Megmondom őszintén, soha eszembe nem jutna elkészíteni egy esküvői tortát. Valaki „élete legfontosabb napján” ez nekem túl nagy stressz lenne, még akkor is, ha szilárd meggyőződésem, hogy a torta tulajdonképpen senkit nem érdekel. Mire megérkezik, már mindenki tele van a vacsorával, aki meg még éhes, az a töltött káposztát lesi – legalábbis nekem ez az empirikus tapasztalatom. Ettől függetlenül szépnek kell lennie és különlegesnek.
Nem vagyok az a típus, aki sikítva kaszál a kezével, mikor az orra alá tolnak egy gyűrűs kezet, és általában nehezen viselem, mikor a menyasszonnyal egy álló éven keresztül semmi másról nem lehet beszélni, mint a duchess anyagról, a ruháról, és arról, hogy milyen asztaldísz menne legjobban a székszoknyát összefogó selyemmasnihoz. Idén mégis belecsöppentem egy nagy esküvői szervezésbe, de ezúttal szívesen – az egyik legjobb barátnőm nagy napja volt múlt héten. Vele még anyagot nézni is szívesen mentem, sőt, felajánlottam az összes zseniális cukrász ismerősömet, mint kontaktot a torta összerakásához. D. azonban valami igazán egyszerűre vágyott, és amikor először kiejtette előttem a naked cake nevét, azt sem tudtam, miről beszél.
Mint kiderült, a naked cake – meztelen torta – még véletlenül sem onnan kapta a nevét, hogy pucéran kell elkészíteni, hanem onnan, hogy a torta csak töltve van, kívülről nem borítja sem krém, sem máz. Cserébe istenien ki lehet díszíteni mindenféle szezonális gyümölccsel – a bogyós áll neki a legjobban – , vagy virággal. Hogy vizes-vajas piskótát, vagy valamivel sűrűbb tésztát használunk, az csak rajtunk múlik, mint ahogy az is, hogy milyen krémmel töltjük meg a lapokat. Egy könnyű vizes piskótához, aminek pille súlya van, mehet egy nem túl kemény vaníliás krém is, ha nehezebb a tésztánk, akkor válasszunk valami strapabíróbb darabot.
Én egyszerűen megkérdeztem Orsit, törzshelyünk szakácsát, milyen receptet használt – mert végül ő kapta a megtisztelő feladatot – , és az alapján raktam össze ezt a picike tortát. Vicces volt hallani, hogy Orsi egy sima bögrés sütireceptet fordított át esküvői tortába. A krémet mascarponéból készítettem, mert az elég kemény ahhoz, hogy megtartsa a kevert tésztából sütött tortaalapot, és csak kicsit ízesítettem, hogy a semleges íz kiegészítse a nyár végi édes és fanyar málnát, áfonyát és szedret. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, aki szemet gyönyörködtető, egyszerű tortával szeretne meglepni valakit – esküvőre, születésnapra, vagy csak egy nyárzáró kerti bulira!