Fülöp herceg 99 éves lett – Fotókon az élete néhány pillanata

2020. június 10. |

99 éves lett, és ezzel rekordot is döntött Fülöp herceg, Erzsébet királynő férje. Ő a brit monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja. A következőkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet a szülinapos herceg életéről.

Fulop-herceg

Fülöp herceg 1922-ben, egyéves korában

Fülöp 1921. június 10-én a görög és a dán királyi családba született. Bár Görögországban született, egyéves korában családját kiűzték az országból, és a brit Királyi Haditengerészet egyik hadihajójának kellett őket kimenekíteni Korfu szigetéről.

fulop-herceg

Fülöp herceg 1935-ben

Száműzetésük első állomása Párizs volt, így Fülöp először Franciaországban, majd Németországban és az Egyesült Királyságban végezte tanulmányait. 1939-ben, 18 éves korában belépett a Brit Királyi Haditengerészethez.

erzsebet-kiralyno-fulop-herceg

Erzsébet és Fülöp 1947-ben

1934-ben, Marina görög hercegnő esküvőjén találkozott először Erzsébettel. Fülöp ekkor 13, Erzsébet pedig mindössze 8 éves volt. Ezután 5 évig nem látták újra egymást.

erzsebet-kiralyno-fulop-herceg

Erzsébet és Fülöp 1947-ben

1939-ben, amikor Fülöp és Erzsébet újra találkozott, a fiatal hercegnő rögtön beleszeretett a jóképű tengerésznövendékbe, és hamarosan levelezni kezdtek.

erzsebet-kiralyno-fulop-herceg

Erzsébet és Fülöp esküvője 1947-ben

A II. világháború után VI. György engedélyt adott a hercegnek, hogy feleségül vegye lányát, Erzsébetet. Fülöpnek le kellett mondania görög és dán királyi címeiről, brit állampolgárrá vált, és az anyai nagyszülei vezetéknevét, a Mountbatten nevet vette fel.

erzsebet-kiralyno-fulop-herceg

Erzsébet és Fülöp a gyerekeikkel, Károly herceggel és Anna brit királyi hercegnővel

1947. november 20-án vette feleségül Erzsébetet. Közvetlenül az esküvő előtt ő lett Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója. Miután 1952-ben Erzsébetet királynővé koronázták, Fülöpnek egyik pillanatról a másikra fel kellett adnia ígéretes haditengerészeti karrierjét, hogy hivatalosan is brit herceg lehessen.

fulop-herceg

Fülöp herceg 1967-ben

Fülöpnek a királynő férjeként gyakorlatilag semmilyen alkotmányos szerepe nincs, az állami ügyiratokba Erzsébettel ellentétben soha nem tekinthetett bele, és mióta felesége (68 éve) a trónra lépett, formailag ő is az alattvalójának számít.

erzsebet-kiralyno-fulop-herceg

Erzsébet és Fülöp 1977-ben

Ő a monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja, egyben a leghosszabb ideje szolgáló uralkodói hitvese is. Ahogy azt Erzsébet többször is nyilvánosan hangoztatta, Fülöp a királynő és a királyi ház sziklaszilárd támasza – most már több mint hét évtizede.

Fülöp herceg 99. születésnapja alkalmából az udvar egy közös családi portrét készítettet a hercegről és II. Erzsébet királynőről. A Buckingham-palota által frissen közzétett fotón a házaspár a windsori kastély parkjában látható. Az idén ez az első alkalom, hogy Fülöp herceg megjelent a nyilvánosság előtt.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá te is!

Még több Sztárok