Marie Claire Expressz :: Pályi Zsófia

2012. január 26. |

Az egyik legalaposabb riportfotós, akit ismerünk, már a képek készítésekor a cikk egészében gondolkodik. Főmunkaidőben online felületre dolgozik – érdemes rákeresni a hangos képriportjaira –, mi mégis szeretjük azt hinni, hogy igazi csemegéket készít nekünk is. Emlékezetesek a gyerekmodellekről és a kisemberekről készült fotói, de Mozambikból is gyönyörű képanyaggal tért haza. Az idei Magyar Sajtófotó Pályázaton több fotóját is díjazták, amihez ezúton is gratulálunk.

1. Színes vagy fekete-fehér?
Színes.

2. Film vagy memóriakártya?
Is-is.

3. Mit/kit ábrázolt az első fotód, amelyik megjelent a sajtóban?
Egy portugál kislányt az utcán egy szál bugyiban, ahogy nézi, hogyan siklik el mellette az a bizonyos 28-as, egykocsis villamos a lisszaboni Alfama negyedben. Egy déli MTV-híradóban adták le egy kiállítás apropóján.

4. Milyen a jó portréalany?
Olyan, aki elhiszi, hogy jobb lesz a fotó, ha időt hagy nekem, egyúttal persze magának is.

5. A legemlékezetesebb Marie Claire-munkád?
Az Egy mindent visz című, mozambiki női összefogásról szóló külföldi riportunk. Egy sajátos megtakarítási formáról szólt. Egyfajta szeánsz keretében segítik egymást a nők arrafelé, és hatalmas dobpergésre táncolnak órákon át. Minden héten van egy kiválasztott tagja az adott női csoportnak, aki a leginkább rászorul, azt támogatják a többiek anyagiakkal és adományokkal. A táncból mi sem maradtunk ki, pár perc, és már mi is a kör közepén táncoltunk, az egész piac kurjongatott. Kaptunk több, pozitív olvasói levelet is a cikkre. A ráadás már csak azt volt, hogy az anyagunkat átvette a Szaúd-arábiai Marie Claire is, ahol a retusőrök sokat dolgozhattak, ugyanis minden, ujjatlan ruhás nőre pólót operáltak. A most készülő anyagunk is nagyon pozitív bizsergéssel tölt el. Az Attitude nevű új magyar divatmárkáról szól. Szerény körülmények között hatalmasat alkotnak az ott dolgozó varrónők.

6. Hány kilós a fotóstáskád?
Alapjáraton 11 kilós, és mindennap a hátamon cipelem. Ha parlamenti tudósítást készítünk, az további 2,5 kilót jelent a 300-as nagy tele miatt. Ha stúdióvakukat is viszek egy fotózáshoz, akkor viszont már csak autóval indulok neki, és ha szerencsém van, egy erős férfi is elkísér.

7. Miért pont Portugália?
Vörös- és „zöld” borok, no meg a portóik. Olívabogyó. Bairro Alto, Bica és Alfama. A reggeli, délelőtti és kora délutáni kávészünet, bár akkoriban még nem is kávéztam, de maga a filozófia. José Saramago Kőtutaja. Wim Wenders Lisszaboni története. Szél és tenger. Fado és a portugál gitár…

8. Ha nem fotós lennék, akkor…
…is egészen biztosan fotókkal, képekkel foglalkoznék. Vagy újságnál, vagy iskolában, vagy galériákban.

9. Családi eseményeken magától értetődik, hogy sokat fotózol?
Persze. Családirendezvény-fotós vagyok. Néha viszont határozottan eldöntöm magamban, hogy nem viszek fényképezőgépet, mert ha már egyszer előveszem, akkor nagy eséllyel le sem teszem. És ez nem mindig jó. Néha jobb elmerülni a dolgokban, és ott lenni, részt venni.

10. Költöttél már sok pénzt művészeti alkotásra, dizájntárgyra?
Művészeti alkotásokat inkább csak adok vagy kapok. Van egy festmény a nappaliban, egy festő barátnőmtől kaptam, egy bárányfejű férfit ábrázol, aki ül a kanapén egy rózsaszín szoknyában, kezében egy házi robotgéppel.

11. A jó fotós…
…mindig aktív, nyitott szemmel jár, sokat tapasztal, új témákat keres, és meg tud újulni. Inkább az a fajta típus az ideálom, aki a társadalomra reflektál, kifelé kommunikál, nem elefántcsonttoronyban bújik meg. Szerintem az a magányos fajta művészi magatartás a mai világban már kevésbé tartható.

12. Mit tanultál a mozambiki nőktől?
Tartást és jó értelemben vett keménységet. Ami pedig a szépségüket illeti, bámulatra méltó bennük, hogy még azok is, akik az erdő mélyén laknak egy-egy kunyhóban, képesek ápoltan, gyönyörű ruhában, szép frizurával, retiküllel a kezükben kiállni az országútra, hogy a „menetrend nélküli” buszt leintsék, ha végre odaér.

13. 2012-ben biztosan…
…jobban figyelek majd az egészségemre.

+ 1. Vincent Cassel vagy Ryan Gosling?
Mióta személyesen is volt szerencsém találkozni vele egy interjú kapcsán, nem kérdés, hogy Vincent Cassel.

Még több Blog

Így dolgozunk mi otthonról! homeoffice

Így dolgozunk mi otthonról!