Segítség Apró Talp Falvának

2017. június 24.
Nyitott inkubátorral bővült a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája az UniCredit Bank jóvoltából. Az eszköz adományozása hozzájárul a csecsemőhalandóság egyre csökkenő tendenciájának fenntartásához és felhívja a figyelmet a koraszülött babák helyzetére is.

Minden anya aggódik kisbabája egészségéért és reménykedik benne, hogy nem merülnek fel komplikációk a szülés során. A születés körülményei nem csak a baba jövőjét, de a család egész életét meghatározzák, a koraszülés pedig olyan veszélyforrás, amely mindkettőt kockára teszi. A világon minden 10. terhesség végződik koraszüléssel, nálunk évente 8-9000 csecsemő érintett, vagyis a terhességek 8-9 %-a, ezek pedig nem elhanyagolható számok.

Bíztató eredmények

A Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája az ország egyik legnagyobb szülésszámú intézménye és a legmagasabb ellátási szintű Perinatális és Koraszülött Osztállyal rendelkezik: az ország egész területéről fogadja a veszélyeztetett állapotban lévő kismamákat és az intenzív ellátást igénylő újszülötteket.

A perinatológia – a születés körüli eseményekkel foglalkozó klinikai tudomány – az orvoslás dinamikusan fejlődő területe és szerencsére Magyarországon sincs ez másként. Az utóbbi években olyan szemléletbeli változás, tudásbővülés és technikai fejlődés zajlott le nálunk, amely hosszú évek stagnálása után végre jelentős eredményeket hozott: 2013 és 2016 között közel 25%-kal csökkent a csecsemőhalandóság.

Dr. Kocsis István osztályvezető kiemelte, hogy a javulás hátterében több tényező áll. A primer prevenció előtérbe kerülésének lényege, hogy a koraszüléssel fenyegető várandósságokat igyekeznek minél tovább kitolni, akár két hónapot is nyerve ezzel. A kevésbé invazív gyógyító technikák megjelenésével kisebb a szövődmények kockázata és gyorsabb a gyógyulás folyamata. Európai Uniós és központi finanszírozásból a műszerpark, a Korányi projekt keretében pedig az épület újult meg. A szemléletbeli változás legalább ennyire fontos az osztályvezető szerint.”Családközpontú ellátásban gondolkodunk, a zárt osztályt nyitottá tettük, vagyis az anyák 24 órában lehetnek együtt a babákkal és az anyatejes táplálást a kezdetektől támogatjuk, hiszen minden gyógyszernél jobb, természetes immunvédelmet biztosít. Az anyával való közvetlen kontaktus gyógyító hatással bír. Egyre jobbak az eredményeink, már 25-26 hetes újszülötteknél is cél lehet a megfelelő életminőség elérése, nem csupán a túlélés biztosítása.”

Minden segítség számít

Az UniCredit Bank az osztály – Apró Talp Falva – működését segítő N.A.P. Alapítványon keresztül támogatta egy új, korszerű nyitott inkubátor beszerzését, amely a kórházban töltött napokat könnyíti meg azáltal, hogy közvetlen hozzáférést biztosít a babához, így az anya testközelből figyelheti gyermeke fejlődését, bensőséges viszonyuk is hamarabb kialakul.


Marco Iannaccone az UniCredit Bank általános vezérigazgató-helyettese és Dr. Kocsis István osztályvezető orvos

Az UniCredit Bank általános vezérigazgató-helyettese, Marco Iannaccone nagyon örült, hogy támogathatták az osztály munkáját, mivel évekkel ezelőtt ő maga is hasonló aggodalmakat élt át, mint az itt megforduló szülők.

„Két fiam koraszülöttként jött a világra, egyikőjük inkubátorban töltött néhány napot. Emlékszem, milyen jó érzéssel töltött el akkor, hogy professzionális segítséget kaptak; ennek eredményeként ma már igencsak nagyra nőtt 12 éves kiskamasszá váltak. Örülök, hogy most én állhatok a segítő oldalon, cégünk számára mindig fontos volt a társadalmi szerepvállalás és a jó célok szolgálata. A koraszülöttek segítése fontos küldetés, hiszen a jövőt támogatjuk ezáltal: így sokkal többet kapunk, mint amennyit adunk.”

A bank idén áprilisban fél-félmillió forint pénzadománnyal támogatta a szegedi Korábban Érkeztem és a szentesi Zenével a Rákos Gyermekekért alapítványok munkáját. Tavaly év végén pedig a Péterfy Sándor Utcai Kórház Neonatológiai és Csecsemő osztálya egy újszülött újraélesztő készülékkel lett gazdagabb, amely a légzésproblémával küzdő koraszülöttek és újszülöttek életben tartásához szükséges. A műszerrel kiküszöbölhetők az olyan káros hatások, mint például a légmell és a különféle tüdőszövődmények, így sokkal hatékonyabbá válik a kis páciensek gyógyítása.

November 17-e a koraszülöttek világnapja, az osztály hagyományosan minden évben megünnepli ezt a napot. Apró Talp Falva egykori lakói ilyenkor szüleikkel együtt tiszteletüket teszik abban a kórházban, ahol annak idején az életüket kezdték. Ugyanolyan egészséges 2-3 éves gyerekek ők, mint hasonló korú társaik, pont annyi energiával és huncutsággal megáldva. A sokszor lelkileg is megterhelő, folyamatos készenlétet igénylő munka Kocsis doktor szerint őket látva nyer valódi értelmet.