Ilyen egy túra a Google Házban

2014. május 28.
A Google Házban jártunk, ahol interaktív bemutatón ismerkedhettünk a mobiltechnológia legújabb vívmányaival, az internetben és az okos eszközökben rejlő lehetőségekkel. Sőt, még a Google Glass-t is kipróbáltuk!

A Google Házban járni több szempontból is kissé ellentmondásos élmény. Először is az ember megérkezik az egykori, Pál utcai fiúkból is ismert, jelenleg meglehetősen romos állapotban lévő grundra, átverekszi magát a labirintusszerű útvonalon, majd egyszer csak egy szuperdizájnos épületben találja magát, melynek egész légkörét áthatja, a fiatalos, haladó szellemiség és persze a technika imádata. A falakat rengeteg statisztikai adat borítja, amik azt bizonyítják, hogy az internethasználat és az okos telefonok életünk szinte minden szegmensét átszövik. És ez persze így is van, kérdés, hogy jó-e ez nekünk?

A Google Házban egy hagyományos lakás szobáin keresztül mutatják be, hogy milyen helységekben, milyen élethelyzetekben hasznosíthatjuk az okos eszközök nyújtotta lehetőségeket. A konyhába érkezve például a Google dolgozói megmutatják, hogyan kereshetünk recepteket, milyen főzős applikációkat tölthetünk le, vagy akár hogyan tanulmányozhatjuk egy pár perces videón a zöldségaprítás titkait. Ha pedig maszatos a kezünk, de nem tudjuk hogy néz ki a koriander, egyszerűen hangvezérléssel utasíthatjuk készülékünket, hogy mutassa meg nekünk.

A gyerekszoba kapcsán személyes kedvenceim, az Art Project és a World Wonders használatával ismertettek a Google egészen lelkes dolgozói. Előbbi lehetővé teszi, hogy bejárjuk a világ leghíresebb múzeumait, miközben akár a legapróbb részletekig is kiváló felbontásban tanulmányozhatjuk a festményeket. A World Wonders segítségével pedig majdnem akármilyen nevezetességet megtekinthetünk a számítógépünkről, akár közelebbről is, mint a valóságban lehetséges volna.

A túra végén a legizgalmasabb élmény a Google Glass kipróbálása volt, ami tényleg azt az érzést kelti az emberben, mintha egy csapásra valamilyen sci-fi szereplőjévé vált volna: szemünk előtt kartávolságnyira virtuális kijelző lebeg, amit hangunkkal utasíthatunk keresésre, fotók és videók készítésére, vagy szinte akármire.

Kár lenne tagadni, hogy az internet és a technika mennyire megkönnyítheti az életünket. És ha már ennyire szerves része a mindennapjainknak, legalább tanuljuk meg minél hasznosabban használni, hiszen manapság szinte minden felmerülő problémára van egy applikáció, ami megoldja nekünk azt.