Látszatszabadság a Pussy Riotnak

2013. december 27.
Bár szabadon engedték Nagyezsda Tolokonnyikovát és Marija Aljohinát, a Pussy Riot orosz punkegyüttes két tagját, nem hálálkodtak Putyinnak az amnesztiáért, újra élesen bírálták az orosz elnököt, egyikőjük az olimpia elleni bojkottra is felszólított.

Szabadon engedték a Pussy Riot utolsó két börtönben lévő tagját, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Marija Aljohinát – rájuk is vonatkozott ugyanis az amnesztia, amit Vlagyimir Putyin hirdetett, és amely miatt megkegyelmez Mihail Hodorkovszkij orosz olajmágnásnak is. Feltételezhető, hogy az amnesztia egy taktikai lépés a jövő februárban Szocsiban rendezendő téli olimpia előtt. „Ez csak egy látszatintézkedés, mindenkit felszólítok, hogy bojkottálja az olimpiát” – mondta Nagyezsda Tolokonnyikova.

A világ 2012 januárjában figyelt fel először a színes harisnyákban, miniszoknyában és maszkokban ugráló nőkre, akik a Putyin-ellenes tüntetések közepette a védjegyükké vált szerelésben a Vörös téren akcióztak. Később újabb gerillaakciókat hajtottak végre, hol buszokon, hol börtönök mellett, hol divatbemutatókon adták elő politikai témájú, provokációval beoltott punk performanszaikat.

A Pussy Riot tagjai az ortodox egyház egyik fellegvárában, a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház oltáránál is előadták „punk imádságukat”. A Szent szar című dalban a Szűzanyához imádkoztak, hogy vesse be minden befolyását, és űzze el Vlagyimir Putyint. Addig megúszták előállításokkal, pénzbüntetésekkel, a templomi akció azonban már sok volt, a punkegyüttes tagjait 2 évre ítélték. A finoman szólva is aránytalan büntetéssel Putyin elérte, hogy a Pussy Riot tagjai nemzetközileg ismert szabadságharcosok legyenek. Madonna, Paul McCartney, Sting, Patti Smith, a Faith No More, a Red Hot Chili Peppers is kiállt mellettük.