Amikor mindenre gondoltak: Huawei G750

2014. augusztus 15.
Nagyon nagy, mindez mégsem válik hátrányára. Sőt. Megérkezett a Huawei G750 nagyon okos telefon, mi pedig teszteltük.

Kecses, türkizkék kartondoboz landol az asztalomon. Első ránézésre a csomag akár a Tifanny&co.-tól is érkezhetett volna. Cseppet reménykedem is, bevallom. Aztán kibontom, és rájövök, hogy a telefon az, amiről beszéltünk. Nem kicsi – ez az első megállapításom. Sőt, inkább nagy, emiatt nem is olyan egyszerű kézbe venni. Elmélázom egy pillanatra az ázsiai nők tenyérméretén, aztán gyorsan a készülék beüzemelése mellett döntök: elsőre megtalálom a ’bekapcsol’ gombot, mire a telefon villámgyorsan reagál. Ez felvillanyoz.

A bejelentkező képernyő szinte első kérdése: akar-e a Google fiókjába bejelentkezni? Ez pont egybeesik a saját első tervezett lépésemmel (nyilván a wi-fi keresése után, mivel ekkor még nincs SIM kártya a készülékben). Új szerzeményem intelligens gondolkodása váratlan mosolyt csal az arcomra. Aztán jön a meghökkenés: a menü böngészése közben ismerős kontaktok bukkannak fel a telefonkönyvben. Pár másodperc után leesik, hogy ezek nem ismerős kontaktok, hanem az ÉN kontaktjaim. De hogyan? Újabb pár másodperc után rájövök, hogy a Google az összes kontaktomat bemásolta a listába. Nem baj, azért szerzek SIM kártyát is. Igaz, ebben a kártyafüggetlen készülékben pontosan kettőnek van helye, ami nemcsak a költséghatékony telefonálást segíti elő, hanem végre megoldja azt a problémát is, amit csak kevesen tudnak még a piacon (és az iPhone pont nem): mi van, ha van egy céges és egy privát számom is? Vagy másként lefordítva: egy mindenki és egy kevesek által ismert… kezd egyre szimpatikusabbá válni a gép, tovább böngészek.

Az első apróbb meglepetések után örömmel konstatálom, hogy rádió is van a készülékben (strandszezon idején vagy a BKV-n ácsorogva az ilyesmi mindig jól jön). A kamera fotói magukért beszélnek, a hangfelvétel funkció a végtelenségig bírja. Személyes kedvencem a Voice Search app: ha szép a kiejtésünk angolul, ez a kis program bármit megtalál nekünk a neten. De igen hasznos a Google és a social „csomag” is: előbbiben előre telepítve szerepel a Chrome, a Maps, a Drive, a YouTube vagy éppen a Gmail, utóbbiban a Facebook meg a Twitter. Ezek installálásával sem kell tehát bajlódnunk. Ráadásul a főképernyőn külön Google keresősor is található: bármire szükségünk van, egyből rákereshetünk. És egy sajátos Office applikáció is rákerült a gépre. Vagyis minden a mi kényelmünket szolgálja.

A készülék egyébként is rendkívül proaktív: valamennyi utunkba kerülő wi-fi lehetőséget kijelez, szinte bármit közvetlenül megoszthatunk a telefonunkról, és akár egy másik készüléken is hallgathatjuk az itt tárolt számokat egy speciális saját program, a DLNA segítségével. Nem kell áttölteni, feltölteni, letölteni. Télen aktiválható a kesztyű üzemmód, és egykezessé is változtathatjuk a kijelzőt, ha a másikban a bevásárló szatyrot tartjuk éppen.

Végül hogy teljes legyen az öröm, mindezt egy feltöltéssel napokon át tehetjük meg. Egy hét alatt nekem legalábbis csak egyszer kellett töltenem a telefont.

Vélemény? A Tiffany se lett volna rossz, de ez nagyobb meglepetésnek bizonyult.

(A készülék fekete és fehér színben kapható. Fogyasztói ár: 89900 Ft.)