Hozzávalók:
125 gramm puha vaj
80 gramm barna cukor
200 gramm méz
375 gramm liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál őrölt vagy friss gyömbér
1 teáskanál fahéj
1 nagy csipet só
Elkészítés:
- A vajat és a barna cukrot közepes fokozaton fehéredésig habosítom a robotgép krémkeverő karjával, ez kb. 8-10 perc. Közben leszitálom a lisztet a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a sóval, majd elkeverem. Ha a vajas rész kifehéredett, hozzáadom a mézet, elkevertetem, végül a lisztes részt is hozzákanalazom, és ha egynemű a tésztám, akkor kb. fél órára hűtőbe teszem, hogy könnyebb legyen majd golyózni.
- A sütőt 160 fokra melegítem, közben 30 grammos golyókat formázok, amelyek közepébe az ujjammal mélyedést alakítok ki – ebbe töltöm majd a tölteléket. 15-18 perc alatt készre sütöm. Fémdobozban több napig eltartható, csak tálalás előtt töltöm meg őket pisztáciakrémmel, házi málnalekvárral és sóskaramell-krémmel. Ízlés szerint természetesen bármivel fel lehet dobni.
Egy csipet torta
A Parlament szomszédságában működő Egy csipet tortában november közepétől kaphatók téli édességek, az ünnepi előkészületek azonban már augusztus óta folynak. „Karácsonykor mindnyájan ragaszkodunk a szokásainkhoz, a legtöbben ilyenkor a jól bevált dolgokat keresik – osztja meg tapasztalatait Horváth Alexandra cukrász, tortadekoratőr, az Egy csipet torta alapítója. – Pont ezért az utóbbi években a rendelhető kínálatunk nyolcvan százaléka változatlan: a bejgli megkerülhetetlen, diós-sárgabarackosat és mákos-szilvalekvárosat mindig készítünk. A kekszválogatásaink a legnépszerűbbek, mert hosszan eltarthatók és ajándéknak is kiválóak, a sóskaramell-krémünk pedig szinte egybeforrt már a márkával. Az újdonságok a cukrászda sütispultjában lesznek fellelhetőek, érdemes lesz betérni hozzánk lazítani a karácsonyi forgatagban.”
Fotó: Erdőháti Áron