Marie Claire megújulás – Kampány a Nőkért 2012

2013. július 22.

A Marie Claire 2012-ben is támogatja a magyar nőket, és segíti abban, hogy megvalósíthassák az elképzeléseiket. Idei ösztöndíjprogramunkat a MEGÚJULÁS jegyében hirdettük meg. Hisszük, hogy a nehéz gazdasági helyzet és a bizonytalan körülmények ellenére is képesek vagyunk megőrizni magunkban a nyitottságot, az önmegvalósítás és a megújulás vágyát, az aktivitást, az igényt egy élhetőbb életre. Mindazt, ami ahhoz kell, hogy új utakat keressünk, hogy küzdeni tudjunk a céljainkért, és hogy ebben másokat is segíthessünk.

Öt kategóriában várjuk a pályázatokat, az egyes kategóriák szakértői pedig
nemcsak a beérkező pályaművek elbírálásában segítenek zsűritagként, de a nyertesek
az ő szakértői támogatásukban is részesülnek a pénzjutalmon kívül. Íme öt nő,
akik nem csupán a saját szakmájukban sikeres és elismert szakemberek,
de szenvedélyesen dolgoznak mások sikeréért is.

1. TÖRŐDJ A KÖRNYEZETTEL!
„A természet- és környezetvédelem kifejezetten olyan terület, ahol nagyon nagy szükség van a civil összefogásra, a helyi kezdeményezésekre, arra, hogy az egyén a saját mikrokörnyezetében, belső indíttatásból, felelősségtudatból óvja a környezetét. A szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás, a környezetünk kímélése és ökotudatos modernizálása közös érdekünk. A környezetvédelem nem megerőltető napi kötelesség, hanem odafigyelés, amelyhez csak egy kis szemléletváltásra és tudatosságra van szükségünk. Kommunikációs szakemberként pontosan látom, hogy a megfelelő módszerekkel és technikákkal hogyan lehet motiválni a fiatalokat anélkül is a szelektív hulladékgyűjtésre, hogy lesújtó statisztikákkal és világvége-jövendölésekkel ijesztgetnénk őket. Én például jó néhány csoporttal együttműködve tapasztalom, hogy az újrahasznosításban rejlő kreativitás kulcsfogalom, amely képes szerethető és izgalmas tevékenységgé varázsolni mindazt, amiről sokan azt hiszik, elvakult aktivisták hóbortja csupán. Bízom benne, hogy rengeteg érdekes ötlettel, példamutató kezdeményezéssel fogok találkozni a beérkező pályázatok olvasásakor.”

Flanek Hédi – Kommunikációs szakember, kétgyerekes édesanya és józan környezetvédő. Meggyőződése, hogy kitartó és következetes munkára van szükség ahhoz, hogy a környezetvédelem hétköznapi rutin és ne pusztán hangzatos nagyvárosi divathóbort legyen. Miután egy hulladékgazdálkodási céghez került, módja volt behatóbban is megismerkedni a problémával, azóta pedig országszerte az óvodásoktól a középiskolás korúakig segíti a most felnövekvő generációt – játékos, ám nagyon is információgazdag feladatokkal, projektekkel –, hogy megértsék: a szelektív hulladékgyűjtés nemcsak közös érdek és jó befektetés a jövőbe, de a kreatív energiákat is alaposan megmozgató, izgalmas tevékenység. A kicsiket és a kamaszokat pedig egészen elbűvöli a felismerés, hogy az újrahasznosítás során a PET palackból polárpulcsi, kitűző vagy tolltartó készülhet.

2. TÖRŐDJ A NŐKKEL!
„Úgy tapasztaljuk, alig változik valamit a szegregáció, a hagyományos női- és férfiszerep-elvárások bebetonozódnak. A nő helye ma Magyarországon »hivatalosan« otthon van: háztartás, gyereknevelés, a férfi segítése… Gyerekszülés után a munkaerőpiacra való, akár fokozatos visszatérés is nagyon nehéz, kevés az állami és munkahelyi segítség. Ha valamiben, akkor az erről való párbeszédben vagyunk nagyon lemaradva más országokhoz képest – itthon rasszistának, szexistának lenni máig nem szégyen. Másfelől azt tapasztalom, ha van ügy, akkor azért időnként nálunk is érezhetővé válik a szolidaritás, és létrejön a civil összefogás (legyen szó az abortuszkérdésről vagy a női kvóta bevezetéséről). Büszkék vagyunk arra, hogy a CEU-n működik Európa egyik legszínvonalasabb és legsokszínűbb Gender Studies tanszéke. Kíváncsian várom a beérkező pályaműveket, és őszintén remélem, hogy számos értékes kezdeményezéssel, bátor ötlettel lesz módom megismerkedni.”

