Marie Claire Megújulás – KAMPÁNY A NŐKÉRT 2012

2013. július 22.

A Marie Claire idén is támogatja a magyar nőket, hogy valóra válthassák az álmaikat. Büszkék vagyunk rá, hogy ennyi remek elképzelés megvalósításához, továbbépítéséhez járulhatunk hozzá, a győztes ötletgazdákra pedig azért, mert bátrak, elszántak és lelkesek. És mert szánnak időt, energiát arra, hogy ne csak magukkal, hanem másokkal is törődjenek. Íme a magazin idei ösztöndíjpályázatának nyertesei.

2012, bízunk benne, tényleg a megújulás éve (lesz). Amikor közzétettük pályázatunkat, nem is reméltük, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet és az elégedetlenségi mutatók mellett ennyi nagyszerű ötlettel, példaértékű vállalkozással és ilyen fokú lelkesedéssel fogunk találkozni. A hozzánk beérkező, közel ötszáz pályázat talán a legszebb példája annak, hogy néhány jó ötletből – kellő elszántsággal, szívóssággal és összefogással – hogyan lehet és lesz akár nagyobb közösségek életét is átformáló nagyszabású projekt. Bámulatos kezdeményezésekkel volt módunk megismerkedni. Köszönjük ezúton is minden pályázónknak, hogy kitüntetett minket a bizalmával, a zsűri nehéz dolgáról, a döntés felelősségéről és a parázs vitákról pedig nem az illendőség miatt ejtünk szót, hanem mert valóban büszkék vagyunk rá, hogy körültekintően és átgondoltan választottuk ki a győzteseket. Azt az öt, vagyis hat nőt, akik – ez meggyőződésünk – garantáltan és nagyon tevékenyen hozzá fognak járulni ahhoz, hogy ez az év tényleg a megújulásról szólhasson. Szívből gratulálunk nekik.

1) MOGYORÓSI KATALIN – Törődj a művészetekkel!
Napközben sikeres tervező és projektmenedzser, de a saját vállalkozás vágya és a kreatív energiái nem hagyták nyugodni. Két éve kezdett el ékszertervezéssel és -készítéssel komolyabban is foglalkozni, kísérletezgetni. Az első darabok elkészülte után még az utcán is megállították… innen pedig már nem volt visszaút. „Rájöttem, hogy ha azt csinálom, amit igazán szeretek, az pozitívan hat ki mások életére is.” Kati a szeretetteljes munkában hisz, abban, hogy az így készült tárgy több és értékesebb, és nemcsak a viselője vagy a készítője örömére válik, de a szűkebb-tágabb környezet is profitálhat belőle. Megszületett a brand – Katart –, az első kollekció is, és bár főállásban még mindig alkalmazottként dolgozik, egyre közelebb és közelebb kerül a céljai megvalósításához. Éppen a napokban írt alá egy műhelybérlésről szóló szerződést: olyan, kiscsoportos alkotóműhelyt tervez, ahová bárki jelentkezhet, aki úgy érzi, szívesen kamatoztatná a kreativitását, és örömmel töltené el, ha beszélgetés-csevegés közben szebbnél szebb tárgyak, ékszerek kerülnének ki a keze alól. De várja azokat is, akik komolyabban űznek valamilyen mesterséget, és szívesen ötletelnének, terveznének, alkotnának közösen – ötvösök, üvegesek, festők, dizájnerek gyűjtőhelye is lehetne a műhely. „Az, hogy megnyertem ezt a pályázatot, megerősít abban, hogy jó úton járok.”

VÉKONY DÉLIA zsűritag, a kategória szakértője szerint:
„Katalin egy olyan művészeti projektbe kezdett bele, amelynek több szempontból pozitív, előremutató és társadalomtudatos üzenete van. Egy olyan kreatív csoportot szeretne létrehozni, ahol a nők együtt dolgozva hoznak létre olyan ékszereket, amelyeket nemcsak szívesen hordanának, de piacképesek is. A tucatbizsukat és az olcsó, személytelen ékszereket így felválthatják a saját készítésű csecsebecsék, amelyeket viselni és készíteni is öröm. Azt gondolom, hogy a kreativitást üzleti lehetőségnek tekinteni, illetve a kreativitást közös nyelvként kezelve egy társadalomépítő tevékenységkört létrehozni támogatásra érdemes dolog.”

