Dr. Weithaler Annamária – Életet ajándékba

2013. július 22.

Ha egy kisbaba szívbetegséggel születik egy fejlett országban, minden esélye megvan arra, hogy megoperálják, és teljes értékű életet tud majd élni a későbbiekben. Egy nemzetközi jótékonysági projekt ezt az esélyt szeretné megadni azoknak a gyerekeknek is, akiket a saját hazájukban nem tudnak ellátni. Dr. Weithaler Annamária nemcsak koordinálja e projekt munkáját itthon, de ha kell, pénzt is szerez a műtétekhez.

Mióta operálnak szívbeteg kisgyerekeket Magyarországon?
1995 óta van külön gyerekszívsebészet. Azóta tudunk egészen pici, szívrendellenességgel született babákat akár a születés után azonnal megoperálni. Tőlünk keletre Európában még sok helyen nincs olyan magas szinten az orvostudomány, mint nálunk, nincsenek meg a körülmények ahhoz, hogy ezeket a csecsemőket el tudják látni. Romániában például felnőtteket operáló szívsebészek műtenek gyerekeket is, ha kell, de egy kétkilós csecsemő szíve és szervezete egészen más, mint egy felnőtté – ehhez speciális tudás és körülmények, eszközök szükségesek. A picik megmentését segíti a Gift of Life nemzetközi humanitárius program, amelyhez a Rotary Magyarország is csatlakozott, és évente tíz, határon túli kisgyerek magyarországi műtétjéhez adnak anyagi támogatást.
Nehéz lehet dönteni arról, hogy ki az a tíz gyerek, aki bekerül a programba. Mi történik a tizenegyedikkel? Őt nem operálják meg?
Én is anya vagyok, és nagyon át tudom élni az érintett szülők problémáit. Mi mindent megteszünk azért, hogy ne kelljen egy szülőnek sem azt mondani: pénz hiánya miatt nem tudjuk megmenteni a gyermeke életét. Idén sikerült úgy gazdálkodnunk, hogy maradt még pénzünk két pluszműtétre. Sürgős esetben felvesszük a kapcsolatot a külföldi egészségügyi minisztériummal, és arra kérjük őket, vállalják át ők a költségeket. De az is előfordult már, hogy megelőlegeztük a műtétet, a budapesti Kardiológiai Intézetben megoperálták a határon túli kisgyereket, és utána szedtük össze a műtét és a kezelés árát.
A pénzszerzés is hozzátartozik a munkájához.
Ugyan a Gift of Life program anyagilag hozzájárul a műtétek költségéhez, de teljes mértékben nem fedezi azokat. Minden esetben a szülői hozzájáruláson kívül a Rotary klub tagjai is segítenek pótolni a hiányt, ez egy komplikáltabb beavatkozás esetén akár több millió forintot is jelenthet. Sokszor megtörtént, hogy a személyes ismeretségi körömet telefonáltam körbe, hogy a hiányzó százezreket összeszedjük, ha egy gyermek életéről van szó. És fantasztikus, hogy aki tud, az mindig segít.
Hogyan találják meg önt a betegek?
Engem nagyon jól ismernek az orvos kollégák, hiszen évek óta foglalkozom a határon túli egészségügyi ellátás kérdésével. Romániában otthon vagyok, mert Brassóban születtem, 1998-ben jöttem át Magyarországra, és a Vajdasággal vagy Kárpátaljával is nagyon jó a kapcsolatom. A telefonszámom húsz év óta nem változott, mindenki tudja, hogy ha hívnak, én azonnal segítek. Átküldik nekem írásban a diagnózist, én megfejtem, és felveszem a megfelelő intézettel a kapcsolatot. Ha kell, megrendelem a mentőautót is, akut esetben a gyereket mondjuk Székelyudvarhelyen beteszik a mentőkocsiba, és Budapesten, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben a műtőben már beöltözve várja őt a sebész.
Ön is részt vesz az orvosi munkában?
Nem, én csak szervezem. E mellett az elfoglaltságom mellett még rengeteg dologgal foglalkozom. Nagyváradon van már egy klinikám, ahol egynapos szemészet is működik – itt további bővítések is folyamatban vannak, ilyen a gyermekkardiológiai, a neurológiai és az idegsebészeti szakrendelés. Nagy álmom egy olyan magánkórház létrehozása Magyarországon, ahol a szemészettől a gyermekgyó-gyászaton át minden van. Természetesen profitorientáltnak kell lennie, de ne szóljon minden csak a pénzről. Ha bejön egy beteg, aki már végigjárta a magyar egészségügy útvesztőjét, és nem tudtak valamilyen okból segíteni rajta, mi viszont tudunk, ne kelljen elküldenünk, ha nincs pénze a szolgáltatásunkra. Nagyvonalúan mondhassuk neki azt: hölgyem, uram, legyen a vendégünk egy műtétre!

Szöveg: László Krisztina
Fotó: Trunkó Bálint
Smink: Békefi Zsóka

‘),