Miklós Ádám: „Nem tudok egy helyben ülni”

2013. július 22.

Skócia elit egyetemén tanult – ahol Vilmos herceg is –, egy nemzetközi stábbal pedig leforgatta A Dolma lányai című, buddhista szerzetesnőkről szóló dokumentumfilmjét, amelyet 22 országban mutatnak be. A még mindig csak a pályája elején járó, 25 éves Miklós Ádám a film kapcsán még a dalai lámával is találkozhatott.

Honnan az ötlet, hogy buddhista szerzetesnőkről forgass?
Egy véletlen szülte a lehetőséget. Akkor már filmezésttanultam az egyetemen, és kaptam egy e-mailt az egyik lakótársamtól. Nálajelentkezett az ötlettel egy srác, Alex Co, aki élt Nepálban szerzetesekközött. Innen indult… Két évig tartottak az előkészületek, hatan álltunkössze.
Lehetett volna szimpla diákfilm.
Szerencsére nem az lett. A filmet április 7-én mutatjukbe először Skóciában, majd Londonban, aztán még vagy 21 országban. Kaptunkmeghívást Indiába, Hollandiába, és megyünk filmfesztiválokra is. Itthon nyárelején lesz látható.
Visszatérve Nepálra: egy hónapig éltetek a szerzetesnőkközött.
Nagyon nagy hatással volt ránk. A filmben aztmutatjuk meg, hogyan illeszthető össze a spirituális élet-stílus a moderntársadalommal.
A film kapcsán találkozhattatok a dalai lámával is.Mennyire hittétek el, hogy ez sikerülhet, amikor megkerestétek?
A többiek úgy gondolták, hogy esélytelen, én azonbanhittem benne. A dalai láma angliai útjainak szervezője, akit korábbrólismertünk, segített nekünk közvetíteni, így amikor őszentsége Skóciábalátogatott, Invernessben fogadott minket. Ott ült a teremben maga a dalai láma!Mi meg csak hajlongtunk. Ránk adták a tibeti sálat, kaptunk áldást, és aztmondta, üljünk le mellé. Mindenkitől megkérdezte, hogy a világ melyik részérőlszármazik, és mesélhettünk a filmről is. A férfiak és a nők közti egyenlőségszámára is fontos, így jó tanácsokkal is ellátott minket. Még mindig alig tudomelhinni.
Győrből 16 évesen Ausztriába mentél tanulni, onnanÍrországba dolgozni, majd felvettek a St. Andrews egyetemre, ahol filmezést és– egyetlen külföldiként – skót történelmet tanultál. Ennek a hátterétegyedül teremtetted meg?
Szép mese a szegény fiúról, aki elindul Győrből… De azigazsághoz hozzátartozik, hogy amellett, hogy magam is mindvégig dolgoztam,a szüleim is sokat segítettek.
Annyiféle munkád volt – melyik a legkülönlegesebb?
A világ legrégebbi golfpályája az egyetem melletttalálható, én az ehhez tartozó luxushotelben voltam turn down assistent.Magyarul ágyfordító. Az volt a dolgom, hogy hollywoodi színészek és arab sejkekután ágyazzak be. Egyszer beszéltem Hugh Granttel is egy ajtón keresztül. De őaznap sajnos nem kért „ágyforgatást”. (Nevet.)
Lediplomáztál és hazatértél?
Igen. A telephelyemet Győrbe tettem át, aholmegalapítottuk egy barátommal az Arrabona Stúdiót, és befejeztük a filmet. Desokat utazunk még mindig a világban. Most jöttünk haza Indiából, ahol egyhónapot forgattunk, de gyakran megyek vissza Skóciába, sőt időnkéntPortugáliába és Spanyolországba is. Nem tudok egy helyben ülni, jövök-megyek avilágban.
India már egy új projekt?
Igen. A következő filmünk a tibeti orvoslásról szól,közelebbről a rákgyógyításról. Sikerült az egyik leghíresebb tibeti doktorhozbejutnunk.
Ilyen életmód mellett van időd a magánéletre?
A barátnőm kint tanul még az egyetemen, ott ismerkedtünkmeg. Iráni származású, Dubaiban született, és Spanyolországban nőtt fel…
Mit jelent számodra a siker?
Nagyon banális lesz a válaszom: ha boldog vagy, mindegy,hogy mit csinálsz.

Szöveg:
Tóth-SzántóKrisztina
Fotó: Trunkó Bálint