2) VAJDA RÓZA – Törődj a nőkkel!
Angol, spanyol és kulturális antropológia szakon végzett, megfordult a világ jó néhány, rangos egyetemén, az utóbbi évtizedben pedig számos, a nők, a romák és a menedékkérők jogaival foglalkozó nemzetközi és magyarországi kutatásban vett részt. „A kisgyermekes anyák munkavállalásától kezdve a nők döntéshozatalban való részvételén keresztül a nők bántalmazásáig, prostituálásáig számos területen a sablonszerű, átgondolatlan, valóságtól elrugaszkodott magyarázatok dominálnak. Hiányzik az a szellemi muníció, azok a gondolkodásbeli fogódzók, amelyek segíthetnék a tisztánlátást, a problémák közös gyökerének megragadását” – mondja. Az általa indított nőjogi vitafórum szerintünk hiánypótló és fontos kezdeményezés: olyan, fajsúlyos problémákhoz segít közelebb kerülni, amelyek rég megértek a nyílt „társadalmi” vitára. A nagyon alapos, ellentétes véleményeknek is hangot adó „gyűjtés” igyekszik minél több és többféle álláspontot, szakértőt bevonni. „A vállalkozás társadalmi elkötelezettsége nyilvánvaló, vagyis az az indíttatás, hogy sikerüljön minél nagyobb érvényt szerezni a női egyenjogúságnak, mégpedig átgondolt érvek alapján és a társadalmi támogatottság fokozásával. Politikailag és ideológiailag azonban független kezdeményezésről van szó.” Az újraindult Tűsaroknak ideiglenesen helyet adó commmunity.hu-n bárki beleolvashat az eddigi Vitatkozz velünk!-részekbe, és hogy továbbra is legyen tartalmas olvasni-, vitatkozni-, sőt néznivaló (talán nyilvános vitaestek szervezésére is sor kerülhet a jövőben), arról Róza teherbírása és a Marie Claire magazin támogatása fog gondoskodni.

FODOR ÉVA zsűritag, a kategória szakértője szerint:
„Az interneten naponta százával indulnak új weboldalak, új beszélgetések. Azért tetszett különösen ez a pályázat, mert Róza alaposan előkészített vitákat készül szervezni, nem csak a levegőbe beszélni erről-arról. A témák izgalmasak, a nőket különösen érintőek (például az otthon szülés vagy az abortusz) és olyanok, amelyekről szerintem is beszélnünk kell, véleményt formálni és megegyezésre jutni ahhoz, hogy úgy »törődjünk a nőkkel«, hogy az valóban jó és befogadható legyen.”

3) PETRIK BERNADETT – Törődj a környezettel!
Tíz éve dolgozik a Pécsi Kulturális Központ Szivárvány Gyermekházában, ahol szabadidős programokat szervez gyerekeknek. A férjével még évekkel ezelőtt határoztak úgy, hogy nyugalomban, szépségben és a természet közelében szeretnének élni – a kővágószőlősi ház hatalmas kertje azóta már két kisfiuk mesebirodalma is. A környezetvédelem szeretetével egy kolléganője fertőzte meg, de Bernadett szerint önmagában az ő és néhány helyi lakos tenni vágyása mit sem érne, ha a faluvezetés nem lenne mindig ennyire segítőkész és együttműködő. A környezettudatosságra nevelés márpedig a legjobb közösségformáló erő, mondja, és a legkülönfélébb – közös – tevékenységekre nyújt lehetőséget. Az egyik legrészletesebb, leggazdagabb pályázat talán az övé volt – a generációs összefogásra, a helyi értékek megmentésére, a környezet óvására és átgondolt fejlesztésére megannyi praktikus, megvalósítható és költséghatékony ötlete volt. Így fognak a kicsik ökolábnyomot festeni, így mennek majd az ovisok természetbúvár-túrára, az iskolásokkal így fogják felújítani az erdeitúra-útvonalak jelzéseit, így fogják felnőtt, helyi mesteremberek megújítani a közösségi tereket, és így szerveznek majd előadás-sorozatot is a szelektív hulladékgyűjtésről és szemetet gyűjteni a Szedd magad! akció keretében. Ahogy hallgatjuk őt, irigyeljük a kővágószőlősieket: jó lehet ilyen közösségben élni.

