Párizst hozta magával Budapestre

2013. július 22.

Nekünk nemcsak a hónap hőse, hanem az elmúlt öt évünk egyik emlékezetes szereplője is. Hosszas szervezés és egyeztetés után sikerült Budapestre csábítani a Marie Claire International divat- és szépségszerkesztőjét, Florence Deladrière-t, aki a Gombold újra! öltözéktervezési pályázat zsűrielnökeként érkezett hozzánk.

Majd negyven ország divatanyagaiért felel, a vérében van a divat és a stílusérzék. Egyik nagy érdeme, hogy ő fedezte fel, pontosabban ő ajánlotta be a főszerkesztőjének az akkor még ismeretlen, pályakezdő John Gallianót, akiből később a Dior sztártervezője lett. Büszke arra is, hogy a Marie Claire kínai kiadása és a Marie Claire International közös munkájának és divatpályázatának köszönhetően egymásra talált egy Kínában élő, a hímzéséről híres, kisebbségben élő népcsoport és a Dolce & Gabbana tervezőpárosa. Közös munkájuk gyümölcsét a milánói divathéten láthatta először a világ.

Minden, amit egy nő szeret
Florence megérkezése első pillanatától kezdve otthon érezte magát Budapesten. „Három hétnek éreztem az itt töltött három napot.” Minden, vele töltött perc élmény volt, ennyire természetes és őszinte embert régen láttunk a divatszakmában (sem itthon, sem külföldön). „Talán ezért tartok ott, ahol tartok” – magyarázza nevetve, érezhetően sem magát, sem a divatot nem veszi túl komolyan, a munkáját viszont annál inkább. Tisztában van azzal, mit tud, és hogy annak mi az értéke. „Állatorvosnak készültem, véletlenül lettem stylist. Amikor Emmanuelle Alt – aki ma már a francia Vogue főszerkesztője – mesélt nekem erről a munkáról, azt gondoltam, hogy ilyen nem létezhet, vagy ha igen, akkor az nem számít munkának. Minden benne van, amit egy nő szerethet: stílus, utazás és divat.” Florence stílusikonjai közé tartozik Audrey Hepburn, Brigitte Bardot, Marlene Dietrich, de a rock?n?roll is inspirálja, olyan előadók például, mint Blondie vagy David Bowie.

Karakteres örökség
Florence minden mozdulata és gesztusa „nagyon francia”, mindig sikkes, miközben állandóan mosolyog. „Nem tehetek róla, ilyen a karakterem, talán a nagymamámtól örököltem, ugyanúgy, mint a bundák és a munka szeretetét. A divatfotózások alatt az ember megtanulja, hogy akár órákon keresztül kell koncentrálnia, mindezt úgy, hogy a végeredményen csak a könnyedség és az elegancia lehet látható és érezhető.” Florence Párizsban született, ott is nőtt fel, soha nem élt máshol. Egy gyönyörű, idén hétéves kisfiút nevelnek közösen a szerelmével, büszkén mutatja mindkettejüket fotókon, videókon. A kisfiúról, Paulról már most tudható, hogy előadó lesz, a férje egy amerikai filmsztárra hasonlít. Érthető a mosolya és a kiegyensúlyozottsága.   

Pezsgő kezdetek
A rivaldafényt egyáltalán nem szereti, sokkal inkább, ha a munkái beszélnek helyette. A Gombold újra! Divat a magyar döntőzsűrijének elnökeként nemcsak a kortárs öltözéktervezési pályázat kreációit, de a már befutott magyar tervezők munkáit is végignézte – Lakatos Sándor, Benus Dani, Abodi Dóra és Szegedi Kata ruháiról nyilatkozott elismerően közvetlenül a show után. „Olyan karakteres, csak az ország tervezőire jellemző magyar stílust, mint amilyen az olaszoknak, a japánoknak vagy a franciáknak van, még nem érzek. Pezsgést és valaminek a kezdetét igen, ugyanakkor kiforratlanságot is. Amik izgalmas lehetnek, és amikből kifejlődhet valami karakteresen nemzeti stílus, azok a jellegzetes ruhakivágások, illetve a lovak gyeplőjéhez hasonló szíjszerkezet viseleteken való alkalmazása.”

Szöveg: Szűcs Péter
Fotó: Erdőháti Áron

[Marie Claire, 2012. június]

‘),