Szűcs Krisztina – Mesefigurákkal a környezetért

2013. július 22.

Mimó és Csipek nem csupán két mesefigura. Egy olyan összetett – országos – program, amely a felnövekvő generációt „zöldéletmódra” neveli. Aki pedig mindezt megálmodta, és azóta is rendületlenül továbbgondolja, egy harmincéves anyuka, Szűcs Krisztina.

Hogy született meg Mimó és Csipek?
Ahogy a kisfiam, Bence egyre nagyobb lett, és egyre nyitottabb a világra, éreztem, hogy igenis igazuk van azoknak, akik azt mondják, a jövő generációjának a kezében van a környezetvédelem. A mi generációnk felismerte, hogy probléma van, látjuk, hogy mit kellene tennünk, de nem tudunk mindenben úgy élni. Mimó és Csipek két létező mesefigura volt, akiket egy grafikus álmodott meg – én őket kapcsoltam össze a Bábozd zöldre az otthonod! programmal.
Amelynek része egy mesekönyv, egy bábelőadás, pedagógusoktatás, meseládikó, naptár és munkafüzet, óriás-társasjáték… Az Európalánta Egyesülettel járjátok az ország óvodáit, és hamarosan megjelenik a második mesekönyv is.
Fontos, hogy ne egyszeri alkalommal nyújtsunk a gyerekeknek élményt, hanem hosszú távon is be tudjuk vonni a szülőket és a pedagógusokat is. Két aranyos mesefigura már nem elég. Erre jó a bábos meseládikó például, amely ottmarad az oviban, és a benne lévő nemezfigurákat, foglalkoztatófüzetet, társast, memória- és dominójátékot bármikor elő lehet szedni.
Mindezt úgy álmodtad meg, hogy közben otthon voltál a kisfiaddal.
Pont akkor álltam vissza a munkába egy elektronikai nagyvállalathoz, amikor kiderült, hogy a kidolgozott terv nyert egy pályázaton. Hirtelen a kisfiam mellett mindjárt két munkám lett.
Mindig érdekelt a környezetvédelem?
Szerettem volna hozzátenni valamit a világhoz. A szüleimmel sokat nyaraltunk a Mátrában és a Balatonon, érzékennyé tettek a természet iránt. Alapvetően minőségmenedzsment-területen dolgozom, de közvetve fontos része a munkámnak a környezetvédelem is. A cégnél én vezetem például a „Working mother” szekciót is, ahol eszközöket próbálunk találni arra, hogy az anyukák könnyebben visszaálljanak a munkába.
Mi motivál, hogy közös, nagy ügyekért dolgozz?
Mindenki a saját szintjén próbál jót tenni. Nem gondolom, hogy ez olyan nagy dolog lenne. Elhatározás kérdése, hogy ha van pluszenergiád, azt mire fordítod. Sokat adnak aztán vissza is ezek a dolgok.
Otthon mennyire vagytok környezettudatosak?
Szelektíven gyűjtjük a szemetet, mosódióval mosok, és Bence fiam már tudja a kukák színeit, vagy hogy mi a komposzt. A férjem műszaki ember, nagyon érzékeny lett a környezetvédelem technikai oldalára.
Harcos környezetvédő vagy?
Nem szoktunk dicsekedni, de ha valaki rákérdez, elmesélem. Nem vagyok hangos térítő, senkit sem agitálok. A környezetvédelem egy attitűd – mi ennek megfelelően élünk. A gyerekeink pedig, mivel ezt látják, ezt viszik majd tovább.
Milyen merész álmaid vannak még Mimóval és Csipekkel kapcsolatban?
Az a cél, hogy mindez beépüljön az oktatási rendszerbe, és minél több gyerekhez jusson el a környezetvédelem. A bábelőadáson Gryllus Vilmos dalait használjuk, ő mindig biztat minket, hogy merjünk nagyban gondolkodni. A cél, hogy a szülőket és az óvónőket magunk mellé állítsuk, és ötleteket adjunk a hétköznapokra.
A saját fiadon is szoktad tesztelni az ötleteket?
Igen. A gyerekek fantasztikus tükröt tartanak az ember elé, akár egészen kis rajzokat is tudnak kritizálni. Változtattunk már meg a mesekönyvben figurát azért, mert Bence nem ismerte fel. Nagyon sok mindent meg kell hallanunk a gyerekektől…
A kampányból te magad mit tanultál?
Hogy bármennyire is fontos ügy, két munkát nem lehet egyszerre csinálni, oda kell figyelni a családra. Tizenéves koromtól rengeteg dolgot csináltam egyszerre. Amire akarod, arra lesz időd – ezt gondoltam régen. Amióta a fiam megszületett, már tudom, hogy gyerek mellett ez így nem működik. Nagy tanulság volt számomra. Persze az ember az álmait nem akarja veszni hagyni. De lassítanom kell, mert egy kisember úgy döntött, rendet rak a családban. Decemberre várom a második kisfiunkat.

Szöveg: Tóth-Szántó Krisztina
Fotó: Trunkó Bálint
Smink: Békefi Zsóka

‘),