Vajon honnan ered, hogy a régi szakácskönyvekben kéretlen tanácsokat is osztogattak a nőknek? Jó kérdés, mindenesetre engem rendkívül szórakoztatnak ezek a tippek. A kedvencem Vízvári Mariskától A család szakácskönyve, amelyből azt is megtudhatjuk, hogy mik a jó háziasszony ismérvei, hogy a maradék citromhéjjal érdemes átdörzsölni a fürdőkádat, mert fényt ad neki, vagy hogy a bantam tyúkot milyen kakassal érdemes párosítani. Ezt az írógéppel lejegyzett receptet is mosolyogva olvastam végig, de végülis működtek a tanácsok.
Tudom, tudom, a mézes sütemények a karácsonyi időszakhoz passzolnak, de aprósütemény-receptre volt szükségem, persze valami olyanra, amit korábban még nem készítettem, és ez akadt a kezem ügyébe. A tipikus karácsonyi fűszerekkel csínján bántam, így remekül illett a szerkesztőségi kerti parti felhozatalába – és ahogy a recept is rámutatott, a kisgyerekek is szerették.
Hozzávalók:
- 25 deka méz
- 50 deka liszt
- 10 deka vaj
- 10 deka cukor
- 1 egész tojás és 2 tojássárgája
- 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
- késhegynyi fahéj
- késhegynyi szegfűbors
- késhegynyi szerecsendió
- A díszítéshez: 1 tojássárgája, 1 evőkanál tejföl és szeletelt mandula
Elkészítés:
- A mézet felmelegítettem, és feloldottam benne a vajat. Hozzáadtam a többi hozzávalót, és sima, laza tésztát gyúrtam belőle.
- Egy éjszakára hűtőbe tettem a tésztát, hidegen sokkal könnyebben formázható volt.
- A tésztából diónyi golyókat gyúrtam, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket.
- A golyókat egy pohár aljával kissé kilapítottam, tetejüket megkentem a tejfölös tojássárgájával, majd egy-egy szelet mandulát tettem rájuk.
- A pogácsákat 175 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöttem, és amint elkészültek, levettem őket a sütőlapról.
Ezt is süsd meg!