Nem piskóta: a mézes pogácsa receptje

2020. július 24.
Emlékeztek a Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmre? Kolléganőnk nem egy híres konyhaművész, hanem a nagymamája kedvelt és bevált sütireceptjeinek elkészítésére vállalkozott. Leporolta a megörökölt, több mint félévszázados receptfüzetet, és nekilátott a sütésnek.

Vajon honnan ered, hogy a régi szakácskönyvekben kéretlen tanácsokat is osztogattak a nőknek? Jó kérdés, mindenesetre engem rendkívül szórakoztatnak ezek a tippek. A kedvencem Vízvári Mariskától A család szakácskönyve, amelyből azt is megtudhatjuk, hogy mik a jó háziasszony ismérvei, hogy a maradék citromhéjjal érdemes átdörzsölni a fürdőkádat, mert fényt ad neki, vagy hogy a bantam tyúkot milyen kakassal érdemes párosítani. Ezt az írógéppel lejegyzett receptet is mosolyogva olvastam végig,  de végülis működtek a tanácsok.

nem piskóta-desszert-sütemény-süti-nagymama-recept

Tudom, tudom, a mézes sütemények a karácsonyi időszakhoz passzolnak, de aprósütemény-receptre volt szükségem, persze valami olyanra, amit korábban még nem készítettem, és ez akadt a kezem ügyébe. A tipikus karácsonyi fűszerekkel csínján bántam, így remekül illett a szerkesztőségi kerti parti felhozatalába – és ahogy a recept is rámutatott, a kisgyerekek is szerették.

Hozzávalók:

  • 25 deka méz
  • 50 deka liszt
  • 10 deka vaj
  • 10 deka cukor
  • 1 egész tojás és 2 tojássárgája
  • 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
  • késhegynyi fahéj
  • késhegynyi szegfűbors
  • késhegynyi szerecsendió
  • A díszítéshez: 1 tojássárgája, 1 evőkanál tejföl és szeletelt mandula

Elkészítés:

  1. A mézet felmelegítettem, és feloldottam benne a vajat. Hozzáadtam a többi hozzávalót, és sima, laza tésztát gyúrtam belőle.
  2. Egy éjszakára hűtőbe tettem a tésztát, hidegen sokkal könnyebben formázható volt.
  3. A tésztából diónyi golyókat gyúrtam, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket.
  4. A golyókat egy pohár aljával kissé kilapítottam, tetejüket megkentem a tejfölös tojássárgájával, majd egy-egy szelet mandulát tettem rájuk.
  5. A pogácsákat 175 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöttem, és amint elkészültek, levettem őket a sütőlapról.

    Ezt is süsd meg!