2017. augusztus 11. | tothszk

Helka, a Balaton tündére a Veszprémvölgyben

A Veszprémi Kabóca Bábszínház a mesék és legendák világán át kalauzol végig bennünket a Balaton és Helka történetén. A különleges vízi díszletet a Veszprémvölgy festői környezete teszi még megkapóbbá.

A Helka, a Balaton tündére című előadást három napon keresztük tekinthetik meg a Veszprémvölgybe látogatók szombattal bezárólag. A Veszprémi Kabóca Bábszínház bábjátéka minden tekintetben rendhagyó. A vízi díszletnek a völgy hatalmas fái és a háttérben csordogáló Séd ad keretet; a csillagos ég alatt, az ülőhelyül szolgáló szalmabálákról végigkövetni Helka kalandjait igazi varázslattal teli élmény.

A szövegkönyv alapjául Nyulász Péter Helka – A Burok-völgy árnyai című regénye szolgált, amely 2011-ben elnyerte az Év Gyermekkönyve Díjat. Helka a tihanyi Soktornyú Kastélyban hercegnővé válásának ünnepére készül, bár nincs más vágya, mint megfürödni a Balatonban. Szülei hiába tiltják a környék partjának és erdejének felfedezésétől, a lány megszökik barátjával és hű lovagjával, Cipriánnal. Mindeközben Bora, a Bakony boszorkánya bosszúra készül a hercegi pár ellen – veszélybe kerül a Balaton. Helka és Ciprián, Kamor, a varázsló segítségével útra kelnek, hogy megmentsék szeretett tavukat és a Soktornyú Kastély lakóit. Kalandjaik során olyan helyeken fordulnak meg, mint Balatonfüred, Hévíz vagy Tapolca, és részeseivé válnak a köréjük szőtt legendáknak.

A csodaszép bábok és a vadregényes díszlet mintha egy mesekönyv lapjairól léptek volna ki. Helka bájos, pirospozsgás kislány, Furmint és Tramini mókás erdei manók, a Bakony boszorkánya, Bora pedig a visszafojtott lélegzetek alapján félreérthetetlenül félelmetes. A medence életre kel az előadás során, békák úsznak benne, forrás fakad belőle vagy éppen Helka kis csapata vitorálzik át a vízén.

Nem csak a gyerekeket, a szülőket is lekötötte az izgalmas látványvilág és a kedves, humoros történet, ami csak a jók győzelmével érhet véget. A közel másfél órás előadás minden pillanata élvezhető és szerethető. A Veszprémvölgyben szombatig minden este nyolc órától látható, a jegyekre érdemes lecsapni online, hiszen nagyon hamar elfogynak. Szeptembertől pedig más, vidéki helyszíneken is látható, érdemes figyelni a Veszpérmi Kabóca Bábszínház honlapját.

A Helka, a Balaton tündére egyértelműen a környékbeli, a fővárosból érkezett vagy a Balatonon nyaraló gyerkőcök kedvence lesz, ahogyan ezt fiatal helyszomszédom is megjegyezte az előadás után: „Én még soha nem láttam ilyen jót.”

A jegyek megvásárolhatók a Veszprémi Kabóca Bábszínház honlapján vagy a helyszínen.

Szólj hozzá te is!

Még több Kultúra