót. A gyerekek többségénél azonban ennél több kell ahhoz, hogy szívesen fogyasszanak belőlük. Ugyanis a WHO által javasolt napi 400-800 gramm zöldség és gyümölcs helyett körülbelül mindössze 260 grammot esznek naponta a magyarok, a gyerekek az átlagnál is kevesebbet. Ebben segít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Európai Friss Kalandok programja, amelynek két nagykövetével, Wolf András séffel és Marton Adrienn gasztro-műsorvezető és ételstylisttal beszélgettünk.

„Kreativitással, praktikus ötletekkel és példamutatással minden gyermek étrendjét egészségesebbé lehet tenni” – fogalmazott Wolf András. Majd hozzátette: a gyerekek általában az édesebb ízvilágot kedvelik, ezért néha érdemes magasabb cukortartalmú gyümölcsöket, zöldségeket kínálni nekik, mint például a sárga- vagy a görögdinnye, az eper, a sárgarépa, illetve a karalábé. Így akár kiválthatjuk az édesség utáni vágyukat is, különösen, ha a tálalást is feldobjuk színekkel, formákkal, vidám kiegészítőkkel.

A szezonális gyümölcsök közül nálunk nagy családi kedvenc a görögdinnye, ami hidegen igazán frissítő nassolnivaló. Nyári melegben gyakran kerül az asztalra más hideg gyümölcs is felkockázva, egy kis joghurttal leöntve, gyümölcssalátaként vagy akár friss zöldség mártogatóssal. Wolf András séfként és édesapaként is azt ajánlja a szülőknek, bátran vonják be a gyerekeket az egészséges ételek elkészítésébe, hiszen ezzel a zöldségek és gyümölcsök feldolgozása és fogyasztása közös élménnyé válik!

Marton Adrienn ételstylist idén csatlakozott az Európai Friss Kalandok programhoz, amely szerinte játékosan és tanítva ébreszti fel az egészségtudatosságot a fiatal generációban. Úgy gondolja, ez az egyik legfontosabb társadalmi küldetés jelenleg, ezért is csatlakozott a programhoz, hogy a gyerekek és szüleik körében népszerűsítse a zöldségeket, gyümölcsöket és azok pozitív hatásait.

„Ha a gyerekek segíthetnek az elkészítésben, akkor az elfogyasztás is garantáltan jobban megy majd” – árulta el a kétgyermekes anyuka. Hozzátette, a színes alapanyagok mindig megragadják a gyermekek figyelmét. De emellett egy főzés közben elhangzó aranyos történet vagy kóstolgatás az ételből, szintén segíthet abban, hogy a gyerkőcök élvezzék ezeket a pillanatokat.

A nyári családi kedvencekkel kapcsolatban Marton Adrienn elmondta: náluk most a gyömbéres-sárgadinnye-krémleves pirított baconnal az abszolút favorit, de a gyümölcsfagylaltokat, a friss salátákat és a nyers zöldségeket céklás humusz mártogatóval szintén imádják a fiai.

Az Európai Friss Kalandok idei első sajtóeseményén mindketten bemutattak egy-egy friss nyári zöldséges és gyümölcsös finomságot. A program receptjei közül Marton Adrienn az édes dinnyéből és a zamatos barackból, szamócából álló „Szélrózsát” készítette el a résztvevő gyerekekkel együtt, Wolf András pedig a „Színes mini zöldségfazék” fogást, amely a szezon népszerű zöldségein, a paradicsomon és az uborkán alapul. Az elkészült színes, látványos ételek azt bizonyították, hogy ötletekkel, kreativitással minden alapanyagból lehet ellenállhatatlan fogásokat varázsolni!

További receptek és hasznos tanácsok az Európai Friss Kalandok Facebook– és Instagram-oldalán találhatók!

Színes mini zöldségfazék

Hozzávalók:
12 koktélparadicsom vagy kisméretű paradicsom
1 uborka
3 szál zöldhagyma
2 szál menta
1 citrom
1 szelet kenyér
3 evőkanál olívaolaj
só, bors

Elkészítés:

  1. Mossuk meg, és vágjuk darabokra az uborkát és a hagymát. Turmixoljuk össze a mentalevéllel, a citrommal, a kenyérrel, az olívaolajjal, a sóval és a borssal. Az elkészített turmixot tegyük hűtőbe.
  2. Vágjuk le a paradicsom tetejét, és kiskanállal óvatosan szedjük ki a magos belsejét. Töltsük meg a paradicsomokat az uborkás turmixszal, és már tálalhatjuk is a kis zöldségfazekakat.

 

Recept: Annelyse Chardon; Fotó: Julie Méchali; Copyright: ©Julie Mechali/Interfel/NAK

Szélrózsa

Hozzávalók:
2 görögdinnyeszelet
2 pohár joghurt
2 csomag vaníliás cukor
2 kajszibarack
2 nektarin
8 szem szamóca
néhány szőlőszem

Elkészítés:

  1. Egy mély tálban keverjük össze a joghurtot a vaníliás cukorral. Kenjük meg a görögdinnyeszeletet a joghurtos krémmel.
  2. Mossuk meg a gyümölcsöket. Szedjük le a szamóca szárát, és vágjuk félbe. A kajszit és a mandarint is vágjuk félbe, távolítsuk el a magvaikat, majd vágjuk fel őket ízlés szerint (kockára, vékony szeletekre, negyedekre stb.).
  3. Rendezzük el szépen a gyümölcsöket a joghurtos krémen, és azonnal tálalhatjuk. Tálalásnál ugyanúgy vágható fel, mint egy torta.

 Recept: Annelyse Chardon Fotó: Julie Méchali; Copyright: ©Julie Mechali/Interfel/NAK

A galériáért kattints a képre!

7 fotó megtekintése

Promóció