Tetováltan nőies

2013. július 22.

Lehet nőies egy tetovált nő? Jogosan vetődik fel a kérdés egy olyan világban, ahol zömmel még mindig negatív sztereotípiák övezik a tetoválásokat. Pedig számos tényező motiválhat egy nőt arra, hogy testének bizonyos százalékát ilyen módon díszítse – sokan még olyan áron is vállalják, hogy emiatt rosszalló pillantások követhetik életük végéig.

Míg sokáig a férfias erő szimbólumaként jelent meg a tetoválás, addig mára egyáltalán nem ritka, ha az utcán hatalmas mintákat viselő nő jön szembe velünk. „A stúdióban megforduló vendégek fele nő. Őket a legkönnyebb tetoválni, mert nagyon jól bírják a procedúrát, más jellegű a bőrük, sokkal szebben lehet dolgozni rajta. Ráadásul jobban odafigyelnek a bőrük gondozására, amit a tetoválás meg is hálál” – mondja Sárközi Zsolt, Magyarország egyik legelismertebb tetoválóművésze. Tapasztalatai szerint a nők bevállalósabbak, mint a férfiak, és egyre ritkábban fordul elő, hogy kis ábrát kérnek. „Nem lepődöm meg, ha egy lány úgy jön be, hogy teljes kart, netalán egy teljes hátat szeretne. És a többség nyitott az új ötletekre is.”

Női és férfitetoválás
Hogy lehet-e különbséget tenni? Az eltérés abból is fakadhat, hogy maga a tetováló nő-e vagy férfi. „Kilencven százalékban ránézésre meg tudom mondani. A női tetoválók munkái sokkal finomabbak, lágyabbak” – állítja Sárközi Zsolt, aki szerint a végső minta mindig közös munka eredménye, a tetoválásban minden esetben benne van viselőjének a személyisége is. Általában az ellenpéldát veszi észre az ember, de itthon is egyre több a szép, harmonikus tetoválás. „Nem szerencsés, ha valaki hirtelen ötlettől vezérelve csak felrakat magára egy mintát. Teljesen más tetoválást kap az, aki tudja is, mit és miért tetováltat magára.” Ferenczi Nóra – aki hobbiból modellkedik – egész hátas tetoválása is alapos előkészítés eredménye. „Amikor először megláttam a terveket, elállt a lélegzetem. Nagyon elégedett voltam” – meséli. A minta még most sincs teljesen kész, apróbb javításokra vár.”
És hogy mitől lesz nőies egy tetovált nő? „A viselés, az összhang a titka. Angelina Jolie nagyon jó példa rá, milyen, ha valaki tudja viselni a tetkóit. Hiába csodaszép egy munka, ha az illető nincs harmóniában vele. Minden a felépítéstől és az anatómiától függ, hiszen a tetoválás mozgásba kerül az ember testén” – magyarázza Zsolt.

Spirituális megközelítés
Volentics Anikó jó példa arra, milyen az, ha valaki egy teljes koncepció köré építi a saját tetoválásait. A 29 éves lány nyolc éve kezdte el magát tetováltatni – a gyönyörű képek egyfajta útmutatást nyújtanak neki az életben. „Számomra a tetoválás egyfajta kifejezési mód, egy összefüggő kép, amely az életem egy olyan szakaszát mutatja be, amikor sokat változtam, és próbáltam megfogalmazni magamban, hogy merre tartok. Nagyon könnyű elveszni a mindennapokban, de a rajtam látható jelképek és ábrák emlékeztetnek arra, hogy van dolgom a Földön. A feladat- és élettudatosságot jelképezi számomra, hogy honnan jövök, hová tartok, illetve hogy mik az erősségeim, és mi fontos az életben.”
A nőknél a spirituális megközelítés egyáltalán nem ritka. A ”70-es években többek között az is szerepet játszott abban, hogy előtérbe kerültek a női tetoválók, hogy újfajta módon közelítették meg ezt a fajta testdíszítést. Az amerikai Vyvyn Lazonga például sok gyógyító, hegeltakaró tetoválást készít mind a mai napig – ezzel segítve a vendégeit a testi-lelki megújulásban. Azt tartják, hogy a pozitív szimbólumok jótékony hatással vannak a viselőjükre.
„A hátamra kifejezetten nőies motívumokat szerettem volna, és biztos voltam benne, hogy sem negatív képeket, sem pedig arcokat, embereket nem akarok magamra tetováltatni – folytatja Anikó tetoválásai bemutatását. – A Nap, a cseresznyevirágok, a halak, a víz és a lótuszvirág mind az életről, a szépségről, a fényről és az érzelmi gazdagságról szólnak. Azt szerettem volna, hogy jó energiákat bocsássanak ki a tetoválások. Az egyensúlyt viszont szeretem egy picit megtörni, mert ettől lesz igazán izgalmas az eredmény. A hátamon a tradicionális japán stílus indiai jelképekkel keveredik.”

Mennyibe kerül?
A tetoválások ára 10 ezer forint körül kezdődik, a határ pedig a csillagos ég, attól függően, hogy mekkora a felület. Egy teljes hát akár félmillió forintba is kerülhet itthon, de külföldön ennek a tízszeresét is elkérhetik a nevesebb tetoválószalonokban a művészek. Ha már megvan az elhatározás, nem érdemes kizárólag az ár alapján választani, mert a rosszul sikerült tetoválást többe kerül helyrehozatni, mint egyszer megbízni egy valóban hozzáértő, gyakorlott tetoválót.

Szöveg: Kovács Héda
Fotó: Bertalan Péter
Smink: Kiss Csilla

A folytatást keresd a szeptemberi Marie Claire-ben.

[Marie Claire, 2010. szeptember]

‘),