A kiselefánt lenyomta a koalákat

2016. július 06.
Asha, az idén 3 éves kiselefánt vezeti az Állatkerti Alapítvány Örökbefogadási Toplistáját a 2016. első féléves adatok alapján. Második Sisi, a kölyök zsiráf, a tavaly legnépszerűbb Nur-Nuru-Bin koala pedig a harmadik helyen végzett. A kölykök és cuki kisállatok mellett a nagyvadakat, valamint az emberszabásúakat is sokan kedvelik, így a top 10-es listán tigris, oroszlán, orángután és gorilla is szerepel.

Állatkerti Alapítvány Örökbefogadási Top 10
(2016. első félév)

1.   Asha (kölyök elefánt)
2.    Sisi (kölyök zsiráf)
3.    Nur-Nuru-Bin (koala)
4.    Ambrus (kispanda)
5.    Niva (szibériai tigris)
6.    Norbi (szibériai tigris)
7.    Basil (oroszlán)
8.    Auróra (kispanda)
9.    Lujza (lajhár)
10.    Lone (orángután kölyök) és Golo (gorilla)

Forrás: Alapítvány a Budapesti Állatkertért

Az idei első féléves adatok alapján Asha, a kölyök elefánt átvette a vezetést a koalától, és megszerezte az első helyet az Alapítvány a Budapesti Állatkertért Örökbefogadási Toplistáján. A rangsor azokat az állatokat listázza, amelyeket a legtöbben fogadnak jelképesen örökbe, így a Fővárosi Állat- és Növénykert legnépszerűbb lakóinak tekinthetőek. Az állatkerti örökbefogadás segítségével bárki nevelőszülővé válhat egy évre, amelyről színes, fényképes oklevelet is kap.
Asha 2013-ban, születését követően már szerepelt első helyen a toplistán, és most ismét átvette a vezetést a 2015-ben legnépszerűbb Nur-Nuru-Bin koalától. Utóbbinak sem kell azonban szégyenkeznie, hiszen harmadik helyezésével még mindig dobogós. A féléves adatok alapján második helyen Sisi, a tavaly született kiszsiráf végzett, negyedik pedig Ambrus lett, a kispanda, vagy más néven vörös macskamedve.

Azért a nagyvadak is mennek…

Az adatok azt mutatják, hogy miközben töretlen a kölyökállatok népszerűsége, sokan kedvelik a tekintélyt parancsoló, előkelő nagyvadakat is. Niva, a 10 éves nőstény szibériai tigris az ötödik, párja, a 13 éves Norbi a hatodik legnépszerűbb az örökbe fogadható állatok közül. Az állatok királya, Basil, a hétéves, ázsiai hímoroszlán pedig a toplista hetedik helyezettje. A nagyragadozók mellett roppant népszerűek a kispandák, hiszen Auróra is a Top 10 tagja. A lajhárok kedveltségét bizonyítja Lujza kilencedik helye, míg az állandóan mozgásban lévő, játékos kölyök orángután, a másfél éves Lone a top 10-es lista legidősebb tagjával, a 36 éves Golo gorillával a tizedik helyen osztozik az Állatkerti Alapítvány Örökbefogadási Toplistáján.

A hazai hírességek körében is népszerű az állatkert, közülük is sokan vettek már jelképesen védnökségük alá állatkerti állatokat. Várkonyi Andrea és Bochkor Gábor például Nakupendát, a szurikátát, Danics Dóra az Auróra nevű kispandát, Németh Kristóf Nivát, a szibériai tigrist, Görög Zita Juniort, a pingvint, Geszti Péter pedig Sidet, a kislajhárt fogadta örökbe.
Montskó Éva, az Alapítvány a Budapesti Állatkertért elnöke elmondta, hogy számos különleges állatot lehet örökbe fogadni a koalától kezdve a vombatig, így mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebbet. Az Alapítvány honlapján keresztül akár már néhány kattintással is örökbe lehet fogadni a kiválasztott kedvenceket.


Profimédia – Red Dot