Bemutatjuk Hollywood nagykövetét, az Oscar porondmesterét

2016. február 28.
Gregg Donovan közel két évtizede posztol Hollywood “kapujában”. Ahol két cintányért összecsapnak, ott varázsütésre ő is megjelenik, ha hívják, ha nem (inkább nem) - most, természetesen, az Oscar vörös szőnyegén. Az önjelölt ajtónállónak nincs meghívója, akkreditációja se, mégsem küldik arrébb a biztonsági őrök, sőt messziről köszöntik egy “Hogy van, Nagykövet Úr?” tiszteletteljes kérdéssel.

A cilinderes, fehér kesztyűs, piros frakkos Gregg kétségtelenül a leglátványosabb jelenség a tíz méteres Oscar-szobrok mellett a Kodak Színház bejáratánál. Olyan, mint egy cirkuszi porondmester – hangját már az aulában, messziről hallani. Színpadias gesztusokkal visszaint a biztonsági őröknek, de szeme már a pályán, dörgő baritonjával válogatott nyelveken ontja az üdvözléseket földi halandó turisták és sztárok közt nem válogatva.

Negyven nyelven tudja köszönteni a megjelenteket. Japánoknak japánul, spanyoloknak spanyolul és persze nekünk magyarul is. Gregg mégsem ‘nyelvtudására’ a legbüszkébb, hanem arra, hogy minden filmcsillagot személyesen ismer (vagyis legalábbis már találkozott vele.) Igaz, a filmcsillagok is ismerik a hóbortos cilinderest és sokan barátként üdvözlik. Sőt kabala is némely babonás sztár számára. – Ma reggel Whoopi Goldberg volt itt, nem láttad? – kérdezi, mikor szóba elegyedünk. – Ő volt az első fecske… most kezdődik majd a nagy felvonulás. Whoopit jó köszönteni, olyan vicces, mint a filmjeiben. Itt járkált, fel-alá, nagyon kedves volt mindenkivel. Nem mindenki ilyen azért Hollywoodban… Nézd csak, csináltunk szelfit is – odapörgeti a képhez a telefonján. – Jajj, de te magyar vagy! Gábor Zsazsát is ismerem meg a herceg férjét. Az már ugyan régen volt, de keresem… – a telefonon ismét futnak a fotók.

Olyan, mintha egy animációs filmet néznék a porondmesterről – a cilinderes minden képen más szögekben mosolyog, míg lepörög mellette Hollywood krémje Charlize Theron-tól Sylvester Stalonnéig.  – Itt van a barátom, Leo (Leonardo di Caprio) is! – kiállt fel. – És vajon fog Oscart nyerni az idén? – kérdezek vissza. Ekkor Gregg hátralép, mint akinek nagy bejelentenivalója van. Széttárja a karját (kisebb forgalmi akadályt képezve) és szétkürtöli Hollywoodban, hogy: – Ez itt az oroszlán éve! Leonardo di Caprio idén végre elnyeri az aranyszobrot. Ezt üzeni Hollywood nagykövete. – aztán visszalépve hozzám civil hanglejtéssel hozzáteszi: – Egyébként ez nem egy adomány. Leonardo di Caprio ezért a díjért keményen megdolgozott. És ezt Hollywood is tudja. Nem kaphatja más. Leo egyébként magas színész, látod? Az anyukája készítette rólunk a fotót.  – Minden képnek története van Gregg telefonjában –  Ez meg itt Stalone. Ő is nyerni fog. Kate Winsletet viszont nem merném biztosra mondani… 

Saul fia-jìslatok

Ha már a jóslatoknál tartunk megkérdezem, ki viszi haza az idegennyelvű Oscar-díjat. – Kétség sem fér hozzá, hogy a Saul fia – mondja – egész Hollywood ezt beszéli, a nagykövet pedig jól informált! – kacsint rám. – Találkoztam az összes nominált idegennyelvű film rendezőjével és közülük is többen azt mondták, hogy a Saul fog nyerni. Én már készülök arra, hogy a rendezőnek azt mondjam a nagy napon, hogy “Egészségedre!” – Ez azt jelenti, hogy a kormányzói bálon is ott lesz? kérdezem – Azt még nem tudom biztosan, de a Vanity Fair partyra meghívásom van. Aki ennyire a sztárvilágban szeret mozogni, talán eredetileg színész akart lenni. Mikor Gregg-et erről faggatom, büszkén meséli, hogy játszott már filmben, Harrison Ford mellett. Igaz, önmagát alakította és a szövege is úgy kezdődött: “Welcome to Hollywood…” – És most voltam benne a FOX egy tévésorozatában is.  – Egy biztos, a filmszakma megörökítette ikonikus alakját az örökkévalóság számára. – Nagyon sokan ismerhetik a hangomat, számos filmben mondom fel ezt az üdvözlő mondatot. Sokan ismernek látásból is, csak a nevemet nem tudják. Névtelen ismertség ez… – És a színészek? Sikerült igazán jó barátokra is találni a sztárok között? – Sean Penn a barátom. Egy gimibe jártunk, a Santa Monica College-ba, még onnan ismerjük egymást. Schwarzeneggerrel pedig a munkám során kerültem baráti kapcsolatba, ő nagykövet úrnak szólít. De ilyenkor az Oscaron, mindenkivel találkozom…  – meséli gyermeki lelkesedéssel – Ez a kedvenc időszakom az évben, olyan ez nekem, mint a karácsony.

Gregg egy ősidőkből visszamaradt kedves bútordarab. Senki nem hívja, de ő rendületlenül, kötelességtudatból, szinte teljes nyolc órában állja végig jelmezben a “munkaidőt”. Fizetést nem kap, csak népszerűséget – fizetségként. Nemzetközi TV-társaságok állnak sorba az interjújáért (mi sem maradtunk le, minden akkreditált magyar csatorna készített vele interjút – Gregg ezt a telefonján lévő képekkel bizonyítja), világsztárok hiányolják, ha nincs az ajtónál, munkáját mégsem pénzben mérik. De nem volt ez mindig így.

– Az elején a város, Beverly Hills fizetett engem. Aztán minden megváltozott… Csak én nem. És nem is fogok. Hollywood nem maradhat nagykövet nélkül. Számítanak rám…  – Legyint kicsit elmerengve, de egy pillanat múlva szája már ismét széles mosolyra áll és folytatja a multitasking-et: integet, üdvözöl, fotópózba vágja magát és képeket mutogat a telefonján. Egy élő sajtóiroda. Én pedig átengedem Gregg-et egy várakozó francia tv-stábnak közben távolodóban még hallom, ahogy Gregg fennhangon egy hatalmas Bienvoune!-t kiált.