Hol vannak a nők a parlamentből?

2013. július 22.

Rajnai Gitta filmvágó, ikreket nevel, és a Nők a Pályán Egyesület (NAP) szóvivője. A mostanában legaktívabban a nőkvótákért kampányoló szervezet célkitűzései ugyan messze túlmutatnak aktuálpolitikai kérdéseken, mégsem árt tisztában lenni azzal, mi múlhat egy-egy ilyen kezdeményezés sikerén.

Milyen ma Magyarországon nőnek lenni?
Viszonyítás kérdése. Engem például „elkényeztet” a környezetem: a körülöttem élő férfiak mind egyenrangúnak tekintik a nőket. Akkor találkoztam ennek a kérdésnek a súlyával igazán, amikor megindult a kampány. Rengeteg olyan visszajelzést kaptunk, hogy a nőknek márpedig otthon van a helyük, neveljenek gyereket, vezessenek háztartást, nem valók politikusnak, nem is alkalmasak rá. Időszerű volt kirakatba tenni a kérdést. Elnézve a parlamentben a nők arányát, vagy hogy hány női rektorunk, akadémikusunk, Kossuth-díjasunk van, könnyen belátható: a helyzet megérett a rendezésre. Bizonyos szint fölött nagyon nehéz itthon nőként érvényesülni: egy ideig ugyan akadálytalan a női pályák íve, de a csúcspozíciókban szinte csak férfiakat találunk, elfogynak a lehetőségek.
Hol van ennek a problémának a gyökere?
Az EU-tagállamokat tekintve Magyarország az utolsó helyen áll, ha a nők arányát nézzük a politikában. A tradíciókban és a hagyományosnak tartott nőszerepek megítélésében kell keresnünk az okokat elsősorban. Nem magyar sajátosság ez, hanem globális folyamat, ettől még tény, hogy itthon elsikkad a probléma érdemi rendezése. Fontos látni, hogy már évekkel ezelőtt megindult a különböző fórumokon az aktív párbeszéd, rengeteg, gendertémájú cikk lát napvilágot, kampányokat hirdetnek, sokan foglalkoznak az esélyegyenlőséggel, az egyenlő bérek kérdésével – itt azonban megrekedni látszik a folyamat. A kvóták bevezetése fontos, máshogy, azaz magától nem megy – ezt más európai országokban már belátták. Jelenleg csak így érhető el a 25 százalékos „kritikus tömeg”, amely az érdekérvényesítéshez kell, és a döntéshozatalra befolyással lehet.
Min változtatna, ha elérnénk az áhított 25 százalékot?
Egy demokrácia alapja az esélyegyenlőség. Felmérések szerint ugyanannyi nő szeretne politikus lenni, mint férfi, ennek tükrében a meglévő, 9 százalékos arány borzasztó alacsony. A női kérdések képviselete újabb szempont, nemcsak a nők, de a családok életének élhetőbbé tétele miatt is, de az olyan, akut problémák rendbetételét is ide sorolhatjuk, mint az óvodai férőhelyek, az otthon szülés vagy akár a részmunkaidős foglalkoztatás. Ha több nő venne részt a politikában, meg tudna változni a politika hangneme és magatartáskultúrája, erre pedig égető szükség lenne itthon.
Bár a népszavazás kiírásához szükséges mennyiségű aláírás nem gyűlt össze, hogyan ítéled meg a NAP kampányát?
Rengeteg közszereplő állt mellénk, és több tízezer aláírót is megnyertünk az ügynek – ez önmagában hatalmas siker, ahogy az is, hogy a különböző női szervezetek elkezdtek kommunikálni egymással, és együttműködtek. Egy felmérés szerint itthon ötmillióan támogatnák a női kvóta bevezetését. Elindult tehát valami, amit reményeink szerint már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Vannak további akcióterveink, és mindenképpen folytatjuk a munkát.

Szöveg: Fiáth Marianna
Fotó: Trunkó Bálint
Styling: Molnár Anikó   
Smink: Békefi Zsóka
Ruha: Mango
Ékszer: Thomas Sabo
Cipő: Buffalo – Salamander

‘),