Bovaryné szerint: le a pizsamával!

2021. február 25.
A koronavírus és a karantén megváltoztatta az öltözködési szokásainkat. Madame Bovary szerint itt az idő, hogy megtárgyaljuk, hogy pizsamában és melegítőben lehet-e dolgozni, utcára menni, hódítani? Szederkényi Olga Cselényi Eszter divattervezővel és Szatmári Judit divattörténésszel beszélgetett arról, hogyan maradjunk nők ebben a változó világban.

A koronavírus, a karantén és kijárási tilalom jócskán megváltoztatta az öltözködési szokásainkat. Mi a divat most? És kit érdekel? Egyáltalán: divat-e a divat? Madame Bovary szerint itt az idő, hogy megtárgyaljuk, hogy pizsamában és melegítőben lehet-e dolgozni, utcára menni, hódítani? Hogyan maradjunk nők könnyedén ebben a változó világban?

A Madame javaslatára Cselényi Eszter divattervezővel, a CELENI márka tulajdonosával arról beszélgettünk, hogy a nagy és a kis divatházak hogyan alkalmazkodnak a pandémia okozta közönségtelenséghez? Milyen lesz a párizsi divathét? Milyenek lesznek az évszakokon átívelő kollekciók? És hogyan hasznosítanak újra használt táskákat és ruhadarabokat a divattervezők?

bovaryne-podcast-febrSzatmári Judit divattörténésszel, a Kiscelli Múzeum kurátorával pedig azt elemeztük, hogy milyen történelmi korszakokban voltunk már hasonló helyzetben? Vajon csak a háborúk után változott ennyit az öltözködésünk? Milyen lesz a fenntartható divat, amelyben nemcsak a recycling, hanem az upcycling lesznek a kulcsszavak? Azaz az újrahasznosítás és a felturbózás. És milyen ruhákat választana ma Bovaryné a gardróbjába vagy – uram bocsá’ – a budoárjába? Hogyan változik a divat filozófiája?

Szederkényi Olga kulturális podcastjának a végén pedig a Madame szokás szerint elmereng, és egy idevonatkozó idézettel búcsúzik tőlünk. Ahogy Karl Lagerfeld, legendás divattervező mondta: „A melegítőnadrág a vereség jele: ha elvesztette az irányítást az élete felett, naná, hogy melegítőben lép ki az utcára!” Hallgassátok meg a Bovaryné másik élete legújabb epizódját!

Fotó: Kondella Misi Photography

Hallgassátok meg Szederkényi Olga kulturális podcastját!

Márciusban jövünk egy újabb résszel!

ELÉRHETŐ MÉG iTuneson, Spotifyon és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!

A sorozat korábbi részeit ITT hallgathatod meg!

 

Ezt már láttad?