FLANEK HÉDI zsűritag, a kategória szakértője szerint:
„Bár még soha nem találkoztunk, a beadott pályázat alapján nagyon közelinek érzem a személyiségét, a gondolkodásmódját. Sok jó pályázat érkezett, ugyanakkor a generációkon átívelő környezettudatossággal való megismertetést Bernadett munkájában fedeztem fel a leginkább. Kiemelném még, hogy egy olyan faluban kívánja mindezt megvalósítani, ahol nem biztosított a környezetvédelem megismerése, és mi más lehetne környezetkímélőbb, ha nem az, hogy a lakosokat a lakóhelyükhöz legközelebb oktatjuk a Föld megóvására.”

4) FEKETE HAJNALKA – Törődj az egészséggel!
Öt évvel ezelőtt kezdett el a Figyelj Rám! – A fogyatékos emberek társadalmi esélyegyenlőségét elősegítő Közhasznú Egyesületnél dolgozni. Megrendítő tapasztalat volt számára, hogy sokaknak nemcsak a „beteg” címkével kell megküzdeniük, de szinte vákuumban, kifejezetten ingerszegény környezetben élnek, nincsenek kortárs kapcsolataik, a programlehetőségeik pedig elkeserítően szűkösek. „A szeparáltság, főleg vidéken, máig él. Nehéz a családoknak is, sokan életprogrammá növesztik a bűntudatot.” Hajnalka először önkéntesként kezdett el heti, havi rendszerességgel szabadidős programokat szervezni fogyatékkal élőknek (a férje és a gyerekei évek óta aktívan részt vesznek a lebonyolításban). „Minden programnál fontosnak gondoltam, hogy »ép« társakat is bevonjunk, akik lehetőleg nem a családból kerülnek ki. Így elősegíthető a sérült gyermekek izolációjának csökkentése és az »ép« résztvevők esetleges információhiányból adódó távolságtartásának felszámolása.” Hajnalkában felmerült, hogy másik nagy szenvedélye, a sárkányhajózás is kiváló lehetőség: remek közösségépítő és a koordinációs képességeket javító mozgásforma, ahol nemcsak magukra, de egymásra is figyelniük kell az evezőknek. „Imádják, főleg a versenyzést. Nagyon tudnak egyetlen közös célért dolgozni, miközben rengeteg, apró részfeladatot kell precízen összehangolniuk.” Annak, hogy idén Dunabogdányban több – saját – hajójuk is rendszeresen vízre kerüljön a példaértékű kezdeményezés hatására, és folyamatos sikerélménnyel gazdagítsa az „utasait”, úgy tűnik, már semmi akadálya.

VERMES ANNAMÁRIA zsűritag, a kategória szakértője szerint:
„Jó néhány eredeti ötlettel találkoztam a pályázatok olvasása során, de Hajnalkáé azért is fantasztikus, mert teljes mértékben megvalósítható. Ráadásul egy, már jól működő rendszer tökéletesítését, fejlesztését tudtuk elősegíteni. A kezdeményezés meglátásom szerint duplán pozitív hatású: hátrányos helyzetűek és a velük foglalkozó »ép« segítők kölcsönösen tanulnak egymástól, és építkeznek egymásból. Kiemelném továbbá, hogy a sárkányhajózás különösen hatékony mozgásforma, hiszen a két agyfélteke harmonizációját biztosítja, így nem csupán a testi-lelki egészség elősegítése, de a szellemi fejlődésé is nagy hangsúlyt kap.”

