„Belelátok az emberekbe”

2013. július 22.

Weisz Fanni modell, sokszoros szépségversenygyőztes. Nemrég az egyik tehetségkutató műsorban Rúzsa Magdi partnereként láthattunk tőle emlékezetes produkciót: miközben Magdi énekelt, Fanni a saját anyanyelvén, jelnyelven adta elő a dalt.

„Miért járnak a siketek koncertre, szórakozóhelyekre?” –  a szokatlan kérdésfelvetés a Kerülj közelebb! esélyegyenlőségi kampányból származik, ahol egy siket fiatalember arról beszél, hogy a zene érezhető is. Neked milyen élményeid vannak?
Nagyon szigorú az édesanyám, nagyon félt, és nem enged el egyedül szórakozóhelyekre – de most, hogy már elmúltam 18 éves, ez azért szépen lassan változik. Otthon viszont, főzés közben, vagy amikor a kutyáimmal foglalkozom, mindig szól a zene. És mindenféle zenét szívesen hallgatok.
Milyen élmény számodra a zenehallgatás?
Nagyon nehéz megfogalmazni, ezek érzések – a zene érzelmeket vált ki belőlem. A rezgéseit érzem, a testem bizonyos részein a magas, más részein pedig a mély hangokat. És nagyon sokat számít az is, hogy nézem az előadó arcát, minden rezdülése közvetít valamit.
Egy paksi szépségversenyen léptél fel először azzal az egyedülálló produkcióval, amikor az énekes mellé kiállva jeleltél, és közvetítetted a zene szövegét azoknak, akik nem hallanak. Honnan származott az ötlet?
A szépségversenyen barátkoztunk össze Jenniferrel – aki szintén induló volt –, és azon gondolkodtunk, hogyan lehetne színesíteni a fellépésünket. Akkor találtunk rá erre a dalra, és kitaláltuk, milyen jó lenne, ha ő énekelné, én meg jelelném. Óriási sikerünk volt.
Később aztán az egész ország láthatott, amikor Rúzsa Magdival léptél fel az egyik tehetségkutató műsorban. Vele hogy sikerült kapcsolatba lépni, és miért pont őt választottad?
Még kislány voltam, amikor először hallottam őt énekelni, és ahogy meghallottam, ahogy megéreztem a hangját, jóleső bizsergés fogott el. Attól a pillanattól kezdve a kedvencem lett. A szépségversenyes előadást követően megkerestem őt e-mailben, elküldtem neki a felvételt. Azonnal válaszolt, és nagyon tetszett neki.
Lesz folytatás?
Igen, egy videoklipet tervez Magdi, amelyben én is fogok szerepelni. Már nagyon várom.
Hogy látod, mekkora hátrány egy modell számára, ha siket? Nehezebb munkát kapnia?
Elvileg nem lehetne hátrány, mindent meg tudok csinálni, amit a halló modellek csinálnak – egy kis segítséggel. Nem bánnám, ha több munkám lenne, nagy álmom, hogy fotómodell legyek.
Általában azok, akik nem látnak, fejlettebb szaglással és tapintással rendelkeznek. A siketeknek milyen érzékszerveik erősödnek fel?
Jobb a szemem, nagyobb látószögben érzékelem a legapróbb mozgásokat is. Anyukám szerint a látásom a szó egy másik értelmében is jobb, mint másoknak: belelátok az emberekbe, erősebben érzem a kisugárzásukat. Neki is szoktam tanácsot adni, hogy kiben szabad bíznia – és mindig bejön. Azt szoktam mondani, hogy én látok, ti csak néztek.
Most jeltolmács segítségével beszélgetünk, de hallottalak már beszélni.
Számomra a természetes nyelv a jelnyelv, az az anyanyelvem. Ha feltétlenül szükség van rá, akkor beszélek, vagy otthon, ha valami feldühít, akkor is előjön a hangom.
Volt egy komoly műtéted még hétéves korodban, ez hozzásegített ahhoz, hogy több hang jusson el hozzád a külvilágból. Azóta fejlődött a beszéded is?
Igen, azóta jobb a beszédem is, és többet is hallok. Egy jótékonysági gyűjtés pedig hozzásegített ahhoz, hogy egy kisebb, modernebb készüléket kapjak az előző helyett.
A többség gyakran használ helytelen kifejezéseket a fogyatékossággal élőkre. Számítanak ezek a címkék?
Igen, én is ragaszkodom az elfogadott megnevezésekhez, és azonnal kijavítok mindenkit, ha úgy adódik – nem süket, hanem siket vagyok.
A weboldaladon fent van egy videó, amint Pécs belvárosában sétálsz egy csivavával. Siketként nehezebb engedelmességre bírni a kutyákat?
Másképp kommunikálunk, megtanítottam őket kézjelekre. Van jelzésünk arra, hogy „ül” vagy „áll”, de azért alkalmazok hangjelzéseket is. Hat kutyám van, plusz most még nyolc kölyök is. Legszívesebben létrehoznék egy menhelyet, és minden, magára hagyott kutyát befogadnék.

Szöveg: Tiefenthaler Eszter
Fotó: Trunkó Bálint
Smink: Békefi Zsóka
Stylist: Molnár Anikó
Ruha: H&M
Cipő: Deichmann

‘),