Hamarosan kezdődik a paralimpia – ezek a legkülönlegesebb párizsi helyszínek

2024. augusztus 21.
Az olimpia alatt Párizs mindent megtett, hogy az eseményeket a leghatékonyabban és legbiztonságosabban bonyolítsa le, és nincs vége: következik a paralimpia. A nagy felfordulás mellett a városnak sikerült a saját egyéniségét a belevarázsolni a játékokba, ami a kevésbé sportőrültek számára is élvezhetővé tette az eseményt. A marieclaire.hu gyakornokának beszámolója.
Párizs Olimpia-2024-helyszínek

A város leglátványosabb nevezetességei mellett vagy azokon belül bonyolódott le több versenyszám is. Mutatjuk a párizsi játékok legkülönlegesebb helyszíneit! 

A Grand Palais

A Grand Palais egy igazi kincs Párizs szívében. 1900-ban épült a párizsi világkiállításra, a kor legfejlettebb építési technikáinak felhasználásával. Fenséges főhajójával és üvegtetővel büszkélkedhet, amely világszerte híressé tette. A templomhajó építéséhez több mint 6000 tonna acélt használtak fel.

A Grand Palais egy igazi kincs Párizs szívében.

A Grand Palais egy igazi kincs Párizs szívében.

Ez az ikonikus párizsi nevezetesség már régóta ad helyszínt a különböző a sport- és művészeti eseményeknek. Az olimpiai és paralimpiai játékok alatt a taekwando és a vívás sportágak versenyeit fogadja be. Az utóbbit volt szerencsém megtekinteni, és a helyszín varázsa felülmúlta az elvárásaimat, hisz sötétedéskor a palota tetején fényjátékok színesítik az eseményt.

sötétedéskor a palota tetején fényjátékok színesítik az eseményt.

Sötétedéskor a palota tetején fényjátékok színesítik az eseményt

Az Eiffel-torony stadion

Az Eiffel-torony mellett található az újonnan, csak a játékok idejére épített stadion, ahol a strandröplabdát lehet megtekinteni. Mondani sem kell, hogy ha a mérkőzés nem lett volna elég érdekes, a kilátás pótolta a hiányosságot. A folyamatos zene és az aktív kommentátorok meghozták a bulis hangulatot, így a gyakran zuhogó eső sem tudta elrontani a látogatók kedvét.

Párizs Olimpia 2024 helyszínek

Az Eiffel-torony stadion

Az olimpiai falu

Ittlétem alatt volt szerencsét az olimpiai faluba is ellátogatni, ami megmutatta a tükör túloldalát, azaz a sportolók világát a játékok alatt.

A falu Párizs Saint-Denis városrészében épült. Az 52 hektárnyi terület nagyrészt lakóházszerű építményekből áll, amelyek külön-külön egy-egy ország sportolóit fogadják be. Emellett a sportolók, rokonok, Nemzeti Olimpia Bizottság-tagok és más illetékesek leginkább pihenésre használják ezt az időt, különféle videójáték- és más szórakoztató standok, csapatjátékok segítik a kikapcsolódásukat.

Az Olimpiai falu

Az olimpiai falu

Azonban nem minden rózsaszín az olimpiai játékokon. A kartonágyak körüli felháborodás alaptalan volt, hisz ez már a harmadik olimpia, amikor környezetvédelmi szempontok miatt így van megoldva az alvóhely. Sőt, a sportolók elmondása szerint az ágyak kényelmesek. Azonban az olimpiai faluban felszolgált ételre többen is panaszkodtak már, mint Ariarne Titmus vagy Thomas Ceccon ausztrál és olasz úszók. Az utóbbi azt is állította, hogy a faluban nincs légkondicionálás, így elviselhetetlen a meleg.

Azonban nem minden rózsaszín az Olimpiai játékokon.

Azonban nem minden rózsaszín az olimpiai játékokon

A nyertesek parkja

Párizs az olimpiai játékok szinte teljes időtartama alatt a „Parc des Champions”-ban ünnepelte a 2024-es játékok hőseit, és élte át velük újra a játékok fénypontjait egy kivételes környezetben, Párizs szívében. A Parc des Champions mindenki számára ingyenesen látogatható volt. Nagy sorokat kellett kivárni ugyan a Trocadéro téren, az Eiffel-torony lábánál, de aki bejutott, az láthatta az összes nyertest felvonulni és interaktálni a szurkolókkal.

A Parc des Champions mindenki számára ingyenesen látogatható volt.

A Parc des Champions mindenki számára ingyenesen látogatható volt

Forrás: Olympics.com, Szerző: Gabányi Kinga Fotó: Gabányi Kinga, Getty Images