Hamarosan: Mit gondol? podcast – Bányai Kelemen Barna a hazáról

2022. március 03.
Egy szó és egy ember, akinek ez a szó az életében különösen fontos. A Mit gondol? podcast első epizódjának vendége Bányai-Kelemen Barna lesz, akivel Lukács Luca a hazáról beszélget.

Volt már olyan érzésed egy beszélgetés közben, vagy egy interjú hallgatása kapcsán, hogy legszívesebben megkérdezted volna a másik véleményét valamiről? Csak nem merted, vagy nem volt rá lehetőséged? Nekem ez az érzés nagyon ismerős! A Mit gondol? podcast pont erről szól, hozok egy szót, egy fogalmat és megkeresem azt az embert, akinek a véleménye valamiért különösen fontos és releváns a témában. Minden második csütörtökön új epizóddal várlak titeket, és olyan dolgokról fogunk beszélgetni, ami mindannyiunk életét érinti. 

Mostanában sokszor érezhetjük azt, hogy bizonyos témák, mintha kettészelnék a társadalmunkat. Oltott – oltásellenes, kormánypárti – nem kormánypárti, homofób – nem homofób, és ez csak pár példa arra, hogy bizonyos dolgokról nehéz párbeszédet folytatni olyanokkal, akikkel nem feltétlenül közelít egymáshoz a véleményünk. Felháborítónak tartom, hogy csak mert nem értek egyet a kormány menekültpolitikájával, vagy a család alkotmányellenes defínciójával, már besorolnak egy táborba, és elvesznek tőlem olyan értékeket, amelyeket ők tűztek a zászlajukra. Pedig lehet, hogy nekem is jelent valamit. Ezért is tartottam fontosnak, hogy beszélgessünk a hazáról, és arról, hogy milyen viszonyunk van a szülőföldünkkel, mit jelent a hazaszeretet, és hogy hogyan fogalmazuk meg a magyarságunkat. 

A beszélgetéshez Bányai-Kelemen Barnát a Katona József Színház színészét, a Toxikoma című film Csernus dokiját hívtam vendégül. Barna Marosvásárhelyen született és ott is élt egészen 33 éves koráig, és elmesélése szerint nem is vágyódott Budapestre, sőt büszke volt rá, hogy ő otthon maradt. Majd Alföldi Róbert elhívta a szombathelyi Vörösmarty színházba Petruchio szerepére a Makrancos Katában, itt lett szerelmes feleségébe a szintén színész Bánfalvi Eszterbe, ezután egyértelmű volt, hogy Magyarországon marad. Mindig érdekelt, hogy egy határontúli magyar hogyan kapcsolódik a haza fogalmához mit gondol a magyarságáról és mennyiben más az identitása például hozzám képest, akinek egyértelmű volt, hogy magyarul tanulja az ábécét az iskolában? Mit jelent az, hogy magyarként, de közjogi értelemben egy másik országban nőtt fel? Mit tett Trianon az erdélyi családok történetével és minderről hogyan gondolkodik egy erdélyi magyar? 

Hallgasd meg!

Kövesd a Mit gondol? Instagram- és Facebook-oldalát is!

ELÉRHETŐ MÉG iTuneson, Spotifyon, a Google Podcasts-on és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!

Olvass tovább!


Kapcsolódó