Podcast: Bovaryné színházba megy

2020. október 29.
A Madame a beteljesületlen szerelemről és az inspiráló múzsáról szóló két francia műre kíváncsi. Szederkényi Olga ezúttal Alexis Michalik francia színész-rendezővel és Keszég László rendezővel beszélget kulturális hangjátéksorozatában.

Emlékeztek Emma Bovaryra? Gustave Flaubert hősnőjére? Aki boldogtalan, vagy annak hitt élete miatt megmérgezte magát? Nos, megpróbálunk neki elképzelni egy másik világot. Egy olyan életet, amelyben otthagyhatta a poros francia kisvárost, és elutazhatott. Mondjuk, egyenesen ide hozzánk. Ma milyen zenét hallgatna, mit enne, mit olvasna, mit nézne meg a színházban vagy az operában, miről beszélgetne, hogyan csinosítaná magát egy francia nő Budapesten? Szederkényi Olga kulturális hangjátéksorozata a következő részéhez érkezett.

Az egyik darabról biztos hallottatok már: Cyrano de Bergerac, a nagyorrú hősszerelmes történetéről, amelyet sokszor meg is filmesítettek, legutóbb Gérard Depardieu-vel a főszerepben. A másik darab címe Edmond. És arról a férfiről szól, aki a Cyranót írta. Edmond Rostand is vágyakozik egy inspiráló nő után, akivel aztán nem lesznek egymáséi. Miért ilyen vonzó a közönségnek a beteljesületlen szerelem? Hogyan vállalja érzéseit Cyrano és Edmond? És mit szól ehhez Roxane és Jeanne? Milyen esetben lehet motiváló a vágyakozás egy nő után, akivel a hős még csak soha nem is csókolózott? Miért lehet felemelő a szenvedés? Miért tehetik tönkre a szerelmet a mindennapok? Két férfi válaszolja meg Bovaryné kínzó kérdéseit. Egyikük Alexis Michalik francia színész-rendező és az Edmond című darab írója. Könyvét nemrég mutatták be a Margó Irodalmi Fesztiválon. Másikuk Keszég László rendező, aki tavaly a Cyrano színreviteléért megnyerte a Vidéki Színházak Fesztiváljának fődíját. Az Edmond című darabot pedig – ha minden jól megy – januárban mutatják be a rendezésében, Debrecenben.

bovaryne-podcast-okt

Fotó: AFP, boon.hu

Hallgassátok meg Szederkényi Olga kulturális podcastját!


Novemberben jövünk egy újabb résszel!

ELÉRHETŐ MÉG iTuneson, Spotifyon és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!

A sorozat korábbi részeit ITT hallgathatod meg!