Restart – Újrakezdők

2013. július 22.

„Önmagamnak tartoztam azzal, hogy belevágtam” – kampányunk arcainak történeteiben kivétel nélkül felbukkan ez a kijelentés. A mottónak is beillő mondat közel sem üres frázis: nincs is annál rosszabb, mint nagymamaként azon morfondírozni, hogy kár volt futni hagyni életünk lehetőségét, vagy évekre benne ragadni valamiben, holott csak bátornak kellett volna lenni. A Marie Claire új kampányával nemcsak biztat, de támogat is – mert újrakezdeni sosem késő.

Legyen szó elkerülhetetlen műtétről vagy mindent elsöprő szerelemről, a mindennapokba váratlanul betolakodó, felkavaró, nagy horderejű eseményeket a pszichológia egyaránt krízisnek nevezi, akár pozitív, akár negatív előjellel érkeznek is. Mindkét esetben igaz ugyanis, hogy egy kiadós sokk vagy hirtelen felismerés olyan erővel ingathatja meg addigi életünk egyensúlyának tartóoszlopait, hogy örök érvényűnek hitt életvezetési stratégiáink egy csapásra szertefoszlanak. Igaz, nem csak jó válaszlépés létezik, ám tragédiához legtöbbször mégis az vezet, ha kibújunk egy döntés alól – fejlődés ugyanis nincs változás nélkül. Most induló kampányunkban öt olyan nőt mutatunk be, akik újrakezdték az életüket.

Barta Nóra háromszoros műugró olimpikon, aki közel a karrierje csúcsához, ártalmatlannak tűnő hátfájással fordult orvoshoz, ahol megtudta, hogy súlyos porckorongsérve van. Szinte a véletlennek köszönhető, hogy nem kellett évekig várnia a műtétre – a sebésze szerint mindenesetre nem is igen várhatott volna annyit a beavatkozás. Az operációt követően, csavarokkal és porckorongpótlékokkal a derekában az sem volt biztos, hogy valaha újra járhat majd, nemhogy ismét versenyezzen. Azóta másfél év telt el, és Nóri újra sportol, versenyzik.

Luka Enikő diplomaosztója PR-menedzser szakon szinte egybeesett borász édesapja váratlan halálával, így hirtelen rá szegeződött a világ – pontosabban néhány hektár szőlő – szeme. Enikő sosem készült erre a pályára, mégis szinte magától értetődő volt, hogy minden mást szögre akasztva ott folytatja a munkát, ahol a szenvedélyes szőlősgazda apuka abbahagyta. A profit helyett ma is inkább a családi hagyomány méltó fenntartása motiválja. A Fertőrákoson megépült borház lelke és vezetője nemcsak a metszésből veszi ki a részét, de van, hogy saját festménye kerül címkeként a palackokra.

Juhász Tünde karrierjét a külkereskedelmi főiskola elvégzése után folyamatosan építette: életrajzában egyik jó nevű bank követte a másikat, már csak egy jó hobbi hiányzott a teljességhez. Hét, a pénzügyi szférában eltöltött év után ez is megérkezett: egy amatőr színházi társulatban való szárnypróbálgatás és első, négymondatos szerepe után jelentkezett a Gór Nagy Mária Színitanodába. A sikeres felvételi másnapján felmondott a munkahelyén. Harmincon túl kezdett mindent a nulláról. Mára több előadásban játszik, új darabokon dolgozik, és éppen egy fővárosi színház felkérésére mondott igent.

Manczur Bea eredetileg pszichológusként végzett, de fejvadászként futott be komoly karriert. A szakmájában megállíthatatlan volt, a házassága viszont félresiklott, és bár túl volt a negyvenen, korainak tartotta volna az elkeseredést. Jól nevelt úrilányi szerepéből egy interneten indult ismeretség zökkentette ki, hirtelen ugyanis Tenerifén találta magát egy korabeli, bohém, dán fiú oldalán. Fél év múlva Bea bőröndbe zárta az életét, és átrepítette Dániába, ahol mostanra nemcsak Christian és az otthonukat jelentő halászfalu, de egy izgalmasnak ígérkező munka is várja.

Füst Katalin végzettsége szerint építészmérnök, de főállásban soha nem dolgozott a szakmájában. Férjével rögtön az egyetem után összeházasodtak, és rövid időn belül meg is született az első gyerekük – majd sorban még öten, kisebb-nagyobb időközönként. Kati 18 évet töltött otthon, mire világossá vált számára, hogy van még feladata a gyereknevelésen túl is. Az újrakezdéshez két évtized kiesését kellett behoznia, miközben nemcsak munkát, de hivatást is keresett. Ma halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket fejlesztő és támogató tanodát vezet, ahol a kortárs segítők szerepébe sokszor a saját gyerekei ugranak be.

Jelentkezz pályázatunkra!
Valósítsd meg a terveidet és az álmaidat a Marie Claire-rel!

– Ha elakadtál a magánéletedben vagy a munkádban, és kész vagy továbblépni, változtatni,
– ha egészségesebb életmódra vágysz, és kiegyensúlyozottabb szeretnél lenni,
– ha van egy jó ötleted, és önálló vállalkozásba kezdenél,
– ha új munkahelyen vagy munkakörben új kihívásoknak megfelelve kell dolgoznod,
– ha egy régi álmodat szeretnéd végre megvalósítani, de szükséged van segítségre, jelentkezz a Marie Claire ösztöndíjpályázatára.

Az 5 legjobb pályázatot egyenként 500 000 forinttal* jutalmazzuk, és a magazinban is bemutatjuk.

Jelentkezési határidő: 2010. december 15.

*A meghirdetett összeg bruttóban értendő, a pályázat nyertesei részére a hatályos jogszabályokban foglaltaknak megfelelően megállapított személyijövedelemadó-előleggel csökkentett összeg kerül kifizetésre.

Pályázat részleteiről és feltételeiről itt[1] olvashatsz bővebben.

Szöveg: Orosz Sára
Fotó: Sárosi Zoltán
Stylist: Laczkó Mónika
Smink: Békefi Zsóka
Haj: Krepsz Gábor
Ruhák: Tóth Bori, Sinéquanone, Nolita, Rare
Ékszerek: Swarovski, Happy Bizsu, Yves Saint Laurent
Cipő: Alberto Zago, Humanic, Patrizia Pepe

[Marie Claire, 2010. szeptember]

References

  1. ^ itt (www.marieclaire.hu)

‘),