Fodor Éva – Szociológus, genderszakértő, a Közép-európai Egyetem (CEU) tanára. Tanult és tanított is az Egyesült Államokban, ám amikor 2005-ben hazahívták, és a Central European Universityn ajánlottak állást neki, hazajött. Azóta tanít, a nemi egyenlőtlenségeket kutatja, ezen belül is leginkább a nők munkahelyi egyenlőtlensége foglalkoztatja, hogy a család és a munkahely közötti, amúgy is feszült egyensúlyba és választásokba miként szól bele az állam, és mindez hogyan hat vissza a családra, a nők gyerekvállalási hajlandóságára, a hosszú távú tervezésre. Újabban a szegénységkutatás érdekli. Meggyőződése, hogy a nőknek fontos, hogy részt vegyenek a fizetett munkaerőpiacon – ahol akár önkorlátozás, akár külső korlátozás miatt máig rengeteg a zsákutca –, és nem pusztán a GDP vagy az államadósság miatt.

3. TÖRŐDJ A GYEREKEKKEL!
„A legfontosabb, amit a munkám során megtanultam – és talán átadnom is sikerült –, hogy a személyes kapcsolatok, a közös élmények pótolhatatlanok. A legtöbb, amit a gyerekeknek adhatunk, az az időnk. A szeretetünk, az odaadásunk, hogy biztonságot nyújtsunk, törődést és ölelést. Meggyőződésem, hogy ezzel soha nem lesz képes versenyezni a technika, nem tud olyan és annyi értékes élményt, személyességet adni a gyerekeknek. Egy-egy nagyobb rendezvény, ahol akár több százan énekelünk közösen – anyukák a karon ülő csecsemőikkel –, megrendítő, fantasztikus élmény. Látni, ahogy a kezdeti izgalom és félelmek egy hatalmas, közös, jóleső örömben oldódnak fel. A szülő és a szakember is folyamatosan tanul, értéket adni, mintát nyújtani, segíteni és okosan szeretni. Nagyon kíváncsian várom a beérkező pályázatokat, és bízom benne, hogy rengeteg nagyszerű kezdeményezéssel, izgalmas vállalkozással lesz módom megismerkedni.”  

Dr. Gállné Gróh Ilona – Énektanár, karvezető, a Ringató foglalkozások és a Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány alapító-vezetője. A kisgyermekkori zenei nevelés és az óvónőképzés mellett mindig is fontosnak érezte a kórusvezetést, a közvetlen kapcsolatot a tanítványokkal. A Ringató foglalkozások ötlete a második gyermeke születése után kezdett érlelődni, ebből nőtt aztán országos méretűre a program- és foglalkozássorozat, amely elsősorban a kisgyermekkori zenei nevelés fontosságát és szépségét mutatja meg a szülőknek. Azt, hogy miként lehet értékes zenei anyaggal, a művészet eszközeivel szeretni és játszani akár néhány hónapos csecsemőkkel is. Hiszi és tapasztalja, hogy katartikus élmény és színtiszta öröm.

4. TÖRŐDJ AZ EGÉSZSÉGGEL!
„Ha egészséges életmódról, mozgásról, táplálkozásról beszélünk, nincs egyetlen megoldás, nincs egyetlen út. Mások vagyunk, mások az igényeink, másként működik a testünk, mások az örömforrásaink, és mindenkinek mást jelent az egyensúly. Számomra az a legfontosabb, hogy megtanítsam örömmel mozogni az embereket, hogy abban segítsem őket, hogy kísérletezzenek, és találják meg, ami nekik a legmegfelelőbb. Nekem a mozgás mindenre gyógyszer, ráadásul rengetegféle, csodálatos emberrel van módom megismerkedni. A harmóniában, a kiegyensúlyozottságban hiszek, abban, hogy a radikális módszerek, az extrém testformálási divatok és a szentnek hitt szabályok vakon követése helyett inkább figyeljünk jobban a saját testünk és lelkünk igényeire, tapasztaljunk, keressünk, legyünk nyitottak. Mert hiába edzünk milliós gépparkokon, ha az első emeletre már lifttel megyünk fel. A testi-lelki edzettségünkért és egyensúlyunkért mi felelünk, de meggyőződésem, hogy csak örömmel lehet és
érdemes dolgozni ezen.”

