Miért támogassuk a gyermekünket a sportolásban?

2016. augusztus 11.
Gyerekkorban, fiatalon a sport és a mozgás a személyiség fejlődésének egyik legfontosabb pillére. Megtanít a szabályok betartására és követésére, a konfliktushelyzetek megoldására, a lehetséges kudarcokkal való megküzdésre, valamint az önkontroll és az érzelemszabályozás képességére.

A sport nemcsak a szabadidő eltöltésének hatékony módja, de megalapozza a mozgás hosszú távú szeretetét, így az egészséges életmód fontosságának tudatát is, hiszen a fiatalkori szokások könnyebben megmaradnak, mint amikor később felnőtt fejjel kell újakat kialakítanunk. Fontos tudnunk azonban, hogy leginkább azok a gyerekek folytatják a sportolást, akik számára a sport továbbra is örömet jelent, belső motiváció alakul ki, azaz önmaguk miatt, saját fejlődésük érdekében sportolnak és versenyeznek.

Az edzések során egy gyerek úgy tud fejlődni, hogy közben örömét leli és élvezi az adott tevékenységet, fejlődik a testtudata, a mozgáskoordinációja és a koncentrációs képessége is. A sport által nyújtott szabály- és értékrendszeren keresztül megismerheti a versenyzés alapjait, önmaga határait, és azt, hogy mi mindenre képes. Megtanul győzni, valamint megtanulja azt is, hogy hogyan léphet túl egy-egy kudarcon. Nagyon fontos továbbá a sport közösségformáló hatása, így a fiatalok szociális készségei is jelentős mértékben csiszolódnak, fejlődnek. Kapcsolatba kerülnek másokkal, megtanulnak együttműködni, alkalmazkodni, miközben a saját érzelmeinek kezelése terén is folyamatosan előre lépnek, és elsajátíthatják a konfliktushelyzetekben való helytállást is.

Az egyik legfontosabb lecke, amit a sport megtaníthat a gyerekeknek, hogy képesek legyenek hinni önmagukban és magabiztosak legyenek, bármilyen kihívás előtt is állnak.
A sport által nyújtott pozitív hatások viszont igazából csak akkor valósulhatnak meg, ha a követelmények, a teljesítmény értékelése illetve az érzelmi légkör is a gyerek életkorának megfelelő. A pozitív és támogató érzelmi légkör mellett azonban nem szabad elfeledkeznünk a fizikai biztonságérzet megteremtéséről sem.
„A gyermekek pszichés fejlődésével párhuzamosan zajlik a mozgás fejlődése, melyből következik, hogy a környezet felfedezése, új, akár kockázatos mozdulatok kipróbálása az edzéssel töltött mindennapok szerves részei – magyarázza Gyömbér Noémi, sportpszichológus. – A szülők és edzők számára nagyon megnyugtató lehet az a tudat, hogy a sportkörnyezet biztonságos, a felszerelések magas szintűek, így mindenki képes lesz a saját feladatát minőségileg elvégezni: a szülő átengedni csemetéjét bizalommal az edzőnek, az edző pedig felelősséget vállalni a gyerek fejlődéséért.

A Procter & Gamble elkötelezett a gyermekek fejlődésének támogatásában, ezért döntött úgy, hogy olyan kampányt hoz létre, amivel bárki könnyedén támogathatja a fiatal tornászok biztonságos felkészülését. A kampány július 28-án kezdődött és augusztus 24-ig tart. Amennyiben szívesen támogatnád a jövő tornabajnokainak felkészülését, most elég, ha vásárolsz a Tesco áruházakban és a bevásárló listát úgy állítod össze, hogy a programban résztvevő – többek között Always, Ariel, Gillette, head&shoulders, Jar, Lenor, Oral-B, Old Spice, Pampers – termékekből válogatsz. A vásárlásból befolyt összegből a Magyar Torna Szövetségen közreműködésével országosan 5 tornász utánpótlás csapat sportolási lehetőségeinek bővítéséhez és fejlesztéséhez járulhatunk hozzá.