5) LAKOS NÓRA –Törődj a gyerekekkel!
Fiatal filmrendező. Két éve végzett, majd a Los Angelesből ideköltözött Andrew Heflertől tanult színházi improvizációt. Az unokatestvérével, Borda Eszterrel elindították a Play Grund Kölyök (PGK) improvizációs színházi gyerektársulatot, amelynek különlegessége, hogy gyerekek játszanak gyerekeknek. A PGK egy vasárnap délelőtti nyitott műhely, ahová minden, 6–12 éves gyerek csatlakozhat. A gyakorlatok segítenek felszabadítani a figyelemzavaros, félénk vagy hiperaktivitással küzdő gyerekeket is. A kreatív terhelés csodákra képes, a mottójukban pedig – Felejtsd el a szereped! – minden benne van: „Célunk az improvizációs játékokon keresztül felszabadítani a kicsiket az elvárások tömegétől, amelyek az iskolába lépésnél hirtelen rájuk zúdulnak.” Nórát és Esztert a saját gyereknevelési tapasztalataik csak megerősítették, hogy ebben az agyonszabályozott, teljesítménykényszeres, zűrzavaros világban hatalmas igény van az önfeledt, spontán játékra. „Ez nem színészképzés, hanem szabad játék, amely egymás ötleteinek elfogadásán és továbbépítésén alapul.” Jelenleg a Hős vagyok! című előadás létrehozására készülnek, amely szórakoztató módon hívja fel a figyelmet a gyerekekre leselkedő mindennapi veszélyekre és az elsősegélynyújtás szabályaira, az előadással pedig óvodákba, iskolákba is ellátogatnának. Nyári táborukban a darabhoz is keresnek még gyerekszereplőket, szeptembertől pedig a vasárnapi „matinészórakozást” áttennék a hétköznapokra is. Rajtunk nem múlik, az biztos.

DR. GÁLLNÉ GRÓH ILONA zsűritag, a kategória szakértője szerint:
„Nóra programjában figyelemre méltó, hogy a gyerekek alkotókészségének fejlesztésére törekszik, ami pozitív hatással van a gyerekek teljes személyiségének a fejlődésére. Fontos, hogy tevékenységében különös figyelmet fordít a különféle viselkedészavarral küzdő gyerekekre, akikkel az iskolában nem könnyű eredményt elérni. Rögtönzésre épülő gyermekszínháza segíti a gyerekek érzelmi, értelmi, szociális fejlődését, problémamegoldó képességét, utat mutat az önmegismeréshez, a társak, a világ megismeréséhez. Pályázati anyagát komoly, átgondolt és igényes munkának tartom, amely valóban egyedi és értékes. Megvalósíthatósága, jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen.”

6) KÁLMÁN DÓRA – A Garnier különdíjasa: A legötletesebb pályázat
Okleveles kertészmérnök, aki bölcsészkart is végzett, dolgozott állatorvosi kutatóintézetben, 2004 óta pedig gyesen van – az utóbbi pár év végül mindent megváltoztatott. Eleinte úgy volt vele, hogy a testvéréék kerékpártúrákat szervező kis cégébe fog valamiképpen beszállni, de a Bringarandi ennél sokkal nagyobb kihívásnak tűnt – saját ötletből saját kis vállalkozás. Az egyedül élő vagy elvált ismerősök és barátok mind gyakoribb párkeresési problémái hívták életre az ötletet: Dóra szerint ebben a korban már nem feltétlenül dübörgő diszkókban akarnak ismerkedni az emberek, de sokan tartanak az internettől is: túl sok a bizonytalan tényező, túl nyomasztó az arctalanság. Mennyivel felszabadítóbb közösen kitekerni a természetbe, mozogni, közben adni magunknak egy esélyt, hogy párt találjunk, állítja az ötletgazda, akinek a mai napig nincs jogsija egyébként, a biciklizés viszont gyerekkora óta része az életének. A Bringarandi 2010 óta működik. Az útvonalak megszervezése, a kedvcsinálás, a jelentkezőkkel való kapcsolattartás gyerekjáték Dórának, az üzlet marketingrésze azonban nagyobb fejtörést okoz. Ebben kérte a segítségünket. Közben fejben már egy újabb terv, a túrarandi részletei is egyre pontosabban körvonalazódnak, hogy a hidegebb hónapokban se maradjanak társaság, lehetőség nélkül az egyedülálló természetimádók.

Fotó: Bertalan Péter
Szöveg: Fiáth Marianna
Styling: Laczkó Mónika
Stylistasszisztens: Molnár Anikó
Smink: Kiss Csilla
Haj: Krepsz Gábor
Ruhák: Diane Von Furstenberg, Disquared2, Intimissimi, Mango, Sisley, Stella McCarthney
Ékszerek: Binder Bizsu, Swarovski
Cipők: Alberto Zago, Humanic

[Marie Claire, 2012. június]