2017. február 06. | marieclaire.hu

Mindenkinek ismerős dolgok

A Budapesti Metropolitan Egyetem és a Néprajzi Múzeum első közös kiállítása a hangsúlyt az eltérő tapasztalatok sokszólamúságára helyezi. A kiállítás hétköznapi tárgyak megértésén és bemutatásán alapul, ahol egymáshoz illesztett tárgyak, fotók, tárgytörténetek és fiktív kompozíciók beszélnek arról, mit jelent a saját mindennapjainkat megmutathatóvá tenni mások számára is. A kiállítás február 17-ig látogatható.

Az Egyetem integrált művészeti képzésében fontos, hogy a hallgatók csoportosan dolgozzanak, és a szakirányok összekapcsolódjanak egy közös alkotásban. A Múzeum számára pedig fontos, hogy küldetésének megfelelően nyitottá váljon, képes legyen érdemben együtt gondolkodni a közönségével, időlegesen elszakadjon a bevált formáktól, és más generációk friss gondolataival is dolgozzon. A Mindenkinek ismerős dolgok című kiállítás ennek egy lehetséges útját mutatja meg.

A hallgatók és a kutatók a közös munka során azt vizsgálták, hogyan használjuk hétköznapjainkban a tárgyakat, s tudjuk-e jellemezni magunkat velük? Számít-e a szín, a forma, az alapanyag, a funkció, a tervező és a márka? Kapcsolódnak-e a választásokhoz és a használathoz érzelmek?

Még érdekesebb kérdés, hogy egy múzeum miként segítheti ezt az önreflexív értelmezési munkát? És fordítva: miként illesztheti be gyűjteményi szemléletébe a kívülről érkező személyes tapasztalatokat vagy a megszokottól eltérő válaszokat? És ezekből mi mutatható meg egy galériatérben?

„Sokkal nehezebb és intimebb lett a téma, mint ahogy elsőre gondoltuk – mondja Frazon Zsófia, a Néprajzi Múzeum muzeológusa, a projekt vezetője. – Izgalmas munka volt a tárgyakhoz kapcsolódó kategóriákról való gondolkodás, a tárgyak és a múzeumi gyűjtemények közötti átjárhatóság felismerése, majd az elmondható történetek megfogalmazása. Ezt követte a kiállítás koncepciójának kidolgozása, a gondolatok galériatérre és vizuális nyelvre fordítása.”

A Mindenkinek ismerős dolgok esetében a közreműködők megtalálták az utat, ami feloldotta a „laikus–szakértő” oppozíciót, és a hangsúlyt az eltérő tudások, tapasztalatok sokszólamúságára helyezte. A kiállításon egymáshoz illesztett tárgyak, fotók, tárgytörténetek és fiktív kompozíciók segítségével beszélnek az alkotók arról, hogy mit jelent a saját hétköznapokat megmutathatóvá tenni mások számára.

A Mindenkinek ismerős dolgok című kiállítás február 17-ig látogatható.
Helyszín: Stúdió Galéria (Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület) 1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter

Közösségi fotósprojekt indul bántalmazott nőknek bántalmazott nők

Közösségi fotósprojekt indul bántalmazott nőknek