Elsőre talán paradoxonnak hangzik a cukor- és gluténmentes oreós Kindercsokitorta, ma már aligha van olyan finomság, amelynek nincs mindenmentes alternatívája. A lehető legjobb dolog, ami az édesszájú ételérzékenységgel küzdőkkel történhetett, hogy létrejött a Sovány Vigasz. Találóbb nevet nem is kaphatott volna a mindenmentes tortákat kínáló cukrászda, ahol a cukor és glutén mellett tej- és tojásmentes süteményeket is kóstolhatunk.
2015-ben a Hollán Ernő utcában nyitotta meg első üzletét Csurpek Klaudia húgával, Csurpek Barbival, a nagy népszerűségnek köszönhetően azóta már franchise-ként működnek, és a kímélő finomságokkal pedig már jelen vannak Budaörsön, Pilisvörösváron és Győrben is.
„Mindenképpen egy olyan helyet szerettünk volna megálmodni, ahol a gluténérzékenyek is találnak maguknak opciót a nassolásra, anélkül, hogy le kelljen mondaniuk a hedonizmusról” – meséli Klaudia, őszinte empátiával, aki maga is gluténérzékeny.
Mikor azt kérdeztem, hogy a mentesség ellenére mégis hogyan lehet ilyen émelyítően édes és finom a kedvenc Maxi King-szeletem, kézenfekvő választ kaptam: „Nem spórolunk az alapanyagokkal. Nem sajnáljuk a magas minőségű alapanyagokat, törekszünk a legjobbra”. Ezért kerül egy tortaszelet 950 Ft-ba, de aki megkóstolja, szinte biztos, hogy nem fogja sajnálni.
Cukrászatukban frissen készítik az állandó „menüsort”, ami az évek alatt 8-10 féle ízesítésre koncentrálódott, köztük az oreós Kinder-szelettel és a tejmentes mákosguba-tortával az élen.
További képeinkért kattints a galériára!
Kiknek ajánljuk: Klaudiáék kifejezetten a gluténérzékenyeknek, mi viszont minden édesszájúnak, aki ételallergiától függetlenül tudatosan szeretne finomat nassolni. Szülinapokra pedig nem csak stílusos, de tudatos és finom ajándék. (Legalább egy nappal az esemény előtt érdemes megrendelni a tortát.)
Mikor: inkább a nap elején, legalábbis minél korábban, mert a nagy forgalom miatt néha előfordul, hogy zárás előtt pár órával már kifosztják a minden nap frissen készített tortákat.
Árfekvés: a szeletek 850-950 Ft között mozognak, amit magyaráz az alapanyagok minősége, és az alternatív hozzávalók.
Marie Claire plusz: a névválasztás.
Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi