Először együtt! – Kovács Kati, Malek Andrea, Németh Juci

2013. július 22.

A legenda, a musicalkirálynő és a rocker csak nekünk és csak nálunk. Kovács Kati nemrég az underground zenei színtér egyik fontos helyszínén adott koncertet leírhatatlan sikerrel. Az esemény után a Youtube legtöbbet játszott felvétele az lett, ahol Kovács Kati énekel, Németh Juci üzen, Malek Andreát pedig emlegetik.

Az A38-on adott koncert után bebizonyosodott, hogy Kovács Kati az igen-igen kritikus és egészen fiatal közönséget is le tudja hengerelni. Az internetre felkerült videókon mindenki annyira elismerően nyilatkozott a koncertről, hogy aki nem volt ott, azonnal kutatni kezdte, mikor lesz a következő fellépés a Qualitons együttessel. Egyetlen beszólás azért becsúszott a hallgatóság körében jelen lévő Németh Juci részéről, a Nemjuci zenekar frontemberétől, aki azt üzente a Malek Andreáról elismerően nyilatkozó Kovács Katinak, hogy vannak más tehetséges hazai énekesnők is. Ilyen előzmények után hoztuk össze hármójukat.

Kovács Kati, a legenda
„Isteni energia! Valódi rock and roll!” – jellemezte Kovács Katit és zenéjét egybehangzó lelkesedéssel a mai húszas-harmincas generáció a művésznő legutóbbi fellépései után. „Most már értem, miért hallgatták rongyosra a Kovács Kati-kislemezeket anyámék” – mondja egy huszonöt éves lány a Széchenyi fürdőben, a koncert után. Mivel bakelitlejátszója nincs, a netről gyűjti a művésznő munkásságának mérföldköveit, olyan dalokat, mint az Add már, Uram, az esőt címűt, a Rockendrollert vagy az öntudatra és az önbecsülésre talán legnagyobb hatással lévő egykori slágert, a Nem leszek sohasem a játékszeredet. Azt már magától az énekesnőtől tudom meg, hogy valamikor apácák is nevelték őt Egerben, és hogy a mai napig képes meglepődni azon, amikor egyre fiatalabb újságírók csodálkoznak rá arra, hogy ő a Kovács Kati.
A Kovács–Koncz–Zalatnay-hármasból, az első generációs popénekesnők közül Kovács Kati, az ő hangja és egyénisége évtizedekkel a ”60-as évek Táncdalfesztivál-sikere után is üt. Fellépésein illik ott lenni, teli torokból vele énekelni, régi nagy klasszikus dalait hallgatni. A Youtube és a Facebook hemzseg az egykor fekete-fehérben rögzített felvételektől, a kommentek arról árulkodnak, hogy bár nagyon megy a retró, sikeresen meg is lehet lovagolni, de a Kovács Kati az más. Ő egyszerűen jó, vagy még inkább „hatalmas flash”, ahogyan az A38 Hajón vagy a Fürdők Éjszakáján emlegették az élményt.

Malek Andrea, a musicalkirálynő
Énekesnő, színésznő, anya, mindemellett imádja a salsaklubokat, ahol kedvére kitáncolhatja magát. Énektanár édesanya, karmester édesapa lányaként nem is volt más választása, mint az éneklés, Malekéknál szinte csak a zene volt. Andrea öccse zeneszerző lett, ő sem él Magyarországon. Andreát Bécsbe hívta az élete, a férjével, a gyerekeivel, a munkájával együtt szinte minden Ausztriába köti már, de ettől függetlenül mindig nagy örömmel jön haza Budapestre, legyen szó fellépésről vagy egy fotózásról, akár harmadmagával. Kovács Kati szerint, ha Andrea énekel, akkor ő nyugodtan hátradőlhet, mert nem kell azon aggódnia, szorongania, kollégaként és jó barátként sem, hogy valami elcsúszik, nem sikerül, másképpen szólal meg. Andrea igazi profi. Alázattal és csillogó szemmel beszél a szakmájáról, a konzis szerepálmáról azokból az időkből, amikor semmi más vágya nem volt, csak az, hogy a Macskákban színpadra léphessen.
Az emlékezetes A38-as fellépésen készült videóban őt csak emlegették. Kovács Kati szerint – aki régi jó barátságban és munkakapcsolatban van nemcsak Andreával, hanem az egész családjával – Andrea a legjobb énekesnő Magyarországon, míg Németh Juci szerint vannak még sokan mások is, csak nem mindenki tud róluk.

Németh Juci, a rocker
Független és őszinte, mint a műfaj képviselői általában. Juci kérésünkre küldött a lemezéből Kovács Katinak, aki Cindy Lauperhez és Kate Bushhoz hasonlította őt, csak azt nem értette, miért kell egy magyar énekesnőnek angolul énekelnie. Juci szerint így önmaga, Kovács Katit meg egyenes nőnek tartja, olyannak, akiben annyi nyers erő van, amiért nem lehet nem tisztelni. „Nincs benne cicaság, nincs benne semmiféle felvett primadonnás allűr, nem akar lehengerelni, hanem csak teszi a dolgát, és ez szerintem példaértékű.” Juci szinte a létező összes zenei műfajban kipróbálta már magát, de műsorvezetőként a képernyőn is bemutatkozhatott. Neve sokáig az elektróhoz, az Anima Sound Systemhez kötődött, bár gyerekkorától kezdve a gitárzenék közelében érezte otthon magát igazán. Korábbi útkeresései után saját zenekart alapított Nemjuci néven, ahol kedvére, minden elvárástól függetlenül és őszintén megmutathatja, milyen energiákat mozdíthat meg a színpadon és a nézőtéren a rock and roll életérzés. „Az apám sok más mellett a Rolling Stones és a Kinks zenéjén nevelt fel, együtt voltunk pár éve a budapesti Stones-koncerten is, az egész családot elvitte magával, anyámat és az öcsémet is. Brutálisan élveztem, bár a szüleim nem akartak őrjöngeni, ezért ülőhelyre szóltak a jegyek. Egymás mellett ültünk a koncerten az édesapámmal, a kedvenc daloknál mindketten küszködtünk a könnyeinkkel, hogy a másik ne vegye észre.” A szülei díszállat- és horgászcikk-kereskedők, de Juci szerint ettől függetlenül a lelkük mélyén művészemberek, a szülők szerint pedig elsőszülött lányukban teljesedett ki minden, amit ők valaha akartak az életben.

Szöveg: Szűcs Péter
Fotó: Papp Éva & Schneider Zoltán
Styling: Laczkó Mónika
Smink : Kiss Csilla
Haj: Krepsz Gábor – Hairclub
Ruha: Anita Moda, Intimissimi, Mark & Spencer, Stella McCartney, Pepe Jeans
Ékszer: Tous, Yves Saint Laurent

A folytatást keresd a februári Marie Claire-ben.

[Marie Claire, 2010. február]

‘),