Kiderült, hogy a rágózás a szorongást is oldhatja

2016. május 31. |

Szerencsére egyre több fogorvos kampányol amellett, hogy a cukormentes rágó kimondottan jó hatással is lehet a száj higiéniájára, de most kiderült, hogy a rágózásnak emellett még egy – nem elhanyagolható – járulékos haszna is van.

Ha legközelebb idegeskednél, vagy nyomás alatt érzed magad, lehet, hogy nyugtató teák és kitartó mantrázás helyett elég csak egy rágógumiért nyúlni. Friss kutatások szerint ez a szokás ugyanis enyhítheti a stressz érzését és oldhatja a szorongást.


Fotó: Profimedia – Red Dot

A kutatások kimutatták, hogy azoknak, akik két héten keresztül minden nap rágóztak, jelentősen csökkent a stressz-szintje – ennek oka a rágó nyáltermelődést és vérkeringést stimuláló hatása lehet. Ehhez járul hozzá a frissítő mentolos íz és illat is, ami szintén serkentőleg és pezsdítően hathat szervezetünkre.

Még vizsgázás előtti stressz leküzdésére is jól jöhet egy csomag rágó, hiszen szinte azonnal csökkenti a stresszért felelős kortizol szintjét, lerántva az agyunkra nehezedő, gondolatokat gátoló blokádot. Sőt, azt mondják, még a memóriát is feljeszti!

Azért érdemes persze a rágózással is óvatosan bánni, nagy mennyiségben nem biztos, hogy minden fajta egészséges lehet a fogainkra nézve.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter