Podcast: Bovaryné és a Trianon

2020. május 28.
2020. június 4-én van a Trianoni Békeszerződés aláírásának 100. évfordulója. Sokat foglalkozunk vele? Vagy éppen keveset? Szederkényi Olga erről beszélgetett új podcastunkban Ablonczy Balázs történésszel és Cserna-Szabó András íróval.

Emlékeztek Emma Bovaryra? Gustave Flaubert hősnőjére? Aki boldogtalan, vagy annak hitt élete miatt megmérgezte magát? Nos, megpróbálunk neki elképzelni egy másik világot. Egy olyan életet, amelyben otthagyhatta a poros francia kisvárost, és elutazhatott. Mondjuk, egyenesen ide hozzánk. Ma milyen zenét hallgatna, mit enne, mit olvasna, mit nézne meg a színházban vagy az operában, miről beszélgetne, hogyan csinosítaná magát egy francia nő Budapesten? Szederkényi Olga kulturális hangjátéksorozata a következő részéhez érkezett.

2020. június 4-én van a Trianoni Békeszerződés aláírásának 100. évfordulója. Sokat foglalkozunk vele? Vagy éppen keveset? Egyáltalán mit tudunk róla? Hogyan érintette az emberek mindennapjait? Szederkényi Olga erről beszélgetett Ablonczy Balázs történésszel, az Ismeretlen Trianon című könyv szerzőjével. És vajon hányan tették, tettétek fel a kérdést, hogy mi lett volna, ha Trianon másként alakul? Tényleg, mi lett volna, ha…? A gondolkodásban, álmodozásban segíthet a Nézzünk bizakodva a múltba! című novelláskötet, amelyben kortárs írók átírták a múltat, és egyfajta alternatív Trianont vázolnak fel. Például mi lenne, ha Esterházy Pétert kérték volna fel királynak? És ha 1976-ban létezne még a Nyugat folyóirat? És ha Ady Endre az első világháború kitörése előtt beleavatkozna a Clemenceau család életébe Párizsban? Erről a könyvről Cserna-Szabó András írót, az antológia egyik szerkesztőjét kérdeztük. A podcastban persze nem felejtjük el boncolgatni azt sem, hogy egy francia nő, nevezetesen Bovaryné mit szólna Trianon 100. évfordulójához. A két könyvet bemutatják a Margó Könyvfesztiválon online, június 4-ikén. Ablonczy Balázs Ismeretlen Trianonjáról este nyolckor beszélgetnek majd. A Cserna-Szabó András és Fehér Renátó szerkesztésében készült Nézzünk bizakodva a múltba! – Alternatív Trianon című kötetről pedig a trianoni békeszerződés aláírásának hajszálpontos 100. évfordulóján: június 4-én 16 óra 4 perckor kezdődik a program. Addig hallgassátok meg a podcastot!

Hallgassátok meg!

 

 

ELÉRHETŐ MÉG iTunes-on, Spotify-on és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!

A sorozat korábbi részeit ITT hallgathatod meg!