Vermes Annamária –Testnevelő tanár, személyi edző, a Montevideo Wellness egyik alapítója és trénere. A fél város hozzá akar járni „alakot formálni” vagy „zsírt égetni”, és mindenki csak Babának szólítja. Pedig a 18 éves koráig aktív sportoló, művészi tornázó lány bölcsészkarra készült, egy egész nyarat magolt végig az OSZK-ban. Akkoriban érezte meg, hogyan hat rá az aktív sport hiánya. Onnantól pedig már nyílegyenes út vezetett a TF-re, a mozgás pedig életprogram lett – azt mondja, imádja az embereket mozogva tanítani. Az a fajta módosult tudatállapot, amelyet edzés során és után érez, számtalan, nehéz élethelyzetből segítette már ki. Ő úgy fogalmaz: a sport segítségével sikerül más dimenzióban látnia egy-egy problémát. Ilyen, amikor a test edzése és a lélek gyógyítása találkozik.

5. TÖRŐDJ A MŰVÉSZETEKKEL!
„Manapság már nem elég pusztán tehetségesnek lenni, ahogy a művészetekben vagy a művészberkekben való jártasság sem üdvözítő önmagában. Úgy mondanám, minden azzal az alapigazsággal kezdődik, hogy a művészet pénzzé tehető, és a művészet pénzbe kerül. Mi nem csupán a kortárs művészeti piacon való eligazodásban és művészettörténeti képzésben részesítjük a hallgatóinkat, de pénzügyi ismereteket, businessetikát is tanulnak. Hiszen fontos ismerni az intézményes kereteket, a pályázati procedúrát, a nemzetközi piacot, tudni, hogyan működtethető jól egy galéria, hogy hogyan kell egy nagyszabású show-t vagy akár egy zenekart menedzselni. Ez nem gát, ellenkezőleg: a művészi kiteljesedés kapuja. Ettől függetlenül meggyőződésem, hogy nagyon sok múlik azon a néhány, elhivatott szakemberen, akik nemcsak meglátják és felismerik a tehetségeket, de felelősen támogatják, irányítgatják is őket – kíváncsian várom az ösztöndíjra jelentkezők pályázatait, akár amatőr, akár profi művészeti támogatásról van szó.”

Vékony Délia – Az International Business School (IBS) művészetmenedzsment tanszékének művészettörténész tanára. Tanult Dél-Afrikában, élt és dolgozott az Egyesült Államokban és Londonban is. Itthon az IBS angol BA-diplomát adó képzésén a nemzetközi művészeti piacon való eligazodásra és helytállásra készítik fel a világ minden tájáról érkező hallgatókat. Büszkék arra, hogy a tavalyi első végzős csoportot szinte azonnal elkapkodta a szakma. Szenvedélyes művészetbarát és kultúrafogyasztó, úgy fogalmaz, ő leginkább elméleti ember, aki imád tanítani, és aki manapság már nem éli meg feloldhatatlan ellentétnek a művészet szeretetét és a kereskedelmi szempontok egyidejű figyelembevételét.

Fotó: Hajdu András
Szöveg: Fiáth Marianna
Styling: Laczkó Mónika, Molnár Anikó
Stylistasszisztens: Skyba Iryna
Smink: Békefi Zsóka
Haj: Krepsz Gábor
Hédi, ruha: Debenhams, Luisa Spagnoli, ékszer: Thomas Sabo
Éva, ruha: Max Mara,Mango, ékszer: Swarovski, Thomas Sabo
Ilona, ruha: Debenhams, Mango, Intimissimi, ékszer: Stella McCartney
Annamária, ruha: Max Mara, cipő: MaxMara
Délia, ruha: Dinae von Furstenberg, ékszer: Suck Right

[Marie Claire, 2012. március]

‘),