Bovaryné sorozatot néz: kulturális elmélkedés a Lupin című sorozatról

2021. január 28.
A francia úri tolvajról szóló sorozat a Netflixen még Bovaryné érdeklődését is felkeltette. Szederkényi Olga kulturális podcastjában szakértőkkel keresi a választ rá, hogy mi a sorozat sikerének titka.

A francia úri tolvaj, Arsène Lupin karaktere több mint százéves. Szülőatyja Maurice Leblanc, aki két tucat könyvet írt átváltozóművész hőséről. Ezekben a krimikben Arsène nem bűnüldöző nyomozó, hanem csalafinta gentleman, aki a gazdagoktól lop, és a szegényeket segíti a maga sajátosan elegáns módján. A Netflix friss sikersorozatában azonban nem Arsène az igazi főszereplő, hanem egy rajongója, Assane Diop, akit Omar Sy, az Életrevalók című film sztárja alakít. Assane is úri tolvaj, és Lupin módszereit másolja – tökélyre fejlesztve azokat.

podcas-bovaryne-lupin

Madame Bovary szerint itt az idő, hogy tüzetesebben megismerkedjünk vele! Miért ilyen vonzó a sorozat, és miért szerepel a nézettségi listák élén? Egy szakértő házaspárral, Szajki-Vörös Adél kritikussal és forgatókönyvíróval, valamint Szajki Péter rendezővel elemezzük a siker titkát. Cserháti Éva krimiíróval pedig arról beszélgetünk, hogy miért lebilincselő, ha egy bűnügyi film a csodás kellékeken és díszleteken túl társadalmi problémákat is feszeget. Mert látványos dolog ugyan, ha egy éjjeli exkluzív aukción a kivilágított Louvre-ból ellopják Marie Antoinette nyakláncát, de ha ezt egy bevándorló fia teszi, aki az apja becsületéért küzd, akkor többszörösen izgalmas a történet. Ki a jó és ki a rossz a 21. századi Párizsban? Van-e a karakterekben vagy a történetben hiba? És miért fontos a humor egy bűnügyi sorozatban? Szederkényi Olga kulturális podcastjának a végén pedig a Madame szokás szerint elmereng, és egy idevonatkozó idézettel búcsúzik tőlünk.

Fotó: Lampert Benedek, Brigitta Zoutman

Hallgassátok meg Szederkényi Olga kulturális podcastját!

Februárban jövünk egy újabb résszel!

ELÉRHETŐ MÉG iTuneson, Spotifyon és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!

A sorozat korábbi részeit ITT hallgathatod meg!

Ezt már láttad?