Nem piskóta amatőrként megnyerni a hazai macaronversenyt. Az első helyezett süti készítőjével, Palika Évával beszélgettünk, akinek akár egy új karrier beindulását is jelentheti a győztes finomság.
Miben különleges a díjnyertes macaronod?
Az earl grey-sós karamell macaronban háromféle íz keveredik úgy, hogy mindegyik erőteljesen felvillan már az első falat ízlelgetésekor. Először a sót érezzük, aztán jön az édes karamell, majd a tea aromája. Szokatlan összetevő egy süti esetében a szálas earl grey tea, amely darálva kerül a korongok tésztájába, illetve tejszínbe áztatva a karamelles krémbe.
A szabadon választott íz kategória első helye mellett te nyerted meg a kávés kategória harmadik díját is, dohány-kávé macaronoddal.
Az egyik kávézóláncnál a „dohánykávé” a kedvencem, innen jött az ötlet. Ez egy különleges kávé, amelyhez almalébe áztatott dohányleveleken főzik át az eszpresszót. Magához a kávébabhoz nem sikerült hozzájutnom, így vásároltam néhány adag lefőzött kávét, besűrítettem, és azt használtam fel a macaronhoz.
Mi a kiemelkedő eredmény titka?
Az izgalmas ízpárosítás kitalálása után azt kell kikísérletezni, hogy átütően érződjön az ízesítés a sütemény kóstolásakor.
Jövőre milyen ízzel indulsz?
A legújabb kedvencem egy tárkonyos-sárgabarackos sütemény. Ezt fogom inspirációként használni a macaronomhoz, de én mangót fogok a fűszerhez társítani.
Jelentkezett vevő a receptre?
A receptre még nem kaptam ajánlatot, de egy kis üzlettel már tárgyalok, ahol szívesen fogadnának macaronbeszállítóként.
Szerző: Fekete Edina, a Sanoma Médiaakadémia hallgatója